Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A visszaéléseket bejelentők a közérdeket szolgálják

2015/09/08 (frissítés napja: 2018. október 26.)

Az EKB mindent megtesz a szigorú, ám igazságos bankfelügyeletért, amihez elengedhetetlen, hogy az összes felügyelt bank és bankfelügyelet teljes mértékben betartsa az uniós jog által előírt kötelezettségeit. Előfordul azonban, hogy a dolgozók nem követik az említett előírásokat, sőt időnként megpróbálják eltussolni a jogsértést. Aki bejelenti az EKB-nál az előírások esetleges megszegésével kapcsolatos gyanúját, az a köz érdekében cselekszik.

Az ilyen esetekről általában a rendelkezések betartását ellenőrző banki vezetők, a könyvvizsgálók és egyéb banki alkalmazottak szereznek tudomást. A bejelentések legtöbbször a saját tőke és tőkekövetelmények nem megfelelő kiszámításával, valamint szervezetirányítási problémákkal kapcsolatosak.

„A jogsértés bejelentése a munkahelyi kötelességszegés napfényre hozatalának hatékony eszköze.”

(Danièle Nouy, a Felügyeleti Testület elnöke, Vélemény)

Az EKB csak az illetékessége alá tartozó EU-s jogszabályok megsértését vizsgálhatja ki. Ilyenek a prudenciális bankfelügyelethez, például a tőkekövetelményekhez és az irányítási rendszerekhez kapcsolódó jogszabályok. Ha a jogsértés a bank más felügyeleti területét érinti – például a fogyasztóvédelem vagy a pénzmosás elleni szabályok alkalmazása – nem az EKB az illetékes, hogy eljárjon. Az ilyen visszaélést a nemzeti hatóságoknak kell bejelenteni.

A bejelentés módja

A visszaélések internetes űrlapon jelenthetők be, ami biztosítja, hogy a bejelentés közvetlenül és késedelem nélkül eljusson az esetleges jogsértés kivizsgálásában illetékes személyekhez. Az űrlap több olyan kérdést is tartalmaz, amely fontos a bejelentés EKB általi kivizsgálásához.

Visszaélés-bejelentő oldal

A bejelentő védelme

Az EKB internetes adatlapja használatával bárki névtelenül tehet közérdekű bejelentést. Az informátor bízhat benne, hogy az EKB alaposan kivizsgálja az ügyet.

Az EKB az európai adatvédelmi biztossal konzultálva biztosítja, hogy minden szükséges védelmi intézkedés megfelelő legyen az uniós adatvédelmi joggal összhangban. Az informátor védelme az EKB felügyeleti feladataira vonatkozó jogi keretben is le van fektetve.

A bejelentés feldolgozása

A bejelentést szakértői csoport fogadja, amely felméri, hogy a bejelentés tárgya az EKB vagy a nemzeti bankfelügyelet hatáskörébe tartozik-e. Amennyiben a szakértők az előzetes felmérés alapján relevánsnak találják a bejelentést, továbbítják az EKB-n belül illetékes részlegnek, vagy a nemzeti bankfelügyeletnek. Ez felügyeleti intézkedést – például információkérést, helyszíni szemlét, felügyeleti intézkedést vagy szankcionálást – vonhat maga után.

Az érvényben levő szakmai titoktartás értelmében az EKB számára nem megengedett, hogy tájékoztassa a bejelentőt a bejelentés eredményéről, azonban a felügyeleti tevékenységéről szóló éves beszámolóban összevont és anonimizált összefoglalót tesz közzé a bejelentett jogsértésekről és a belőlük következő intézkedésekről.

Visszaélés bejelentése