Bankfelügyelet. Bemutatkozunk.

Bankfelügyelet. Bemutatkozunk. Ezen az oldalon közelebbről megismerkedhetünk az európai bankfelügyelettel, a vele kapcsolatos szerepvállalókkal és tevékenységekkel.


Amikor két bank az egyesülést veszi fontolóra, az EKB semleges álláspontra helyezkedik, a beterjesztett tervet tisztán technikai alapon vizsgálva. Pontosan mit vesz figyelembe? Mennyiben függ a szerepe a bankok által választott konszolidációs formától? Ismertetőnkből választ kap ezekre a kérdésekre.

Közzététel időpontja: 2019. április 5.


Javult az euroövezeti bankok pénzügyi sokkok esetén várható alkalmazkodóképessége, mutatják az Európai Bankhatóság által irányított stresszteszt eredményei. Ismerkedjünk meg közelebbről a tesztben alkalmazott forgatókönyvekkel, az EKB szerepével és azzal, hogy a felügyelők egyes bankokra vonatkozó döntéseit hogyan befolyásolja a teszt kimenetele.

Közzététel időpontja: 2018. november 2.
A Felügyeleti Testület élére ötévente új elnököt neveznek ki. A nyilvánosan meghirdetett pozícióra bármely uniós állampolgár jelentkezhet, aki banki és pénzügyi területen szerzett számottevő tapasztalattal rendelkezik. Nézzük meg, ki vesz részt a végleges jelölt kiválasztásában, és mire van szükség a hivatal elnyeréséhez.

Közzététel időpontja: 2018. július 17.


Why supervise commercial banks?

Banki ügyfélként fontos számunkra, hogy a kereskedelmi bankok egészségesek legyenek, és így igénybe tudjuk venni az általuk kínált pénzügyi szolgáltatásokat. A bankok megfelelő állapota ezenkívül a szilárd pénzügyi rendszernek is előfeltétele. 

Közzététel időpontja: 2018. április 30.


What are fintech banks and what impact will they have on financial services?

A fintech ágazat világszerte rohamosan növekszik. Olvassuk el, mi az a fintech, mi a fintech bankok szerepe és potenciális hatása a bankszektorra nézve, és milyen következményekkel jár terjedésük bankfelügyeleti szempontból.

Közzététel időpontja: 2018. március 27.


Az EKB támogatja az euroövezeti bankokat a rossz hitelek problémájának megoldásában. Olyan hitelekről van szó, amelyeknek egy bizonyos ideje leállt a törlesztése, vagy amelyeket valószínűleg nem fizetnek vissza. Nézzük meg, miért okoz gondot a rossz hitel, és milyen szerepet játszik ezen a területen az EKB.

Közzététel időpontja: 2018. február 7.


What does it mean when a bank is failing or likely to fail?

Más üzleti vállalkozásokhoz hasonlóan a bankok is csődbe juthatnak. Mivel azonban fontos szolgáltatásokat nyújtanak a gazdasági szereplőknek, és csődjük a gazdaság más területein is kárt okozhat, a bankcsődre különleges szabályok vonatkoznak.

Közzététel időpontja: 2017. június 14.


2017 stress test FAQ

Az EKB-nak a banki könyvi kamatlábkockázatról (IRRBB) szóló érzékenységi elemzése azt vizsgálja, hogy a kamatlábkörnyezet hipotetikus változásai hogyan hatnának a bankokra. Ismerkedjen meg közelebbről a vizsgálattal, és olvassa el, hogyan használjuk fel az eredményeit a szélesebb felügyeleti folyamatban.

Közzététel időpontja: 2017. február 28.


precautionary recapitalisation

Az EKB a felügyeleti gyakorlat harmonizálása és a szilárd, reziliens bankrendszer elősegítése érdekében felülvizsgálja a bankok által alkalmazott belső modelleket. Ismerkedjen meg a TRIM-ként is emlegetett programmal.

Közzététel időpontja: 2017. február 15.


precautionary recapitalisation

Olvassa el, mit jelent egy bank számlára, ha elővigyázatossági célból feltőkésítik, és hogy milyen szerepet játszik az EKB a folyamatban.

Közzététel időpontja: 2016. december 27.


Az EKB-bankfelügyeletről röviden

Az EKB két évvel ezelőtt, 2014. november 4-én kezdte meg bankfelügyeleti tevékenységét. Ide kattintva részletesebben megismerheti a bankfelügyelet céljait és szerepét.

Közzététel időpontja: 2016. november 4.


