Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Despre

Contribuim la menținerea siguranței și solidității sistemului bancar în Europa

Autoritățile de supraveghere bancară europene contribuie la menținerea siguranței și a solidității sistemului bancar, astfel încât să poți avea certitudinea că băncile sunt capabile să facă față unei crize.

O supraveghere consecventă și standardizată la nivelul întregii zone euro te ajută să îți păstrezi banii în siguranță și asigură că băncile își pot îndeplini funcțiile esențiale și pot acorda împrumuturi populației și firmelor.

Suntem responsabili de supravegherea bancară europeană

Supravegherea bancară europeană include BCE și autoritățile naționale de supraveghere din țările participante. După criza financiară, nevoia unei supravegheri bancare mai eficace a devenit mai presantă. Supravegherea bancară europeană a fost creată în 2014 pentru a răspunde acestei nevoi, reprezentând unul dintre cei doi piloni ai uniunii bancare a UE.

Află mai multe despre supravegherea bancară europeană

Supraveghem cele mai mari bănci din țările participante

Supraveghem în mod direct cele mai mari bănci din țările participante. În acest scop, colaborăm îndeaproape cu autoritățile naționale de supraveghere, care supraveghează, de asemenea, băncile mai mici din țările respective.

Află mai multe despre băncile aflate sub supravegherea noastră

Putem aplica sancțiuni băncilor care nu îndeplinesc criteriile

Luăm diferite măsuri pentru a asigura respectarea normelor și a reglementărilor. Le putem solicita băncilor să dețină un volum mai mare de capital, le putem sancționa dacă încalcă normele și putem acorda și retrage autorizații bancare. Aceasta sporește eficacitatea supravegherii noastre.

Află mai multe despre atribuțiile noastre

Asigurăm o supraveghere consecventă

Informațiile noi și verificările periodice ale calității ne ajută să ne optimizăm în mod constant procesele, ceea ce sporește eficiența practicilor noastre. De asemenea, acestea contribuie la armonizarea în continuare a supravegherii tuturor băncilor din țările participante.

Află mai multe despre abordarea noastră

Suntem răspunzători în fața cetățenilor europeni

Supravegherea băncilor este o mare responsabilitate. Pentru a îndeplini această misiune, trebuie să fim independenți în procesul nostru decizional, dar aceasta nu înseamnă că putem face orice dorim. Ne asumăm pe deplin responsabilitatea în fața Parlamentului European și a Consiliului UE și raportăm periodic cu privire la deciziile noastre.

Află mai multe despre responsabilitatea noastră

Istoricul supravegherii bancare europene

Componenta de supraveghere bancară a BCE și-a demarat activitatea în 2014. Află mai multe despre momentele de referință: de la propunerea inițială la ultimele evoluții.

Momente de referință ale supravegherii bancare

Află mai multe despre supravegherea bancară europeană

Procesul decizional

Adoptăm numeroase decizii cu caracter obligatoriu pentru bănci. Aceste decizii sunt elaborate de Consiliul de supraveghere și sunt adoptate de Consiliul guvernatorilor BCE.

Procesul decizional
Cadrul juridic

Ne desfășurăm activitatea într-un cadru juridic și de politici clar definit. Acest cadru stabilește ce măsuri putem lua, la ce ne putem aștepta de la băncile aflate sub supravegherea noastră și ce așteptări pot avea acestea în ceea ce ne privește.

Cadrul juridic
Uniunea bancară

Supravegherea bancară europeană este unul dintre cei doi piloni ai uniunii bancare care a fost creată după criza financiară din 2008. Uniunea bancară are drept scop crearea unei piețe mai transparente, unificate și mai sigure pentru bănci.

Mai mult

Supravegherea bancară europeană explicată

Ce este Mecanismul unic de supraveghere? Cum funcționează acesta și care este activitatea noastră? Află mai multe în acest material video introductiv de trei minute.

Contactează-ne

Ai întrebări despre supravegherea bancară europeană și activitățile noastre? Află răspunsurile la cele mai frecvente întrebări sau trimite-ne propriile tale întrebări.

EXPLOREAZĂ WEBSITE-UL NOSTRU

Află mai multe despre activitatea noastră

Supravegherea explicată

Pentru a afla mai multe despre activitatea noastră, consultă materialele noastre explicative. Acestea abordează unele teme principale pentru a te ajuta să înțelegi mai bine procesul de supraveghere bancară.

Supravegherea explicată

Participă la inițiativele destinate tinerilor

Deciziile pe care le adoptăm îți pot influența viața de zi cu zi. Organizăm evenimente în întreaga Europă pentru a comunica în mod direct cu tinerii și a vă asculta opiniile și ideile.

Consultă cele mai recente inițiative
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Supravegherea bancară europeană pe scurt

Toate paginile din această secțiune

Avertizările de integritate