Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Bankfelügyelet. Bemutatkozunk.

Bankfelügyelet. Bemutatkozunk. Ezen az oldalon közelebbről megismerkedhetünk az európai bankfelügyelettel, a vele kapcsolatos szerepvállalókkal és tevékenységekkel.

Miért érdemes a bankoknak az éghajlatváltozással foglalkozniuk?

Közzététel időpontja: 2021. szeptember 10.

Az éghajlattal és a környezettel kapcsolatos kockázatok egyre nagyobb szerepet játszanak a bankok szempontjából. Itt elolvashatjuk, milyen hatással lehetnek a rendkívüli időjárási események a bankokra, és hogy mit tehetnek azért, hogy a jövőben is betölthessék fontos hitelnyújtói funkciójukat, és hogy hozzájáruljanak az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttéréshez.

Mire irányítsák a bankok 2021-ben és azután a figyelmüket?

Közzététel időpontja: 2021. július 15.

A bankok sikeresen átvészelték a pandémia okozta első megrázkódtatásokat, de milyen intézkedéseket érdemes meghozniuk, amikor a világjárvány véget ér?

Hogyan változtatják meg az emberek igényei a hagyományos bankokat?

Közzététel időpontja: 2021. július 15.

A bankok digitális átalakuláson mennek keresztül, és a koronavírus-pandémia mintegy katalizátorként felgyorsítja a folyamatot.

Mi a belső modell?

Közzététel időpontja: 2021. április 6.

A bankoknak elegendő tőkével kell rendelkezniük a váratlan veszteségek fedezésére. A belső modellekkel kiszámíthatják, mennyi tőkére van szükségük. Ismertetőnkből megtudhatja, hogyan.

Mi a céltartalék és a nemteljesítő hitel (NPL) utáni fedezet?

Közzététel időpontja: 2020. december 21.

A bankoknak céltartalékot kell képezniük a hitelekből eredő várható veszteségek fedezeteként. Mi ez pontosan, és mit értünk NPL-fedezet alatt? Hogyan biztosítható, hogy a bankok megfelelően fedezzék a hiteleket?

Zombicégeket eredményeznek-e a világjárvány hatásait enyhítő intézkedések?

Közzététel időpontja: 2020. december 14.

Az EKB és a nemzeti kormányzatok, hogy segítsék a vállalatokat a koronavírus-válsággal megbirkózni, olyan intézkedéseket hoztak, amelyekkel támogatják a bankokat az életképes vállalatoknak való hitelnyújtásban. De ezek a segítő intézkedések előidézhetik‑e, hogy fennmaradnak a rosszul működő vállalatok is?

Az EKB a bankunióról

Közzététel időpontja: 2020. augusztus 21.

A bankunió lehetővé teszi az európai uniós szabályok következetes alkalmazását. Ezzel biztosítható a bank­rendszer rugalmassága. Munkatársunk, Filipa elmagyarázza a bank­unió alapjait, és hogy miként építi az európai lakosság bizalmát, amikor a megtakarításról, a fogyasztásról és a hitel­felvételről van szó.

Az EKB az európai bankfelügyeletről

Közzététel időpontja: 2020. augusztus 21.

Európai bankfelügyeletként ellenőrizzük, hogy a bankok betartják‑e a szabályokat. Munka­társunk, François elmondja, hogy mindez hogyan járul hozzá végső soron az európaiak jólétéhez azáltal, hogy gondoskodik a biztonságos és szilárd bank­rendszerről.

Miért kell a bankoknak tőkét tartalékolniuk?

Közzététel időpontja: 2019. május 23 

Mindannyian támaszkodunk a bankokra, amikor például betétet helyezünk el, vagy kölcsönt szeretnénk felvenni, ezért fontos, hogy biztonságosak és szilárdak legyenek. Ahhoz pedig elegendő tőkével kell rendelkezniük, hogy mind szűkös, mind bőséges időkben folyamatosan működjenek. De milyen tőkéről van szó, és hogyan járul hozzá a bankok rugalmasságához?

Milyen szerepet játszik az EKB a banki egyesülésekben és felvásárlásokban?

Közzététel időpontja: 2019. április 5.

Amikor két bank az egyesülést veszi fontolóra, az EKB semleges álláspontra helyezkedik, a beterjesztett tervet tisztán technikai alapon vizsgálva. Pontosan mit vesz figyelembe? Mennyiben függ a szerepe a bankok által választott konszolidációs formától? Ismertetőnkből választ kap ezekre a kérdésekre.

