Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Miért kell felügyelni a kereskedelmi bankokat?

2018. április 30.

Azért, hogy garantáljunk egy nélkülözhetetlen szolgáltatást

A bankok által nyújtott pénzügyi szolgáltatásokat mindannyian igénybe vesszük. Betesszük a bankba a pénzünket, kölcsönt és jelzáloghitelt veszünk fel. Magánszemélyként fordulunk hozzájuk, de így tesznek a háztartások, a vállalkozások és a kormányzatok is. A bankok teszik lehetővé a pénzügyi piacok működését, mozgásba hozva ezzel a gazdaságot.

Azért, hogy nőjön a bizalom

A pénzügyi rendszer szoros egységet alkot. Az egyes alkotóelemeit a bizalom kovácsolja össze. Már egyetlen bank kudarca is megrendítheti a rendszerbe vetett bizalmat, veszélyeztetheti egységét. A bankpánik gyorsan átterjedhet a bajban levő hitelintézetről az ép társára, károkat okozva. Egyetlen bank összeomlása dominóként döntheti fel a többit.

A bankfelügyelet létének tudata megnyugtatja a piacokat és a betéteseket egyaránt, csökkentve ezzel a bankpánik és egyéb pénzügyi fertőzések kialakulásának valószínűségét.

Azért, hogy óvjuk a megtakarítókat

A mindennapi megtakarítók nem tudják megítélni egy bank biztonságosságát, „egészségi” állapotát. Nem állnak rendelkezésükre a szükséges információk vagy háttérismeretek. Ezért a felügyeletek a közérdeket szem előtt tartva járnak el, amikor ellenőrzik a bankok kockázati kultúráját, szervezetirányítását, vagy amikor banki működési engedélyeket bocsátanak ki (illetve vonnak be) .

Visszaélés bejelentése