Valvontapalsta
Valvontapalstalla kerrotaan yleistajuisesti pankkivalvonnasta, tärkeistä valvontateemoista ja pankkivalvojien työstä Euroopassa.
Miksi ilmastoriskejä julkistetaan?
Julkaistu 21.4.2023
Yhä useammat pankit ja muut yritykset julkaisevat nykyisin tietoa ilmastoriskeistään ja toimintansa ympäristövaikutuksista. Myös EKP kertoo verkkosivuillaan, miten se pyrkii vaikuttamaan ilmastonmuutoksen etenemiseen.
Lue lisääMiten valvontaelimen puheenjohtaja valitaan?
Julkaistu 17.7.2018
Valvontaelimen puheenjohtajan toimikausi on viisivuotinen, eli viiden vuoden välein nimitetään uusi puheenjohtaja. Tehtävään voi hakea kuka tahansa EU:n kansalainen, jolla on vankka kokemus pankki- ja rahoitusalalta. Keitä kaikkia valintaprosessiin osallistuu, ja miten prosessi etenee?
Lyhyt videoMiksi osa pankeista luokitellaan vähemmän merkittäviksi?
Julkaistu 13.12.2022
Valvottavia pankkeja ei pidetä merkittävinä, elleivät ne ole suuria tai muuten tärkeitä rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta. Vähemmän merkittäviä pankkeja on paljon, ja ne tarjoavat monenlaisia arvokkaita palveluja. Miten niitä valvotaan?
Lue lisääIlmastonmuutoksen vaikutus tuntuu jo
Julkaistu 10.9.2021
Jatkuvat ympäristökatastrofit aiheuttavat tappioita pankeille, ja ilmastonmuutokseen liittyy suurempiakin riskejä. Pankit voivat kuitenkin varautua riskeihin ja edistää talouden kehittymistä ympäristöystävällisempään suuntaan.
Lyhyt videoPankkitoiminta sopeutuu ihmisten tarpeisiin
Julkaistu 15.7.2021
Koronaviruspandemia on muuttanut maksutottumuksia ja nopeuttanut digitalisaatiota pankkialalla.
Lyhyt videoMitä ovat sisäiset mallit?
Julkaistu 6.4.2021
Osa pankeista laskee omien sisäisten malliensa avulla, kuinka paljon pääomaa niillä pitää olla, jotta ne selviytyvät odottamattomistakin tappioista.
Lue lisääMitä ovat varaukset ja miten järjestämättömistä lainoista aiheutuvat tappiot katetaan?
Julkaistu 21.12.2020
Pankit tekevät varauksia selviytyäkseen odotettavissa olevista luottotappioista. Kun jokin niiden myöntämä laina muuttuu järjestämättömäksi, varauksia tarvitaan lisää. Miten varmistetaan, että tappioihin on varauduttu riittävästi?
Lue lisääEKP:n tietoisku: pankkiunioni
Julkaistu 21.8.2020
Pankkiunionissa EU:n pankkilainsäädäntöä sovelletaan yhdenmukaisesti, mikä parantaa pankkijärjestelmän häiriönsietokykyä ja tekee säästämisestä, rahankäytöstä ja lainanotosta turvallisempaa. Videolla Filipa EKP:stä kertoo, miksi pankkiunioni perustettiin.
Lyhyt videoEKP:n tietoisku: yhteinen pankkivalvonta
Julkaistu 21.8.2020
EKP valvoo pankkeja yhdessä kansallisten viranomaisten kanssa. Pankkivalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että pankit noudattavat säännöksiä ja ovat vakavaraisia. Videolla François EKP:stä kertoo tarkemmin pankkivalvonnan tehtävistä.
Lyhyt videoMiksi pankeille asetetaan pääomavaatimuksia?
Julkaistu 23.5.2019
Pankkien on oltava vakavaraisia – niillä pitää olla riittävästi pääomaa, jotta ne pystyvät jatkamaan toimintaansa vaikeinakin aikoina. Pääoman avulla varmistetaan, että asiakkaiden talletukset ovat turvassa.
Lue lisääMikä rooli EKP:llä on pankkifuusioissa ja ‑ostoissa?
Julkaistu 5.4.2019
Kun valvottavat pankit suunnittelevat yhdistyvänsä, EKP käy läpi suunnitelmat ja arvioi niiden toimivuuden. Tavoitteena on varmistaa, että tuloksena on sääntöjen mukainen pankki. Yhdistymismuotoja on monenlaisia.
Lue lisääMiksi pankkeja valvotaan?
Julkaistu 30.4.2018
Pankkien toiminnan on oltava terveellä pohjalla, jotta niiden tarjoamiin rahoituspalveluihin voidaan luottaa ja jotta rahoitusjärjestelmä pysyy vakaana.
Lue lisääMiten finanssiteknologian käyttö vaikuttaa pankkien valvontaan?
Julkaistu 27.3.2018
Puhelinsovellusten käyttö maksuissa yleistyy. Finanssiteknologia mahdollistaa uusia palveluja, mutta käytön turvallisuus on voitava varmistaa.
Lue lisääOngelmaluottoja on pystyttävä vähentämään
Julkaistu 7.2.2018
Jos asiakas lakkaa lyhentämästä lainaansa eikä kenties pysty maksamaan sitä koskaan takaisin, laina muodostuu ongelmaksi pankille. EKP auttaa pankkeja vähentämään ongelmaluottojen määrää taseissaan.
Lyhyt videoMitä tapahtuu, jos jokin pankki ei kykene jatkamaan toimintaansa?
