Bankfelügyelet. Bemutatkozunk.

Bankfelügyelet. Bemutatkozunk. Ezen az oldalon közelebbről megismerkedhetünk az európai bankfelügyelettel, a vele kapcsolatos szerepvállalókkal és tevékenységekkel.

Az EKB támogatja az euroövezeti bankokat a rossz hitelek problémájának megoldásában. Olyan hitelekről van szó, amelyeknek egy bizonyos ideje leállt a törlesztése. Nézzük meg, miért okoz gondot a rossz hitel, és milyen szerepet játszik ezen a területen az EKB.

Közzététel időpontja: 2018. február 7.


What does it mean when a bank is failing or likely to fail?

Más üzleti vállalkozásokhoz hasonlóan a bankok is csődbe juthatnak. Mivel azonban fontos szolgáltatásokat nyújtanak a gazdasági szereplőknek, és csődjük a gazdaság más területein is kárt okozhat, a bankcsődre különleges szabályok vonatkoznak.

Közzététel időpontja: 2017. június 14.


2017 stress test FAQ

Az EKB-nak a banki könyvi kamatlábkockázatról (IRRBB) szóló érzékenységi elemzése azt vizsgálja, hogy a kamatlábkörnyezet hipotetikus változásai hogyan hatnának a bankokra. Ismerkedjen meg közelebbről a vizsgálattal, és olvassa el, hogyan használjuk fel az eredményeit a szélesebb felügyeleti folyamatban.

Közzététel időpontja: 2017. február 28.

precautionary recapitalisation

Az EKB a felügyeleti gyakorlat harmonizálása és a szilárd, reziliens bankrendszer elősegítése érdekében felülvizsgálja a bankok által alkalmazott belső modelleket. Ismerkedjen meg a TRIM-ként is emlegetett programmal.

Közzététel időpontja: 2017. február 15.

precautionary recapitalisation

Olvassa el, mit jelent egy bank számlára, ha elővigyázatossági célból feltőkésítik, és hogy milyen szerepet játszik az EKB a folyamatban.

Közzététel időpontja: 2016. december 27.
Az EKB-bankfelügyeletről röviden

Az EKB két évvel ezelőtt, 2014. november 4-én kezdte meg bankfelügyeleti tevékenységét. Ide kattintva részletesebben megismerheti a bankfelügyelet céljait és szerepét.

Közzététel időpontja: 2016. november 4.
Nem teljesítő hitelek

Egy hitel akkor számít nem teljesítőnek, ha a hitelfelvevő 90 napnál hosszabb ideje nem fizette a hitelszerződésben rögzített törlesztőrészletet. Mi a probléma a rossz hitelekkel, és mit tehet a felügyelet ebben a kérdésben?

Közzététel időpontja: 2016. szeptember 12.
GYÍK – stresszteszt

Az Európai Bankhatóság 2016. július 29-én teszi közzé a 2016. évi banki stressztesztek eredményeit. Olvassa el, hogy miről szól az idei teszt, és hogyan képezi a szélesebb felügyeleti folyamat részét.

Közzététel időpontja: 2016. július 26.
Kiemelt prioritású kevésbé jelentős hitelintézetek

Egyre inkább globalizálódott világunkban elengedhetetlen az egynél több országban működő bankok lehető leghatékonyabb felügyelete. A felügyeleti kollégiumok ebből a szempontból játszanak fontos szerepet.

Közzététel időpontja: 2016. július 14.
Kiemelt prioritású kevésbé jelentős hitelintézetek

A felügyeletek rendszeres jelleggel felmérik és értékelik az egyes bankokat érintő kockázatokat. Ezt az alaptevékenységet nevezzük felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárásnak vagy angol neve alapján röviden SREP-nek. Mit takar a fogalom, és mit jelent a bankok számára?

Közzététel időpontja: 2016. június 16.
A legnagyobb euroövezetbeli bankok felügyelete mellett az EKB felügyeleti szakemberei a kiemelt prioritásúnak minősített kisebb bankokat is közelebbről vizsgálják.

Közzététel időpontja: 2016. március 24.
fab

A felügyelet értékeli a bankok igazgatótanácsi tagjainak az adott pozícióra vonatkozó alkalmasságát és megbízhatóságát, vagyis megvizsgálja szakmai hírnevüket, szaktudásukat, képességeiket és szakmai tapasztalatukat.

Közzététel időpontja: 2016. március 18.
qh

Egyik feladatunk a bankokban a „befolyásoló részesedés” szerzésére irányuló akvizíciós kérelmek elbírálása. Az EKB az euroövezet valamennyi bankjára vonatkozó ún. közös eljárások keretében hozza ezeket a határozatait.

Közzététel időpontja: 2016. március 18.


Az AnaCredit az euroövezet egyedi banki hiteleiről részletes tájékoztatást nyújtó új adatállomány. Neve az „analytical credit datasets”, vagyis az elemzési hitel-adatállomány angol nevének rövidítése.

Közzététel időpontja: 2015. november 11.


“Whistleblowers“ act in the greater good

A szabályszegésről szóló bejelentések (whistleblowing) fontos szerepet játszanak a felügyelt bankok vagy bankfelügyeletek általi kötelességszegés felfedésében. Akik bejelentést tesznek az EKB-nak valamely EU-s jogszabály megsértésének gyanúja esetén a köz érdekében cselekszenek.

Közzététel időpontja: 2015. szeptember 8.


Explaining the ABoR: Jean-Paul Redouin, Chair of the Administrative Board of Review (ABoR), answers questions on its specific role in the new era of ECB Banking Supervision.

A bankfelügyelet elsősorban adatokkal foglalkozik, ezért a valóban európai megközelítés csak akkor lehetséges, ha az adatok egymással összehasonlíthatók. Cikkünk az EKB harmonizált adatgyűjtési módszertanát írja le, megvizsgálva a statisztika napi gyakorlatban betöltött szerepét.

Közzététel időpontja: 2015. május 19.


Explaining the ABoR: Jean-Paul Redouin, Chair of the Administrative Board of Review (ABoR), answers questions on its specific role in the new era of ECB Banking Supervision.

Jean-Paul Redouin, az adminisztratív felülvizsgálati testület (ABoR) elnöke válaszol kérdéseinkre arról, hogy a testület milyen konkrét feladatokat lát el az EKB bankfelügyeletének új korszakában.

Közzététel időpontja: 2015. március 25.


Ingrida Šimonytė, Deputy Chairperson of Lietuvos bankas
Ingrida Šimonytė, a Lietuvos bankas elnökhelyettese

Az euro 2015. január 1-jei bevezetésével Litvánia belép az egységes felügyeleti mechanizmusba. Ezzel párhuzamosan Ingrida Šimonytė, a Lietuvos bankas elnökhelyettese a Felügyeleti Testület tagja lesz. Webes beszélgetésben számol be a litván bankszektor fő jellemzőiről és az EKB bankfelügyelete előtt álló nehéz feladatokról.

Közzététel időpontja: 2014. december 29.