A 2018. évi EU-szintű stresszteszt bemutatása

Közzététel időpontja: 2018. november 2.

Javult az euroövezeti bankok pénzügyi sokkok esetén várható alkalmazkodó­képessége, mutatják az Európai Bankhatóság által irányított stresszteszt eredményei. Ismerkedjünk meg közelebbről a tesztben alkalmazott forgatókönyvekkel, az EKB szerepével és azzal, hogy a felügyelők egyes bankokra vonatkozó döntéseit hogyan befolyásolja a teszt kimenetele.

Hogyan választják ki a Felügyeleti Testület elnökét?

Közzététel időpontja: 2018. július 17.

A Felügyeleti Testület élére ötévente új elnököt neveznek ki. A nyilvánosan meghirdetett pozícióra bármely uniós állampolgár jelentkezhet, aki banki és pénzügyi területen szerzett számottevő tapasztalattal rendelkezik. Nézzük meg, ki vesz részt a végleges jelölt kiválasztásában, és mire van szükség a hivatal elnyeréséhez.

Miért kell felügyelni a kereskedelmi bankokat?

Közzététel időpontja: 2018. április 30.

Banki ügyfélként fontos számunkra, hogy a kereskedelmi bankok egészségesek legyenek, és így igénybe tudjuk venni az általuk kínált pénzügyi szolgáltatásokat. A bankok megfelelő állapota ezenkívül a szilárd pénzügyi rendszernek is előfeltétele. 

Hogyan felügyeli az EKB a fintech megoldásokat alkalmazó bankokat?

Közzététel időpontja: 2018. március 27.

Az oldal fordítása folyamatban van.

Sokunknak már meglehetősen természetes, hogy okos­telefonnal fizetünk. Bankjaink a fintech néven ismert, úttörő technológiát használják ennek a szolgáltatásnak a nyújtásához. De mi is pontosan a fintech, és hogyan lehetünk biztosak benne, hogy biztonságos?

Miért fontos a bankoknak, hogy lefaragják a rossz hitelek állományát?

Közzététel időpontja: 2018. február 7.

Az EKB támogatja a felügyelete alatt álló bankokat a rossz hitelek problémájának megoldásában. Olyan hitelekről van szó, amelyeknek egy bizonyos ideje leállt a törlesztése, vagy amelyeket valószínűleg nem fizetnek vissza. Nézzük meg, miért okoz gondot a rossz hitel, és milyen szerepet játszik ezen a területen az EKB.

Mit jelent, ha egy bank csődhelyzetbe kerül, vagy valószínűsíthető, hogy csődbe jut?

Közzététel időpontja: 2017. június 14.

Más üzleti vállalkozásokhoz hasonlóan a bankok is csődbe juthatnak. Mivel azonban fontos szolgáltatásokat nyújtanak a gazdasági szereplőknek, és csődjük a gazdaság más területein is kárt okozhat, a bankcsődre különleges szabályok vonatkoznak.

Mi az EKB IRRBB-ről szóló érzékenységi elemzése?

Közzététel időpontja: 2017. február 28.

Az EKB-nak a banki könyvi kamatláb­kockázatról (IRRBB) szóló érzékenységi elemzése azt vizsgálja, hogy a kamatláb­környezet hipotetikus változásai hogyan hatnának a bankokra. Ismerkedjen meg közelebbről a vizsgálattal, és olvassa el, hogyan használjuk fel az eredményeit a szélesebb felügyeleti folyamatban.

Mi az „elővigyázatossági feltőkésítés”, és mi a menete?

Közzététel időpontja: 2016. december 27.

Olvassa el, mit jelent egy bank számlára, ha elővigyázatossági célból feltőkésítik, és hogy milyen szerepet játszik az EKB a folyamatban.

Az európai bankfelügyeletről röviden

Közzététel időpontja: 2016. november 4.

Az európai bankfelügyelet keretében az EKB felelős a legnagyobb bankok felügyeletéért. Ide kattintva részletesebben megismerheti az európai bankfelügyelet céljait és szerepét.

Mi a nemteljesítő hitel?

Közzététel időpontja: 2016. szeptember 12.

Egy hitel akkor számít nemteljesítőnek, ha vannak arra utaló jelek, hogy nem fogják törleszteni, illetve ha a hitelfelvevő 90 napnál hosszabb ideje nem fizette a hitel­szerződésben rögzített törlesztő­részletet. Mi a probléma a rossz hitelekkel, és mit tehet a felügyelet ebben a kérdésben?

