Vurdering af 130 banker i euroområdet i 2014
Den omfattende vurdering i 2014 var et finansielt sundhedstjek af 130 banker i euroområdet (inkl. Litauen), som omfattede ca. 82 pct. af de samlede bankaktiver.
Den blev udført af ECB sammen med de nationale tilsynsmyndigheder i perioden fra november 2013 til oktober 2014 og var et vigtigt skridt i forberedelserne til, at Den Fælles Tilsynsmekanisme blev fuldt funktionsdygtig.
Antal banker, der var omfattet | 130 (inkl. tre litauiske bankkoncerner) |
---|---|
Varighed | 12 måneder |
Bankaktiver, der var omfattet (i pct.) | Ca. 82 pct. |
Antal nationale tilsynsmyndigheder, der deltog | 26 |
Antal personer, der deltog | Ca. 6.000 |
Den omfattende vurdering afsluttedes med en samlet offentliggørelse af de overordnede resultater og data på bankniveau samt henstillinger med hensyn til tilsynsforanstaltninger.
Sammenligning af resultater
Detaljerede resultater
Oversigt over resultaterne pr. landHvad er det næste, der skal ske?
De kapitalmangler, som blev identificeret i gennemgangen af aktivkvaliteten eller under basisstresstestscenariet, skal udbedres inden udgangen af april 2015. Kapitalmangler identificeret i det negative stresstestscenarie skal udbedres inden udgangen af juli 2015.
Der tages højde for resultaterne i ECB's daglige tilsyn fra og med november. Bl.a. indregnes resultaterne i den løbende vurdering af bankernes risici, deres ledelsesstrukturer og deres kapital- og likviditetsforhold som led i tilsynskontrol- og evalueringsprocessen (Supervisory Review and Evaluation Process SREP)
Den omfattende vurdering bestod primært af to dele:
- en vurdering af aktivkvaliteten (Asset Quality Review, AQR) – for at øge gennemsigtigheden med hensyn til bankens eksponeringer, herunder en vurdering af, om værdiansættelsen af aktiver og sikkerhedsstillelse og relaterede hensættelser er tilstrækkelig
- en stresstest – for at teste modstandskraften i bankernes balancer. Stresstesten blev udført i tæt samarbejde med Den Europæiske Banktilsynsmyndighed (EBA).
De kvalitetssikrede stresstestresultater blev samlet med AQR-resultaterne i den såkaldte "join-up"-proces.
Det er denne proces, der gør, at den omfattende vurdering adskiller sig fra alle tidligere EU-vurderinger. Den knyttede øjebliksvurderingen AQR og den fremadskuende stresstest sammen og styrkede herved hele vurderingen.
Samtlige AQR-resultater blev indarbejdet i stresstestresultaterne for alle banker med en justering af startbalancepositionerne.
Den omfattende vurdering var baseret på et kapitalbenchmark på 8 pct. egentlig kernekapital (CET1) på grundlag af definitionen i kapitalkravsdirektiv IV/kapitalkravsforordningen, herunder overgangsordninger, for både AQR og basisstresstestscenariet.
I stresstesten indgik både et basisscenarie og et negativt scenarie for testningen af bankernes modstandskraft over for stress. I basisscenariet udvikler EU's økonomi sig i overensstemmelse med Europa-Kommissionens fremskrivninger frem til 2016. I det negative scenarie udvikler de makroøkonomiske forhold sig klart til det værre.
ECB arbejdede tæt sammen med EBA om stresstestmetoden og med Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici, som udarbejdede det negative scenarie. Basisscenariet var udarbejdet af Europa-Kommissionen.
Pressemeddelelse fra EBADen omfattende vurdering blev udført af ECB sammen med de nationale tilsynsmyndigheder i de deltagende lande og med støtte fra uafhængige tredjeparter.
ECB havde ansvaret for:
- at lede stresstesten
- at planlægge udformning og strategi
- at overvåge udførelsen i tæt samarbejde med de nationale tilsynsmyndigheder
- at udføre løbende kvalitetssikring
- at indsamle, konsolidere og offentliggøre resultaterne
- at afslutte og informere om hele vurderingen
De nationale tilsynsmyndigheder havde ansvaret for udførelsen af vurderingen i deres respektive lande, og den lokale viden og ekspertise blev herved udnyttet bedst muligt.
Der blev fastsat kvalitetssikringsforanstaltninger for at sikre ensartetheden på tværs af lande og banker.