Over de ECB
We dragen bij aan een veilige en solide banksector in Europa
Het is belangrijk dat Europese burgers weten dat hun geld bij de bank veilig is en dat de banken sterk genoeg zijn om crises te doorstaan. We doen dat door in het hele eurogebied consistent en gestandaardiseerd toezicht op de banken uit te oefenen.
We werken aan veilige, solide banken, zodat u er zeker van kan zijn dat uw bank er altijd goed voor staat en leningen kan verstrekken aan bedrijven en particulieren.
Europees bankentoezicht toegelicht
Hoe werkt het en wat doen we?
Bekijk het in deze twee minuten durende video
Bankentoezicht, een kwestie van samenwerken
We werken samen met de nationale toezichthouders aan het directe toezicht op de grote, belangrijke banken. Daarnaast werken we nauw met hen samen voor ons indirecte toezicht op de kleine, minder belangrijke banken in de lidstaten. Dat alles gebeurt in het kader van het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme (single supervisory mechanism – SSM).
De banken waarop we toezicht houdenDe bankenunie
Het Europees bankentoezicht is een van de drie pijlers van de bankenunie die na de financiële crisis van 2008 werd ingesteld om de bankenmarkt te verenigen alsook veiliger en transparanter te maken. Twee van deze pijlers zijn inmiddels gerealiseerd: het Europees bankentoezicht en het gemeenschappelijk afwikkelingsmechanisme (single resolution mechanism – SRM).
Meer informatie over de bankenunieWe leggen verantwoording af aan de Europese burgers
Bankentoezicht is een grote verantwoordelijkheid. Om die taak goed te kunnen vervullen, moeten we onafhankelijk beslissingen kunnen nemen. We zijn echter volledige verantwoording verschuldigd aan het Europees Parlement en de EU-Raad en brengen regelmatig verslag uit over onze besluiten.
Verantwoording door de ECBGeschiedenis van het Europees bankentoezicht
We zijn ruim tien jaar geleden met het Europees Bankentoezicht begonnen en sindsdien is het aantal niet-renderende leningen afgenomen, zijn de banken stabiel geworden en zijn ze beter toegerust om de veranderende risico’s het hoofd te bieden.
De mijlpalen van het Europees BankentoezichtOver ons
Toezicht en monetair beleid zijn gescheiden taken van de ECB die afzonderlijk worden uitgevoerd. De Raad van Toezicht is verantwoordelijk voor de besluitvorming en koersbepaling van het bankentoezicht. Maar net als voor alle besluiten van de ECB geldt dat die pas definitief worden als ze zijn goedgekeurd door de Raad van Bestuur.
Organisatie en bestuurZou jij bij ons willen werken?
Wil je meewerken aan onze missie om de banken in Europa veilig en solide te houden? Zie je werken in een internationaal en divers team wel zitten?
Kijk dan bij Werken bij de ECBNeem contact met ons op
Heeft u vragen over het Europees bankentoezicht? Of over wat we doen? Ontdek het antwoord in de vaak gestelde vragen of stuur ons uw eigen vraag.