Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Overzicht van het toezichtskader

Onze werkzaamheden zijn gebaseerd op een duidelijk kader

Onze taak als toezichthouder op de Europese banken, waarbij we samenwerken met de nationale toezichthouders, is duidelijk omschreven in de EU-bankwetgeving. Bij het toezicht hanteren we methodologieën en normen die voortvloeien uit de regelgeving en het beleid voor banken. Daarbij wordt ook rekening gehouden met de veranderende risico’s en prioriteiten van banken.

Toezichtsprioriteiten en -risico’s

Elk jaar brengen we in kaart wat de grootste risico’ zijn waarmee de banken de komende drie jaar naar verwachting geconfronteerd worden. De uitkomsten daarvan spelen een belangrijke rol bij het vaststellen van onze aandachtspunten, op grond waarvan we bepalen hoe we onze mensen en middelen inzetten en welke werkzaamheden we gaan verrichten.

Meer informatie over toezichtrisico’s en -prioriteiten

De basis van ons toezicht

We werken binnen een transparant, duidelijk afgebakend juridisch en beleidskader. In richtsnoeren en leidraden leggen we bijvoorbeeld uit hoe we onze toezichtswerkzaamheden uitvoeren en wat we verwachten van de banken waarop we toezicht houden.

Zie onze documenten i.v.m. het toezichtsbeleid

Samenwerken voor de banken in Europa

Samen met de nationale toezichthouders houden we rechtstreeks toezicht op de belangrijke banken, meestal via gezamenlijke toezichthoudende teams (.joint supervisory teams – JST’s). De JST’s oefenen doorlopend toezicht uit, doen voorstellen voor beoordelingen en voeren die uit en houden inspecties ter plaatse. Daarmee waarborgen ze een voor alle banken gelijke, consistente toezichtspraktijk.

Meer informatie over joint supervisory teams

Naleving waarborgen

We zorgen ervoor dat de banken zich houden aan toezichtsbesluiten en prudentiële vereisten. We beschikken over een reeks instrumenten om banken tot actie aan te zetten, variërend van aanbevelingen tot bindende maatregelen en sancties.

Meer informatie over onze toezichtsmaatregelen

Crises voorkomen en beheersen

Als een bank in de problemen komt, is het van cruciaal belang dat de toezichthouders zo snel mogelijk ingrijpen en hun maatregelen goed coördineren. Zo kan de financiële stabiliteit worden gewaarborgd en de afhankelijkheid van overheidsmiddelen zo klein mogelijk worden gehouden.

Meer informatie over crisisbeheersing

De rol van de nationale toezichthouders

Tot de taken van de ECB behoort ook het (indirecte) toezicht op de wijze waarop de betrokken nationale bevoegde autoriteiten toezicht uitoefenen op de minder belangrijke financiële instellingen. We ondersteunen ze bij het dagelijkse toezicht en moedigen ze aan om zoveel mogelijk dezelfde werkwijzen te volgen en tegelijkertijd hun aanpak op elke individuele bank af te stemmen.

Meer informatie over wat een bank belangrijk maakt

Alle pagina's in dit deel

Klokkenluiders