Tällä sivulla voit tutustua tarkemmin EU:n pankkivalvontamekanismin tehtäviin ja toimijoihin.
Vuonna 2012 luodun pankkiunionin ansiosta EU:n pankkilainsäädäntöä sovelletaan yhdenmukaisesti. Pankkiunioni myös lisää pankkijärjestelmän häiriönsietokykyä. Videolla Filipa EKP:stä kertoo lyhyesti, miksi pankkiunioni luotiin ja miten se varmistaa, että kansalaiset voivat turvallisin mielin säästää, sijoittaa ja lainata rahaa.
Julkaistu 21.8.2020
Pankkien on oltava vakavaraisia. Niillä on siis oltava riittävästi pääomaa, jotta asiakkaiden talletukset pysyvät turvassa ja pankki pystyy varmasti jatkamaan toimintaansa niin hyvinä kuin huonoinakin aikoina. Mutta mitä pankkien pääoma on, ja miten se auttaa turvaamaan pankin toimintakyvyn?
Julkaistu 23.5.2019
Euroopan pankkiviranomaisen järjestämän stressitestin tulokset osoittavat, että euroalueen pankit kestävät nyt paremmin talouden häiriöitä. Mitä skenaarioita stressitestissä käytettiin, mikä on EKP:n rooli ja miten pankkivalvojat hyödyntävät testin tuloksia yksittäisiä pankkeja koskevissa päätöksissä?
Julkaistu 2.11.2018
Valvontaelimen puheenjohtajan toimikausi on viisivuotinen, eli viiden vuoden välein nimitetään uusi puheenjohtaja. Tehtävään voi hakea kuka tahansa EU:n kansalainen, jolla on vankka kokemus pankki- ja rahoitusalalta. Keitä kaikkia valintaprosessiin osallistuu, ja miten prosessi etenee?
Julkaistu 17.7.2018
Pankkien toiminnan on oltava terveellä pohjalla, jotta niiden tarjoamiin rahoituspalveluihin voidaan luottaa ja jotta rahoitusjärjestelmä pysyy vakaana.
Julkaistu 30.4.2018
Tätä nykyä niin pikkuostokset kuin tilisiirrot hoituvat yhä useammin älypuhelimella. Näiden uudentyyppisten palvelujen tarjoamiseen pankit tarvitsevat finanssiteknologiaa. Mitä finanssiteknologia tarkoittaa, ja miten sen turvallisuus voidaan varmistaa?
Julkaistu 27.3.2018
EKP tukee valvottavia pankkeja niiden vähentäessä ongelmaluottoja eli luottoja, joiden takaisinmaksut ovat olleet tietyn aikaa hoitamatta. Mitä haittaa ongelmaluotoista on ja mikä on EKP:n rooli tällä saralla?
Julkaistu: 7.2.2018
Pankit voivat kaatua siinä missä muutkin yritykset. Ne ovat kuitenkin talouden kannalta niin tärkeitä, että niiden toiminnan lakkauttamista varten on olemassa omat säännöt.
Julkaistu: 14.6.2017
EKP toteuttaa rahoitustoiminnan korkoriskiä koskevan herkkyysanalyysin, jossa tarkastellaan hypoteettisten skenaarioiden avulla, miten erilaiset korkomuutokset vaikuttaisivat pankkeihin. Lue lisää analyysista ja siitä, miten se asettuu osaksi pankkivalvontaprosessia.
Julkaistu: 28.2.2017
Osana valvontakäytäntöjen yhtenäistämistä EKP suorittaa pankkien käyttämien sisäisten mallien erityisarvioinnin. Tavoitteena on myös edistää pankkijärjestelmän vakautta ja kestokykyä. Lue lisää arviointihankkeesta.
Julkaistu: 15.2.2017
Valtio voi vahvistaa pankin pääomapohjaa varotoimenpiteenä. Mitä se tarkoittaa, ja mikä on EKP:n rooli tässä menettelyssä?
Julkaistu: 27.12.2016
Yhteisessä pankkivalvonnassa EKP:n vastuulla on suurimpien pankkien valvonta. Lue lisää yhteisen pankkivalvonnan tehtävistä ja tavoitteista.
Julkaistu: 4.11.2016
Jos lainaan liittyviä erääntyneitä maksuja on ollut maksamatta yli 90 päivää, laina katsotaan ongelmaluotoksi. Näitä ongelmaluottoja kutsutaan ”järjestämättömiksi saamisiksi”. Mitä ongelmia järjestämättömistä saamisista aiheutuu, ja miten pankkivalvojat voivat puuttua niihin?
Julkaistu: 12.9.2016
Euroopan pankkiviranomainen julkaisee vuoden 2016 pankkien stressitestin tulokset 29.7.2016. Lue lisää vuoden 2016 stressitestistä ja siitä, miten tulokset otetaan huomioon pankkivalvonnassa.
Julkaistu: 26.7.2016
Globalisaation syventyessä on olennaisen tärkeää varmistaa, että useassa maassa toimivia pankkeja valvotaan mahdollisimman tehokkaasti. Valvontakollegioilla on tässä merkittävä rooli.
Julkaistu: 14.7.2016
Valvojan arviointiprosessi on jatkuva prosessi, jossa valvojat arvioivat ja mittaavat säännöllisesti pankkien riskejä. Mitä valvojan arviointiprosessiin kuuluu ja mikä on sen merkitys pankeille?
Julkaistu: 16.6.2016
EKP:n pankkivalvonta valvoo suurten, merkittäviksi luokiteltujen pankkien lisäksi myös pienempiä pankkeja, jotka on luokiteltu tarkimmin valvottaviksi.
Julkaistu: 24.3.2016
Valvojat arvioivat pankkien hallintoelinten jäsenten soveltuvuutta tehtäviinsä. Toisin sanoen soveltuvuusarvioinnissa arvioidaan jäsenten mainetta sekä tehtävien hoidossa tarvittavia tietoja, taitoja ja kokemusta.
Julkaistu: 18.3.2016
Pankkivalvonnan tulee tehdä arvio, kun joku aikoo hankkia merkittävän omistusosuuden missä tahansa valvottavassa pankissa. EKP tekee päätöksiä näistä hankinta-aikeista osana yhteisiä menettelyjä.
Julkaistu: 18.3.2016
Väärinkäytösepäilyistä ilmoittaminen on tärkeä käytäntö, jonka avulla valvottavien pankkien tai pankkivalvojien mahdolliset rikkomukset saadaan esiin. EU-lainsäädännön rikkomusta epäilevä henkilö voi edistää yleistä etua ilmoittamalla asiasta EKP:lle.
Julkaistu: 8.9.2015
Pankkivalvonta perustuu luotettaviin ja vertailukelpoisiin tietoihin. Tässä artikkelissa kuvataan EKP:n yhdenmukaistettua tietojenkeruuta ja tarkastellaan tilastojen merkitystä jatkuvassa pankkivalvonnassa.
Julkaistu: 19.5.2015
Oikaisulautakunnan puheenjohtaja Jean-Paul Redouin vastaa kysymyksiin oikaisulautakunnan roolista yhteisessä pankkivalvonnassa.
Julkaistu: 25.3.2015
Liettua liittyi euroalueeseen 1.1.2015 ja on siitä lähtien osallistunut myös yhteiseen valvontamekanismiin. Liettuan keskuspankin varapääjohtaja Ingrida Šimonytė on valvontaelimen jäsen. Tässä haastattelussa hän kertoo Liettuan pankkisektorin keskeisistä piirteistä ja EKP:n pankkivalvonnan haasteista.
Julkaistu: 29.12.2014