Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

O bančnem nadzoru

Zagotavljamo varnost in trdnost bančnega sistema v Evropi.

Evropski bančni nadzorniki prispevamo k temu, da je naš bančni sistem zdrav in varen. Zato se lahko zanesete, da so banke sposobne preživeti krize.

Z enotnim in standardiziranim nadzorom v celotnem euroobmočju zagotavljamo, da je vaš denar varen ter da so banke sposobne opravljati svojo pomembno vlogo in dajati posojila prebivalcem in podjetjem.

Smo evropski bančni nadzor

Evropski bančni nadzor sestavljajo ECB in nacionalni nadzorni organi sodelujočih držav. Po finančni krizi je postalo očitno, da moramo čim hitreje izboljšati nadzor nad bankami. Tako je bil vzpostavljen evropski bančni nadzor, ki se je začel izvajati leta 2014. Je eden od dveh stebrov, ki sestavljata bančno unijo v EU.

Več o evropskem bančnem nadzoru

Nadziramo največje banke v sodelujočih državah

Neposredno nadziramo največje banke v sodelujočih državah. Pri tem tesno sodelujemo z nacionalnimi nadzornimi organi, ki nadzirajo tudi manjše banke v svoji državi.

Več o bankah, ki jih nadziramo

Lahko kaznujemo banke, ki kršijo pravila

Na voljo imamo različne ukrepe, s katerimi zagotavljamo, da banke spoštujejo pravila in predpise. Lahko denimo zahtevamo, da vzdržujejo več kapitala, jim naložimo sankcije, če kršijo pravila, in lahko jim izdamo ali odvzamemo dovoljenje za opravljanje bančnih storitev. S temi ukrepi lahko učinkovito nadziramo banke.

Več o naših nalogah

Skrbimo, da se nadzor povsod izvaja enako

Z novimi spoznanji in rednim preverjanjem kakovosti ves čas izboljšujemo naše postopke. Zato smo pri delu lahko bolj učinkoviti. Lahko tudi bolje poenotimo nadzor nad vsemi bankami v sodelujočih državah.

Več o našem pristopu

Odgovorni smo evropskim državljanom

Nadzor bank je velika odgovornost. Da bi ga lahko uspešno izvajali, moramo biti pri odločanju povsem samostojni. To pa ne pomeni, da lahko delamo, kar hočemo. Smo v celoti odgovorni Evropskemu parlamentu in Svetu EU, o svojih odločitvah pa redno poročamo.

Več o demokratični odgovornosti

Zgodovina evropskega bančnega nadzora

ECB je bančni nadzor začela izvajati leta 2014. Od takrat je prehodila že dolgo pot in glavne mejnike na njej – od začetnega predloga do najnovejših dogodkov – lahko spoznate tukaj.

Mejniki v razvoju bančnega nadzora

Več o evropskem bančnem nadzoru

Odločanje

Sprejemamo številne odločitve, ki so za banke zavezujoče. Odločitve pripravi Nadzorni odbor, sprejme pa jih Svet ECB.

Odločanje
Pravni okvir

Delujemo znotraj jasno opredeljenega okvira pravnih predpisov in nadzornih politik. Ta okvir določa, kaj lahko delamo, kaj smemo pričakovati od bank pod našim nadzorom in kaj lahko banke pričakujejo od nas.

Pravni okvir
Bančna unija

Evropski bančni nadzor je eden od dveh stebrov bančne unije, ki je bila vzpostavljena po finančni krizi leta 2008. Cilj bančne unije je ustvariti bolj transparenten, poenoten in varnejši trg, na katerem poslujejo banke.

Več

Pojasnjujemo: evropski bančni nadzor

Kaj je enotni mehanizem nadzora? Kako deluje in kaj je naše delo? Več o tem lahko izveste v temle triminutnem videu.

Kontaktirajte nas

Imate kako vprašanje o evropskem bančnem nadzoru in našem delu? Preglejte odgovore na pogosta vprašanja ali pa nas vprašajte.

RAZIŠČITE SPLETNO MESTO

Več o našem delu

Nadzor pobliže

Več o našem delu lahko izveste v pojasnjevalnih člankih. Pojasnjujejo glavne teme, da boste lahko bolje razumeli bančni nadzor.

Nadzor pobliže

Sodelujte v pobudah za mlade

Naše odločitve lahko pomembno vplivajo na vaše življenje. Zato povsod po Evropi organiziramo dogodke, na katerih pridemo v stik z mladimi, da lahko spoznamo njihove poglede in ideje.

Najnovejše pobude
NOT AN EXPERT? CHECK OUT OUR EXPLAINER
LEARN MORE
Evropski bančni nadzor na kratko

Vse strani v tem razdelku

Žvižgaštvo