Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az LSI-kkel kapcsolatos információk

Itt tekinthetjük át a kevésbé jelentős intézmény (LSI) besorolású, az európai bankfelügyelet alá tartozó kisebb bankok számára releváns, az EKB által publikált dokumentumokat.

SREP a kevésbé jelentős hitelintézeteknél (LSI)

Az EKB 2018 augusztusában kiadta az LSI-k részére a felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárás harmonizált módszertanát, amelyet az illetékes nemzeti hatóságokkal (INH) együtt dolgozott ki. A közös módszertant, amely a jelentős intézmények felügyeletében használatos elveket és módszereket alapul véve a kisebb bankok felügyeletére alkalmazandó, az LSI-k sajátosságainak figyelembevételével átdolgoztuk, egyszerűsítettük és az egyéni igényekhez igazítottuk. Célja a konzisztens felügyeleti megközelítés elősegítése, valamint az INH-k támogatása mindennapos felügyeleti feladataik ellátásában. Az INH-k most vezetik be az LSI-knél a harmonizált SREP-módszertant, 2020-ra tervezik a folyamat véghezvitelét.

A fintech hitelintézetek működési engedélykérelmei

2018 márciusában, egy nyilvános konzultáció után az EKB kiadta a fintech hitelintézetek működési engedélykérelmeinek elbírálásáról szóló útmutatót. Célja, hogy a potenciális fintech banki engedélykérők számára átláthatóbbá tegye az EKB-nak az engedélykérelmek elbírálásakor alkalmazott eljárását, és hogy a kritériumok értelmezését megkönnyítse. A nagyobb átláthatósággal a jelentkezési folyamatot is meg szeretnénk könnyíteni. Az útmutató olyan megfontolásokat tartalmaz, amelyek különösen érvényesek a fintech üzleti modellel rendelkező bankok sajátosságai szempontjából, és amelyek az EKB általános engedélyezési útmutatóival együtt olvasandók.

Választási lehetőségek és mérlegelési jogkörök

2017 áprilisában, egy nyilvános konzultáció után az EKB iránymutatást és ajánlást tett közzé, amelyekben az európai uniós jogban megtalálható választási lehetőségekre és mérlegelési jogkörökre vonatkozó szabályokat harmonizálja egymással. Az INH-kkal szemben elvárás volt, hogy az ajánlás 2017. április 4-i elfogadása után alkalmazzák a benne foglaltakat, és hogy 2018. január 1-je után megfeleljenek az iránymutatásnak. Az EKB felvigyázói funkciójának értelmében ellenőrzi az INH-k által elfogadott választási lehetőségeket és mérlegelési jogköröket.

Intézményvédelmi rendszerek

Az EKB 2016-ban iránymutatásokat bocsátott ki az intézményvédelmi rendszerek (IPS) elbírálási módjáról, valamint az EKB és az INH-k kapcsolódó tevékenységének koordinálásáról. Ezekben rendelkezünk arról, hogy az új IPS-kérelmeket az EKB és az INH-k egymás között összehangolt módon értékeljék, következetesen ellenőrizve, hogy az IPS-ek folyamatosan betartják-e a jogi követelményeket.

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése