Zoekopties
Home Media Explainers Onderzoek & publicaties Statistieken Monetair beleid De euro Betalingsverkeer & markten Werken bij de ECB
Suggesties
Sorteren op

Prioriteiten & risico’s

Onze toezichtsprioriteiten zijn de onderwerpen waarop we de komende drie jaar bij onze werkzaamheden de nadruk leggen. We bekijken ze ieder jaar opnieuw om veranderingen in het risicolandschap en de voortgang met de prioriteiten van het jaar ervoor mee te nemen. Ook kunnen we ze op ieder moment aanpassen als de ontwikkeling van risico’s dit verlangt. De toezichtsprioriteiten geven sturing aan de operationele planning van de werkzaamheden op de middellange termijn en zorgen ervoor dat we onze middelen efficiënt kunnen inzetten. 

De prioriteiten zijn gebaseerd op de belangrijkste risico’s waarmee onder toezicht staande banken te maken hebben in het huidige macrofinanciële en geopolitieke klimaat.

Toezichtsprioriteiten 2025-2027

Wat zijn de toezichtsprioriteiten?

Prioriteit 1

Versterken van de mogelijkheid om macrofinanciële en geopolitieke schokken te weerstaan

Het huidige klimaat wordt bepaald door aanhoudende onzekerheid omtrent de macro-economische vooruitzichten en een toenemende intensiteit van geopolitieke dreigingen. We moeten ervoor zorgen dat banken de onmiddellijke gevolgen van externe schokken voor hun bedrijf, activiteiten en risicoprofiel kunnen opvangen.

Versterking van de schokbestendigheid van banken

Belangrijkste kwetsbaarheden

Tekortkomingen op het gebied van kredietrisicobeheersing

Banken moeten verslechteringen van de activakwaliteit tijdig vaststellen en vertalen naar prudente niveaus van voorzieningen en kapitaal. Ze moeten ook hun inspanningen opvoeren om de relevante tekortkomingen die toezichthouders hebben vastgesteld tijdig en doeltreffend aan te pakken.

Beheer kredietrisico
Tekortkomingen op het gebied van operationele veerkracht

Banken moeten voldoen aan de wettelijke vereisten die voortvloeien uit de verordening betreffende digitale operationele weerbaarheid (Digital Operational Resilience Act – DORA) en hun inspanningen opvoeren om eerder vastgestelde tekortkomingen in de beheersing van cyberbeveiligings- en uitbestedingsrisico’s aan te pakken.

Kaders voor operationele veerkracht

Speciale aandacht:

Beheersing van geopolitieke risico’s

Verhoogde geopolitieke risico’s vereisen dat banken hun strategieën en activiteiten opnieuw beoordelen om toenemende dreigingen aan te pakken en robuuste risicobeheersings- en mitigatieplannen voor alle risicocategorieën in te voeren.

Beheersing van geopolitieke risico’s

Prioriteit 2

Materiële tekortkomingen doeltreffend verhelpen

De geleidelijke verschuiving van risico-identificatie naar risicoherstel is een essentieel kenmerk van de SSM-brede toezichtstrategie. Banken met onopgeloste materiële tekortkomingen zullen worden verzocht hun inspanningen op te voeren om volledig aan de toezichtsverwachtingen te voldoen.

Tijdig en effectief herstel van materiële tekortkomingen

Belangrijkste kwetsbaarheden

Tekortkomingen in de beheersing van klimaat- en milieurisico’s

Banken moeten volledig voldoen aan de toezichtsverwachtingen en -vereisten die voortvloeien uit het nieuwe EU-bankenpakket (CRR III/CRD VI) en moeten de geconstateerde tekortkomingen op dit gebied tijdig aanpakken.

Beheersing van klimaat- en milieurisico’s
Tekortkomingen in de aggregatie en rapportage van risicogegevens

Banken moeten hun inspanningen opvoeren om reeds lang bestaande tekortkomingen te verhelpen en hun werkwijzen af te stemmen op de verwachtingen van de toezichthouder op dit gebied. Als banken niet aan de toezichtsverwachtingen voldoen, kan dit tot escalatiemaatregelen leiden.

Aggregatie en rapportage van risicogegevens

Prioriteit 3

De digitaliseringsstrategieën versterken en nieuwe uitdagingen aangaan

Banken moeten hun inspanningen op het gebied van de digitale transformatie opvoeren om het hoofd te bieden aan de toenemende concurrentie en over passende waarborgen beschikken om potentiële risico’s als gevolg van nieuwe bedrijfspraktijken en -technologieën te beperken.

Digitaliseringsstrategieën en nieuwe uitdagingen

Belangrijkste kwetsbaarheden

Tekortkomingen in de strategieën voor digitale transformatie

Banken moeten hun digitaliseringsstrategieën versterken om de onderliggende risico’s naar behoren te beperken, waaronder risico’s die voortvloeien uit het gebruik van nieuwe technologieën zoals clouddiensten en kunstmatige intelligentie (AI).

Digitaliseringsstrategieën

Hoe gebruiken we de toezichtsprioriteiten en de risicobeoordeling?

De SSM-prioriteiten nemen we op in de bankspecifieke toezichtsplanning. Gezamenlijke toezichthoudende teams (JST’s) passen daarbij een gericht risicotolerantiekader toe ter bevordering van effectief en risicogebaseerd toezicht. Op die manier zijn de prioriteiten ook van belang voor de procedure voor prudentiële toetsing en evaluatie (supervisory review and evaluation process – SREP) in het volgende jaar en borduren ze voort op de uitkomsten van de vorige SREP.

Procedure voor prudentiële toetsing en evaluatie (SREP)

Meest recente publicaties

Alle pagina's in dit deel

Klokkenluiders