Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

O nama

Pridonosimo očuvanju sigurnosti i pouzdanosti bankovnog sustava u Europi.

Europski nadzor banaka pridonosi očuvanju sigurnosti i pouzdanosti bankovnog sustava. Provodimo ga kako biste bili sigurni da banke mogu prebroditi krize.

Dosljednim i standardiziranim nadzorom u cijelom europodručju pridonosimo sigurnosti vašeg novca i sposobnosti banaka za obavljanje ključnih funkcija, odnosno odobravanje zajmova građanima i poduzećima.

Mi smo europski nadzor banaka

Europski nadzor banaka obuhvaća ESB i nacionalna nadzorna tijela država sudionica. Nakon financijske krize trebalo je što prije uspostaviti učinkovitiji nadzor banaka. Stoga je 2014. uspostavljen europski nadzor banaka. Riječ je o jednom od dvaju stupova bankovne unije EU‑a.

Više o europskom nadzoru banaka

Nadziremo najveće banke u državama sudionicama

Izravno nadziremo najveće banke u državama sudionicama. U tu svrhu blisko surađujemo s nacionalnim nadzornim tijelima, koja nadziru i manje banke u svojim državama.

Više o bankama koje nadziremo

Možemo kazniti banke za neusklađenost

Poduzimamo različite mjere kako bi banke bile usklađene s pravilima i propisima. Možemo zahtijevati od banaka da drže više kapitala, možemo ih kazniti ako krše pravila te možemo davati i oduzimati odobrenja za pružanje bankovnih usluga. Zato je naš nadzor učinkovit.

Više o našim zadaćama

Brinemo se za dosljednost nadzora

Stalno poboljšavamo svoje procese na temelju novih uvida i redovitih provjera kvalitete. Time povećavamo učinkovitost svoje prakse i pridonosimo daljnjem usklađenju nadzora svih banaka u državama sudionicama.

Više o našem pristupu

Odgovaramo europskim građanima

Nadzor banaka velika je odgovornost. Kako bismo ispunili tu zadaću, moramo biti neovisni u donošenju odluka. No to ne znači da možemo raditi što god želimo. U potpunosti smo odgovorni Europskom parlamentu i Vijeću EU‑a te ih redovito izvješćujemo o svojim odlukama.

Više o našoj odgovornosti

Povijest europskog nadzora banaka

Nadzor banaka ESB‑a započeo je s radom 2014. Saznajte više o ključnim događajima – od početnog prijedloga do najnovijih vijesti.

Najvažniji događaji povezani s nadzorom banaka

Upoznajte se s europskim nadzorom banaka

Odlučivanje

Donosimo brojne odluke koje su obvezujuće za banke. Priprema ih Nadzorni odbor, a donosi Upravno vijeće ESB‑a.

Odlučivanje
Pravni okvir

Djelujemo unutar jasno definiranog pravnog okvira politika. Njime je određeno što možemo učiniti, što možemo očekivati od banaka koje nadziremo i što one mogu očekivati od nas.

Pravni okvir
Bankovna unija

Europski nadzor banaka jedan je od dvaju stupova bankovne unije uspostavljenih nakon financijske krize 2008. Cilj je bankovne unije stvoriti transparentnije, ujednačenije i sigurnije tržište za banke.

Više

Objašnjavamo europski nadzor banaka

Što je jedinstveni nadzorni mehanizam? Kako funkcionira i što radimo? Doznajte više u ovom trominutnom videu.

Obratite nam se

Imate li pitanja o europskom nadzoru banaka i našem radu? Ako među odgovorima na najčešća pitanja ne pronađete ono što biste željeli znati, pošaljite nam svoje pitanje.

NAŠE MREŽNE STRANICE

Više o tome čime se bavimo

Nadzor: o čemu je riječ?

Pročitajte više o našem radu u objašnjenjima o ključnim temama. Sastavili smo ih kako bismo vam pomogli u razumijevanju nadzora banaka.

Nadzor: o čemu je riječ?

Sudjelujte u našim projektima za uključivanje mladih

Odluke koje donosimo mogu utjecati na vašu svakodnevicu. Organiziramo događanja u cijeloj Europi kako bismo došli u izravan kontakt s mladima te čuli vaša mišljenja i ideje.

Što smo organizirali u posljednje vrijeme
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Ukratko o europskom nadzoru banaka

Sve stranice u ovom odjeljku

Prijava povreda, tzv. zviždanje