Betegnelsen Den Fælles Tilsynsmekanisme (Single Supervisory Mechanism – SSM) henviser til banktilsynssystemet i EU. SSM omfatter ECB og de kompetente nationale myndigheder i de deltagende lande.
Det europæiske banktilsyn har primært til formål:
Det europæiske banktilsyn er en af de to søjler i EU's bankunion. Den anden er Den Fælles Afviklingsmekanisme.
Den seneste finansielle krise har vist, hvor hurtigt og kraftfuldt problemer i ét lands finansielle sektor kan sprede sig – dette gælder især i en monetær union – og hvordan disse problemer kan påvirke folk direkte i hele EU.
Formålet med et europæisk banktilsyn er at genopbygge tilliden til EU's banksektor og øge bankernes modstandskraft.
I sin egenskab af uafhængig EU-institution overvåger ECB banktilsynet ud fra et europæisk perspektiv. Dette sker ved
ECB er i samarbejde med de nationale tilsynsmyndigheder ansvarlig for at sikre et effektivt og konsekvent banktilsyn på europæisk plan.
ECB har bemyndigelse til:
ECB fører direkte tilsyn med 115 signifikante banker i de deltagende lande. Disse bankers aktiver udgør næsten 82 pct. af bankaktiverne i disse lande.
Beslutningen om, hvorvidt en bank anses for signifikant, træffes på baggrund af en række kriterier.
Det løbende tilsyn med signifikante banker udføres af fælles tilsynsteam. For hver signifikant bank er der et særligt fælles tilsynsteam, som består af ansatte i ECB og de nationale tilsynsmyndigheder.
Banker, der ikke anses som signifikante, kaldes også "mindre signifikante" institutter. Det er fortsat de nationale tilsynsmyndigheder, som fører tilsyn med disse banker, i tæt samarbejde med ECB.
ECB kan dog når som helst beslutte at overtage det direkte tilsyn med én eller flere af disse banker for at sikre en konsekvent anvendelse af høje tilsynsstandarder.
Alle lande i euroområdet deltager automatisk i det europæiske banktilsyn.
Andre EU-lande, som endnu ikke har euroen som valuta, kan vælge at deltage. I så fald indgår landets nationale tilsynsmyndighed et "tæt samarbejde" med ECB. Bulgarien og Kroatien indgik et tæt samarbejde med det europæiske banktilsyn i oktober 2020.
For så vidt angår EU-lande, der ikke deltager i det europæiske banktilsyn, kan ECB og de pågældende nationale tilsynsmyndigheder fastsætte, hvordan de vil samarbejde på tilsynsområdet, i et aftalememorandum.