SØGEMULIGHEDER
Hjem Medier Explainers Forskning & Offentliggørelser Statistik Pengepolitik €uroen Betalinger & Markeder Kariere & Job
Forslag
Sortér efter

Prioriteter og risici

Tilsynsprioriteterne omhandler fokus for vores aktiviteter for de næste tre år. De tages hvert år op til fornyet overvejelse for at afspejle ændringer i risikobilledet og fremskridtene med hensyn til det foregående års prioriteter, og de kan til enhver tid tilpasses, hvis risikoudviklingen berettiger det. De er retningsgivende for den operationelle planlægning af tilsynsaktiviteterne på mellemlangt sigt og sikrer, at ressourcerne fordeles effektivt. 

Prioriteterne er baseret på de centrale risici, som banker under tilsyn står overfor under de aktuelle makrofinansielle og geopolitiske forhold.

Tilsynsprioriteter for 2025-2027

Hvad er tilsynsprioriteter?

Prioritet 1

Styrkelse af evnen til at modstå makrofinansielle og geopolitiske stød

Den nuværende situation er formet af vedvarende usikkerhed om de makroøkonomiske udsigter og en stigende intensitet i geopolitiske trusler. Vi skal sikre, at bankerne er i stand til at håndtere den umiddelbare effekt af eksterne stød på deres forretninger, operationer og risikoprofil.

Styrkelse af bankernes modstandsdygtighed over for stød

Centrale sårbarheder

Mangler i rammerne for styring af kreditrisici

Bankerne bør rettidigt identificere eventuelle forringelser af aktivernes kvalitet og afspejle dette i forsigtige hensættelser og kapitalniveauer. De bør også intensivere deres bestræbelser på rettidigt og effektivt at afhjælpe relevante mangler, som tilsynsmyndighederne har påpeget.

Styring af kreditrisici
Mangler i rammerne for operationel modstandsdygtighed

Bankerne bør overholde de retlige krav, der følger af forordningen om digital operationel modstandsdygtighed (DORA), og øge indsatsen for at afhjælpe tidligere identificerede mangler i den måde, hvorpå de håndterer cybersikkerheds- og outsourcingrisici.

Rammer for operationel modstandsdygtighed

Særligt fokus

Styring af geopolitiske risici

På grund af øgede geopolitiske risici skal bankerne revurdere deres strategier og operationer for at imødegå stigende trusler og følgelig vedtage robuste risikostyrings- og begrænsningsplaner for alle risikokategorier.

Styring af geopolitiske risici

Prioritet 2

Effektiv afhjælpning af væsentlige mangler

Det gradvise skift i fokus fra risikoidentifikation til afhjælpning af risici er et centralt element i tilsynsstrategien inden for rammerne af SSM. Banker med udestående væsentlige mangler vil blive anmodet om at øge indsatsen for fuldt ud at opfylde de tilsynsmæssige forventninger.

Rettidig og effektiv afhjælpning af væsentlige mangler

Centrale sårbarheder

Mangler i håndteringen af klima- og miljørelaterede risici

Bankerne skal fuldt ud overholde de tilsynsmæssige forventninger og krav, der følger af den nye EU-bankpakke (CRR3/CRD6), og rettidigt afhjælpe de konstaterede mangler på dette område.

Styring af klima- og miljørelaterede risici
Mangler i aggregeringen og rapporteringen af risikodata

Bankerne bør øge indsatsen for at afhjælpe langvarige mangler og tilpasse deres praksis til de tilsynsmæssige forventninger på dette område. Hvis bankerne ikke lever op til de tilsynsmæssige forventninger, kan det udløse eskaleringstiltag.

Aggregering af risikodata samt risikorapportering

Prioritet 3

Styrkelse af digitaliseringsstrategier og håndtering af nye udfordringer

Det er nødvendigt, at bankerne intensiverer indsatsen inden for digital omstilling, så de kan håndtere den øgede konkurrence og have passende sikkerhedsforanstaltninger til begrænsning af potentielle risici som følge af ny forretningspraksis og teknologi.

Digitaliseringsstrategier og nye udfordringer

Centrale sårbarheder

Mangler i bankernes digitaliseringsstrategier

Bankerne bør styrke deres digitaliseringsstrategier, så de bliver i stand til at afbøde de underliggende risici, herunder risici som følge af brugen af ny teknologi såsom cloudtjenester og kunstig intelligens (AI).

Digitaliseringsstrategier

Hvordan anvender vi tilsynsprioriteterne og risikovurderingen?

SSM's prioriteter indgår i den bankspecifikke tilsynsplanlægning, idet de fælles tilsynsteam anvender en målrettet risikotoleranceramme, der fremmer effektivt og risikobaseret tilsyn. Prioriteterne er således også vigtige for det efterfølgende års tilsynskontrol- og vurderingsproces (SREP), og de tager udgangspunkt i resultaterne af det foregående års SREP-øvelse.

Tilsynskontrol- og vurderingsprocessen (SREP)

De seneste publikationer

Alle sider i dette afsnit

Whistleblowing