Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Rólunk

Hozzájárulunk az európai bankrendszer biztonságának és stabilitásának megőrzéséhez.

Az európai bankfelügyeletek kiveszik a részüket a bankrendszer biztonságának és stabilitásának megőrzésében. Ezzel arra törekszünk, hogy mindenki bízzon benne, hogy a bankok át tudnak vészelni bármilyen válsághelyzetet.

Az euroövezet-szerte következetes és szabványosított felügyeletnek köszönhetően az emberek pénze folyamatosan biztonságban van, a bankok el tudják látni alapvető funkcióikat, azaz hitelezni tudnak az egyéneknek és a vállalatoknak.

Mi vagyunk az európai bankfelügyelet

Az európai bankfelügyelet az EKB-ból és a részt vevő országok nemzeti felügyeleteiből áll. A pénzügyi válság nyomán sürgetőbbé vált a bankok hatékonyabb felügyelete. A 2014-ben elinduló európai bankfelügyeletet erre a célra hoztuk létre. Ez az európai bankunió két pillérének egyike.

Bővebb információk az európai bankfelügyeletről

Mi felügyeljük a részt vevő országok legnagyobb bankjait

A részt vevő országok legnagyobb bankjait közvetlenül felügyeljük, mégpedig a nemzeti felügyeletekkel szorosan együttműködve. Utóbbiak feladata országukban a kisebb bankok felügyelete is.

Bővebb információk az általunk felügyelt bankokról

Szankcionálhatjuk a szabályokat be nem tartó bankokat

Különféle intézkedéseket hozunk a szabályok és rendelkezések érvényesítésére. Megkövetelhetjük a bankoktól, hogy több tőkével rendelkezzenek, szabályszegéskor szankcionálhatjuk őket, kiadhatunk és visszavonhatunk banki engedélyeket. Ez az eredményes felügyelet záloga.

Bővebb információk a feladatainkról

Biztosítjuk a felügyelet következetességét

Az új meglátások és a rendszeres minőség-ellenőrzések segítenek folyamataink állandó jobbá tételében. Ez hatékonyabbá teszi az alkalmazott gyakorlatot, és segít, hogy tovább összehangoljuk a részt vevő országok valamennyi bankjának felügyeletét.

Bővebb információk a megközelítésünkről

Elszámoltathatóak vagyunk az európai polgárok felé

A bankfelügyelet nagy felelősséggel jár. A feladat teljesítéséhez függetlennek kell lennünk a döntéshozatalban. De ez nem azt jelenti, hogy tetszés szerint járhatunk el. Teljes mértékben elszámoltathatóak vagyunk az Európai Parlamentnek és az EU Tanácsának, és rendszeresen beszámolunk döntéseinkről.

Bővebb információk az elszámoltathatóságunkról

Az európai bankfelügyelet története

Az EKB bankfelügyeleti ága 2014-ben lépett működésbe. Ismerje meg közelebbről, melyek a legfontosabb mérföldkövek – az eredeti javaslattól a legújabb fejleményekig.

A bankfelügyelet mérföldkövei

Ismerje meg közelebbről az európai bankfelügyeletet

Döntéshozatal

Számos olyan döntést hozunk, amelyek a bankokra nézve kötelező erejűek. Ezeket a Felügyeleti Testület készíti elő, és az EKB Kormányzótanácsa fogadja el.

Döntéshozatal
Jogi keret

Egyértelműen meghatározott jogi és szakpolitikai keretek között dolgozunk. Ezek határozzák meg, mit tehetünk, mit várhatunk el a felügyeletünk alatt álló bankoktól, és mit várhatnak el ők tőlünk.

Jogi keret
Bankunió

Az európai bankfelügyelet a 2008-as pénzügyi válság nyomán létrehozott bankunió két pillérének egyike. A bankunió célja, hogy átláthatóbb, egységesebb és biztonságosabb piacot teremtsen meg a bankok számára.

További információk

Az európai bankfelügyelet bemutatása

Mi az egységes felügyeleti mechanizmus? Hogyan működik, és mivel foglalkozunk? Bővebb információhoz juthat ebből a három perces bemutatkozó videóból.

Kapcsolatfelvétel

Ha kérdése van az európai bankfelügyeletről és a munkánkról, olvassa el a leggyakoribb kérdésekre adott válaszokat, vagy küldje el a saját kérdését.

FEDEZZE FEL A HONLAPUNKAT!

Ismerkedjen meg közelebbről a munkánkkal!

Bankfelügyelet. Bemutatkozunk.

Ha többet szeretne tudni a tevékenységünkről, nézzen bele a kisokosba. A kisokosból megismerkedhet a legfontosabb témakörökkel, és jobban megértheti a bankfelügyeletet.

Bankfelügyelet. Bemutatkozunk.

Vegyen részt ifjúsági programjainkon!

Döntéseink befolyásolhatják az emberek mindennapjait. Európa-szerte tartott rendezvényeinken közvetlenül kapcsolatba kerülünk a fiatalokkal, meghallgatjuk elképzeléseiket és nézeteiket.

Nézze meg legfrissebb programajánlatunkat!
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Az európai bankfelügyeletről röviden

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése