Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία

Συμβάλλουμε στη διατήρηση της ασφάλειας και της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές αρχές τραπεζικής εποπτείας συμβάλλουν στη διατήρηση της ασφάλειας και της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να είστε σίγουροι ότι οι τράπεζες είναι ικανές να αντεπεξέλθουν σε μια κρίση.

Η συνεπής και τυποποιημένη εποπτεία σε όλη τη ζώνη του ευρώ συμβάλλει ώστε τα χρήματά σας να είναι ασφαλή και διασφαλίζει ότι οι τράπεζες μπορούν να επιτελούν τις ζωτικές λειτουργίες τους και να χορηγούν δάνεια σε ανθρώπους και επιχειρήσεις.

Είμαστε η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία

Η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές εποπτικές αρχές των συμμετεχουσών χωρών. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η ανάγκη για αποτελεσματικότερη εποπτεία των τραπεζών έγινε πιο πιεστική. Γι’ αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία, η οποία ξεκίνησε το 2014. Αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ.

Μάθετε περισσότερα για την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία

Εποπτεύουμε τις μεγαλύτερες τράπεζες στις συμμετέχουσες χώρες

Εποπτεύουμε άμεσα τις μεγαλύτερες τράπεζες των συμμετεχουσών χωρών. Για να το πετύχουμε, συνεργαζόμαστε στενά με τις εθνικές εποπτικές αρχές. Αυτές εποπτεύουν επίσης τις μικρότερες τράπεζες στις χώρες τους.

Μάθετε περισσότερα για τις τράπεζες που εποπτεύουμε

Μπορούμε να επιβάλλουμε κυρώσεις αν οι τράπεζες δεν συμμορφώνονται

Λαμβάνουμε διάφορα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη συμμόρφωση με τους κανόνες και τους κανονισμούς. Μπορούμε να απαιτούμε από τις τράπεζες να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια, μπορούμε να τους επιβάλλουμε κυρώσεις αν παραβαίνουν τους κανόνες και μπορούμε να χορηγούμε και να ανακαλούμε τραπεζικές άδειες λειτουργίας. Αυτό καθιστά την εποπτεία μας αποτελεσματική.

Μάθετε περισσότερα για τα καθήκοντά μας

Διασφαλίζουμε ότι η εποπτεία είναι συνεπής

Νέες πληροφορίες και τακτικοί έλεγχοι ποιότητας μάς βοηθούν να βελτιώνουμε συνεχώς τις διαδικασίες μας. Αυτό καθιστά τις πρακτικές μας πιο αποτελεσματικές. Μας βοηθά επίσης να εναρμονίσουμε περαιτέρω την εποπτεία όλων των τραπεζών στις συμμετέχουσες χώρες.

Μάθετε περισσότερα για την προσέγγισή μας

Λογοδοτούμε στους Ευρωπαίους πολίτες

Η εποπτεία των τραπεζών αποτελεί μεγάλη ευθύνη. Για να εκπληρώσουμε το καθήκον μας, πρέπει να είμαστε ανεξάρτητοι κατά τη λήψη των αποφάσεών μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Είμαστε πλήρως υπόλογοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της ΕΕ και υποβάλλουμε τακτικά εκθέσεις σχετικά με τις αποφάσεις μας.

Μάθετε περισσότερα για τη λογοδοσία μας

Η ιστορία της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας

Το σκέλος τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ άρχισε να λειτουργεί το 2014. Μάθετε περισσότερα για τις βασικές ημερομηνίες της τραπεζικής εποπτείας – από την αρχική πρόταση έως τις τελευταίες εξελίξεις.

Βασικές ημερομηνίες της τραπεζικής εποπτείας

Μάθετε περισσότερα για την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία

Λήψη αποφάσεων

Λαμβάνουμε πολυάριθμες αποφάσεις που είναι δεσμευτικές για τις τράπεζες. Οι αποφάσεις προετοιμάζονται από το Εποπτικό Συμβούλιο και εγκρίνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ.

Λήψη αποφάσεων
Νομικό πλαίσιο

Εργαζόμαστε εντός ενός σαφώς καθορισμένου νομικού πλαισίου και πλαισίου πολιτικής. Αυτό το πλαίσιο καθορίζει τι μπορούμε να κάνουμε, τι μπορούμε να περιμένουμε από τις τράπεζες υπό την εποπτεία μας και τι μπορούν αυτές να περιμένουν από εμάς.

Νομικό πλαίσιο
Τραπεζική ένωση

Η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία είναι ένας από τους δύο πυλώνες της τραπεζικής ένωσης που δημιουργήθηκε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η τραπεζική ένωση αποσκοπεί στη δημιουργία μιας πιο διαφανούς, ενοποιημένης και ασφαλέστερης αγοράς για τις τράπεζες.

Μάθετε περισσότερα

Ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία: Ο λόγος στους ειδικούς

Τι είναι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός; Πώς λειτουργεί και ποιες είναι οι δραστηριότητές μας; Μάθετε περισσότερα σε αυτό το τρίλεπτο εισαγωγικό βίντεο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Έχετε ερωτήσεις σχετικά με την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και τις δραστηριότητές μας; Βρείτε απαντήσεις στις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις ή στείλτε μας τη δική σας ερώτηση.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΝ ΔΙΚΤΥΑΚΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Μάθετε για τις δραστηριότητές μας

Εποπτεία: Ο λόγος στους ειδικούς

Για να διαβάσετε περισσότερα για τις δραστηριότητές μας, ρίξτε μια ματιά στις επεξηγήσεις μας. Εξηγούν βασικά θέματα για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα την τραπεζική εποπτεία.

Εποπτεία: Ο λόγος στους ειδικούς

Λάβετε μέρος στις πρωτοβουλίες μας για τους νέους

Οι αποφάσεις που λαμβάνουμε μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά σας. Διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη για να ερχόμαστε σε άμεση επαφή με εσάς τους νέους και να ακούμε τις απόψεις και τις ιδέες σας.

Οι πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες μας

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα

Μηχανισμός καταγγελίας παραβάσεων