Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Over de ECB

We dragen bij aan een veilig en solide bankenstelsel in Europa.

Europese bankentoezichthouders helpen het bankenstelsel veilig en solide te houden. Dat doen we zodat u er zeker van kunt zijn dat banken een crisis kunnen doorstaan.

Dankzij consistent en gestandaardiseerd toezicht in heel het eurogebied blijft uw geld veilig en kunnen banken hun cruciale functies vervullen en krediet verstrekken aan mensen en bedrijven.

Wij zijn het Europees bankentoezicht

Het Europees bankentoezicht bestaat uit de ECB en de nationale toezichthouders van de deelnemende landen. De financiële crisis maakte duidelijk dat effectiever toezicht op de banken nodig was. Daarom is in 2014 het Europees bankentoezicht in het leven geroepen. Het is een van de twee pijlers van de bankenunie van de EU.

Meer informatie over het Europees bankentoezicht

We houden toezicht op de grootste banken in de deelnemende landen

We houden rechtstreeks toezicht op de grootste banken in de deelnemende landen. Daarbij werken we nauw samen met de nationale toezichthouders. Die houden eveneens toezicht op de kleinere banken in hun eigen land.

Meer informatie over de banken waarop we toezicht houden

We kunnen banken bestraffen als ze zich niet aan de regels houden

We nemen verschillende maatregelen om ervoor te zorgen dat regels en voorschriften worden nageleefd. We kunnen banken verplichten om meer kapitaal aan te houden, sancties opleggen als ze de regels overtreden en bankvergunningen intrekken. Dit maakt ons toezicht effectief.

Meer informatie over onze taken

We zorgen voor consistent toezicht

Dankzij nieuwe inzichten en regelmatige kwaliteitscontroles verbeteren we voortdurend onze procedures. Zo maken we onze werkwijze efficiënter. Dit helpt ons ook het toezicht op alle banken in de deelnemende landen verder te harmoniseren.

Meer informatie over onze aanpak

We leggen verantwoording af aan de Europese burgers

Het toezicht op banken is een grote verantwoordelijkheid. Om deze taak te vervullen, moeten we onafhankelijk zijn in onze besluitvorming. Maar dat betekent niet dat we kunnen doen wat we willen. We zijn volledige verantwoording verschuldigd aan het Europees Parlement en de EU-Raad en brengen regelmatig verslag uit over onze besluiten.

Meer informatie over onze verantwoordingsplicht

Geschiedenis van het Europees bankentoezicht

Het bankentoezicht van de ECB is in 2014 van start gegaan. Ontdek meer over de belangrijkste mijlpalen – van het oorspronkelijke voorstel tot de laatste ontwikkelingen.

Mijlpalen van het bankentoezicht

Meer informatie over het Europees bankentoezicht

Besluitvorming

We nemen tal van besluiten die bindend zijn voor banken. De besluiten worden opgesteld door de Raad van Toezicht en goedgekeurd door de Raad van Bestuur van de ECB.

Besluitvorming
Juridisch kader

We werken binnen een duidelijk afgebakend juridisch en beleidskader. Daarin wordt beschreven wat we kunnen doen, wat we kunnen verwachten van banken onder ons toezicht en wat die van ons kunnen verwachten.

Juridisch kader
Bankenunie

Het Europees bankentoezicht is een van de twee pijlers van de bankenunie die na de financiële crisis van 2008 is opgericht. Het doel van de bankenunie is een transparantere, uniforme en veiligere markt voor banken tot stand te brengen.

Meer informatie

Europees bankentoezicht toegelicht

Wat is het gemeenschappelijk toezichtsmechanisme? Hoe werkt het en wat doen we? Kom meer te weten in dit drie minuten durende introductiefilmpje.

Neem contact met ons op

Heeft u vragen over het Europees bankentoezicht? Of over wat we doen? Ontdek het antwoord in de vaak gestelde vragen of stuur ons uw eigen vraag.

BEKIJK ONZE WEBSITE

Meer weten over wat we doen

Toezicht toegelicht.

Lees onze explainers voor een inzichtelijke uitleg van belangrijke onderwerpen op het gebied van bankentoezicht.

Toezicht toegelicht.

Doe mee aan onze jongereninitiatieven

Onze besluiten kunnen van invloed zijn op je dagelijks leven. We organiseren in heel Europa evenementen om jongeren te ontmoeten en jullie ideeën en opvattingen te horen.

Onze meest recente initiatieven
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Europees bankentoezicht in een oogopslag

Alle pagina's in dit deel

Klokkenluiders