Julkaistu 14.6.2017
Pankit voivat kaatua siinä missä muutkin yritykset. Ne ovat kuitenkin talouden kannalta niin tärkeitä, että niiden toiminnan lakkauttamista varten on olemassa omat säännöt.
Lue lisääPankin pääomapohjan vahvistaminen varotoimenpiteenä
Julkaistu 27.12.2016
Valtio voi vahvistaa vakavaraisen pankin pääomapohjaa varotoimenpiteenä. EKP:ltä tarkastetaan, kuinka paljon pääomaa sääntöjen mukaan tarvitaan lisää.
Lue lisääMitä ovat järjestämättömät saamiset?
Julkaistu 12.9.2016
Jos lainaan liittyviä erääntyneitä maksuja on ollut maksamatta yli 90 päivää, laina katsotaan ongelmaluotoksi. Näitä ongelmaluottoja kutsutaan ”järjestämättömiksi saamisiksi”. Mitä ongelmia järjestämättömistä saamisista aiheutuu, ja miten pankkivalvojat voivat puuttua niihin?
Lue lisääMitä ovat valvontakollegiot?
Julkaistu 14.7.2016
Yhä useammilla pankeilla on toimintaa useissa eri maissa. Valvojien yhteistyöllä varmistetaan, että valvonta on mahdollisimman tehokasta. Yhteistyötä varten perustetaan valvontakollegioita.
Lue lisääMikä on valvojan arviointiprosessi?
Julkaistu 16.6.2016
Valvojan arviointiprosessi on jatkuva prosessi, jossa valvojat arvioivat ja mittaavat säännöllisesti pankkien riskejä. Mitä valvojan arviointiprosessiin kuuluu ja mikä on sen merkitys pankeille?
Lue lisääMitä on sopivuuden ja luotettavuuden valvonta?
Julkaistu 18.3.2016
Valvojat arvioivat pankkien hallintoelinten jäsenten soveltuvuutta tehtäviinsä. On tärkeää, että johdon jäsenillä on tehtävän edellyttämät tiedot ja taidot, riittävästi kokemusta ja hyvä maine.
Lue lisääMikä on merkittävä omistusosuus?
Julkaistu 18.3.2016
Merkittävän omistusosuuden hankkiminen jostakin yhteisen pankkivalvonnan piirissä olevasta pankista edellyttää EKP:n hyväksyntää. Myös kansalliset valvontaviranomaiset osallistuvat arviointiin.
Lue lisääMikä on AnaCredit?
Julkaistu 11.11.2015
AnaCredit-tietokanta sisältää yksityiskohtaisia tietoja euroalueen eri pankkien myöntämistä lainoista. Nimi tulee sanoista ”analytical credit datasets” (analyyttiset luottotilastot).
Lue lisääVäärinkäytöksistä ilmoittaminen palvelee yhteistä etua
Julkaistu 8.9.2015
Valvottavat pankit ja pankkivalvojat eivät saa laiminlyödä velvoitteitaan. EKP:llä on väärinkäytösten ilmoituspalvelu, jossa voi tehdä ilmoituksen, jos epäilee pankkivalvontalainsäädäntöä rikotun. On yhteisen edun mukaista, että epäilyt tulevat EKP:n tietoon.
Lue lisääValvontatilastot
Julkaistu 19.5.2015
Pankkivalvonnassa tarvitaan luotettavia ja vertailukelpoisia tilastotietoja. Artikkelissa kuvataan EKP:n yhdenmukaistettua tietojenkeruuta ja tarkastellaan tilastojen merkitystä jatkuvassa valvonnassa.
Lue lisääPandemian jälkeen
Julkaistu 15.7.2021
Pankkiala selviytyi hyvin pandemian alkuvaiheesta, mutta jälkimainingeissa tarvitaan korjaavia toimia.
Lyhyt videoAnnettiinko yrityksille pandemian aikana tekohengitystä?
Julkaistu 14.12.2020
EKP ja EU-maat pyrkivät monin tavoin varmistamaan, että vakavaraiset yritykset saivat pankeilta lainaa myös koronaviruskriisissä. Tuella ei kuitenkaan ollut tarkoitus pitää pystyssä jo muutenkin konkurssikypsiä yrityksiä.
Lue lisääPankkien stressitestaus vuonna 2017: rahoitustoiminnan korkoriski analysoinnin kohteena
Julkaistu 28.2.2017
EKP toteuttamassa herkkyysanalyysissa tarkasteltiin hypoteettisten skenaarioiden avulla, miten erilaiset korkomuutokset vaikuttaisivat pankkeihin. Tulokset on otettu huomioon pankkivalvonnassa.
Lue lisääPankkien stressitestaus vuonna 2018
Julkaistu 2.11.2018
Euroopan pankkiviranomaisen järjestämissä stressitesteissä selvitetään pankkien kykyä selviytyä häiriöistä. EKP osallistuu muun muassa skenaarioiden laadintaan ja tulosten laadunvarmistukseen, ja tulokset otetaan huomioon valvontapäätöksissä.
Lue lisääPankkien stressitestaus vuonna 2016
Julkaistu 26.7.2016
Euroopan pankkiviranomaisen järjestämissä stressitesteissä selvitetään pankkien vakavaraisuutta normaalitilanteessa ja erilaisissa häiriötilanteissa.
Lue lisääLiettua: Tavoitteena tinkimätön valvonta
Julkaistu 29.12.2014
Liettua liittyi euroalueeseen 1.1.2015 ja on siitä lähtien osallistunut myös yhteiseen pankkivalvontaan. Liettuan keskuspankin varapääjohtaja Ingrida Šimonytė kertoi haastattelussa maan pankkisektorista ja sen valvonnasta.
Lue lisää