Gyakori kérdések a 2016. évi EU-szintű stressztesztről

Közzététel időpontja: 2016. július 26.

Az Európai Bankhatóság 2016. július 29-én teszi közzé a 2016. évi banki stressztesztek eredményeit. Olvassa el, hogy miről szól az idei teszt, és hogyan képezi a szélesebb felügyeleti folyamat részét.

Mi a felügyeleti kollégium?

Közzététel időpontja: 2016. július 14.

Egyre inkább globalizálódott világunkban elengedhetetlen az egynél több országban működő bankok lehető leghatékonyabb felügyelete. A felügyeleti kollégiumok ebből a szempontból játszanak fontos szerepet.

Mi a SREP?

Közzététel időpontja: 2016. június 16.

A felügyeletek rendszeres jelleggel felmérik és értékelik az egyes bankokat érintő kockázatokat. Ezt az alap­tevékenységet nevezzük felügyeleti felül­vizsgálati és értékelési eljárásnak vagy angol neve alapján röviden SREP-nek. Mit takar a fogalom, és mit jelent a bankok számára?

Mi a kiemelt prioritású kevésbé jelentős hitelintézet?

Közzététel időpontja: 2016. március 24.

A legnagyobb európai bankok felügyelete mellett az EKB felügyeleti szakemberei a kiemelt prioritásúnak minősített kisebb bankokat is közelebbről vizsgálják.

Mit takar az alkalmasság és a megbízhatóság felügyelete?

Közzététel időpontja: 2016. március 18.

A felügyelet értékeli a bankok igazgatótanácsi tagjainak az adott pozícióra vonatkozó alkalmasságát és megbízhatóságát, vagyis megvizsgálja szakmai hírnevüket, szaktudásukat, képességeiket és szakmai tapasztalatukat.

Mi a befolyásoló részesedés?

Közzététel időpontja: 2016. március 18.

Egyik feladatunk a bankokban a „befolyásoló részesedés” szerzésére irányuló akvizíciós kérelmek elbírálása. Az EKB az európai bankfelügyelethez tartozó valamennyi bankra vonatkozó ún. közös eljárások keretében hozza ezeket a határozatait.

Mi az AnaCredit?

Közzététel időpontja: 2015. november 11.

Az AnaCredit az euroövezet egyedi banki hiteleiről részletes tájékoztatást nyújtó új adatállomány. Neve az „analytical credit datasets”, vagyis az elemzési hitel-adatállomány angol nevének rövidítése.

A visszaélések bejelentői a közérdeket szolgálják

Közzététel időpontja: 2015. szeptember 8.

A szabályszegésről szóló bejelentések (whistleblowing) fontos szerepet játszanak a felügyelt bankok vagy bankfelügyeletek általi kötelességszegés felfedésében. Akik bejelentést tesznek az EKB-nak valamely EU-s jogszabály megsértésének gyanúja esetén, a köz érdekében cselekszenek.

Felügyeleti statisztika

Közzététel időpontja: 2015. május 19.

A bankfelügyelet elsősorban adatokkal foglalkozik, ezért a valóban európai megközelítés csak akkor lehetséges, ha az adatok egymással összehasonlíthatók. Cikkünk az EKB harmonizált adatgyűjtési módszertanát írja le, megvizsgálva a statisztika napi gyakorlatban betöltött szerepét.

Az ABoR bemutatása

Közzététel időpontja: 2015. március 25.

Jean-Paul Redouin, az adminisztratív felülvizsgálati testület (ABoR) elnöke válaszol kérdéseinkre arról, hogy a testület milyen konkrét feladatokat lát el az EKB bankfelügyeletének új korszakában.

Litvánia: a magas színvonalú felügyelet fontos szerepe

Közzététel időpontja: 2014. december 29.

Az euro 2015. január 1-jei bevezetésével Litvánia belép az egységes felügyeleti mechanizmusba. Ezzel párhuzamosan Ingrida Šimonytė, a Lietuvos bankas elnökhelyettese a Felügyeleti Testület tagja lesz. Webes beszélgetésben számol be a litván bankszektor fő jellemzőiről és az EKB bankfelügyelete előtt álló nehéz feladatokról.

Ebben a szekcióban található oldalak

Whistleblowing