Nem teljesítő hitelek

Egy hitel akkor számít nemteljesítőnek, ha vannak arra utaló jelek, hogy nem fogják törleszteni, illetve ha a hitelfelvevő 90 napnál hosszabb ideje nem fizette a hitelszerződésben rögzített törlesztőrészletet. Mi a probléma a rossz hitelekkel, és mit tehet a felügyelet ebben a kérdésben?

Közzététel időpontja: 2016. szeptember 12.


GYÍK – stresszteszt

Az Európai Bankhatóság 2016. július 29-én teszi közzé a 2016. évi banki stressztesztek eredményeit. Olvassa el, hogy miről szól az idei teszt, és hogyan képezi a szélesebb felügyeleti folyamat részét.

Közzététel időpontja: 2016. július 26.


Kiemelt prioritású kevésbé jelentős hitelintézetek

Egyre inkább globalizálódott világunkban elengedhetetlen az egynél több országban működő bankok lehető leghatékonyabb felügyelete. A felügyeleti kollégiumok ebből a szempontból játszanak fontos szerepet.

Közzététel időpontja: 2016. július 14.


Kiemelt prioritású kevésbé jelentős hitelintézetek

A felügyeletek rendszeres jelleggel felmérik és értékelik az egyes bankokat érintő kockázatokat. Ezt az alaptevékenységet nevezzük felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárásnak vagy angol neve alapján röviden SREP-nek. Mit takar a fogalom, és mit jelent a bankok számára?

Közzététel időpontja: 2016. június 16.


A legnagyobb euroövezetbeli bankok felügyelete mellett az EKB felügyeleti szakemberei a kiemelt prioritásúnak minősített kisebb bankokat is közelebbről vizsgálják.

Közzététel időpontja: 2016. március 24.


fab

A felügyelet értékeli a bankok igazgatótanácsi tagjainak az adott pozícióra vonatkozó alkalmasságát és megbízhatóságát, vagyis megvizsgálja szakmai hírnevüket, szaktudásukat, képességeiket és szakmai tapasztalatukat.

Közzététel időpontja: 2016. március 18.


qh

Egyik feladatunk a bankokban a „befolyásoló részesedés” szerzésére irányuló akvizíciós kérelmek elbírálása. Az EKB az euroövezet valamennyi bankjára vonatkozó ún. közös eljárások keretében hozza ezeket a határozatait.

Közzététel időpontja: 2016. március 18.


Az AnaCredit az euroövezet egyedi banki hiteleiről részletes tájékoztatást nyújtó új adatállomány. Neve az „analytical credit datasets”, vagyis az elemzési hitel-adatállomány angol nevének rövidítése.

Közzététel időpontja: 2015. november 11.


“Whistleblowers“ act in the greater good

A szabályszegésről szóló bejelentések (whistleblowing) fontos szerepet játszanak a felügyelt bankok vagy bankfelügyeletek általi kötelességszegés felfedésében. Akik bejelentést tesznek az EKB-nak valamely EU-s jogszabály megsértésének gyanúja esetén, a köz érdekében cselekszenek.

Közzététel időpontja: 2015. szeptember 8.


Explaining the ABoR: Jean-Paul Redouin, Chair of the Administrative Board of Review (ABoR), answers questions on its specific role in the new era of ECB Banking Supervision.

A bankfelügyelet elsősorban adatokkal foglalkozik, ezért a valóban európai megközelítés csak akkor lehetséges, ha az adatok egymással összehasonlíthatók. Cikkünk az EKB harmonizált adatgyűjtési módszertanát írja le, megvizsgálva a statisztika napi gyakorlatban betöltött szerepét.

Közzététel időpontja: 2015. május 19.


Explaining the ABoR: Jean-Paul Redouin, Chair of the Administrative Board of Review (ABoR), answers questions on its specific role in the new era of ECB Banking Supervision.

Jean-Paul Redouin, az adminisztratív felülvizsgálati testület (ABoR) elnöke válaszol kérdéseinkre arról, hogy a testület milyen konkrét feladatokat lát el az EKB bankfelügyeletének új korszakában.

Közzététel időpontja: 2015. március 25.


Ingrida Šimonytė, Deputy Chairperson of Lietuvos bankas
Ingrida Šimonytė, a Lietuvos bankas elnökhelyettese

Az euro 2015. január 1-jei bevezetésével Litvánia belép az egységes felügyeleti mechanizmusba. Ezzel párhuzamosan Ingrida Šimonytė, a Lietuvos bankas elnökhelyettese a Felügyeleti Testület tagja lesz. Webes beszélgetésben számol be a litván bankszektor fő jellemzőiről és az EKB bankfelügyelete előtt álló nehéz feladatokról.

Közzététel időpontja: 2014. december 29.