Toezichtsprioriteiten en beoordeling van risico's en kwetsbaarheden
We stellen jaarlijks toezichtsprioriteiten vast om te bepalen waar we de komende drie jaar bij onze werkzaamheden de nadruk op gaan leggen. Hoewel we onze prioriteiten altijd één keer per jaar herzien, kunnen we de focus ook verleggen als de tussentijdse ontwikkeling van risico’s daarom vraagt.
We bepalen onze prioriteiten voor het toezicht op basis van wat we als de belangrijkste risico’s en kwetsbaarheden voor onder toezicht staande instellingen beschouwen bij de huidige stand van de economie, de regelgeving en het toezicht.
Toezichtsprioriteiten voor 2023-2025Wat zijn de toezichtsprioriteiten?
Prioriteit 1
Versterking van de weerbaarheid van banken tegen onmiddellijke macrofinanciële en geopolitieke schokken
In het huidige onzekere klimaat is het van cruciaal belang dat banken weerbaar blijven en dat we de juiste maatregelen treffen om de gevolgen van externe schokken op hun activiteiten op te vangen.
Versterking van de weerbaarheid van bankenPrioriteit 2
Ervoor zorgen dat banken de digitalisering doeltreffend aanpakken en het sturend vermogen van hun leidinggevende organen versterken
Banken moeten aanhoudende tekortkomingen in hun strategieën voor digitale transformatie en in hun governanceregelingen aanpakken. Dit kan ertoe bijdragen dat hun bedrijfsmodellen veerkrachtiger en houdbaarder worden.
Digitalisering en sturend vermogenPrioriteit 3
Meer inspanningen om klimaatverandering aan te pakken
De risico’s van klimaatverandering ontwikkelen zich in hoog tempo en dit heeft onder meer verstrekkende economische gevolgen. Banken moeten actie ondernemen en deze risico’s adequaat aanpakken. Ze kunnen ook een cruciale rol spelen bij de financiering van de transitie naar een groenere economie.
KlimaatveranderingHoe gebruiken we de toezichtsprioriteiten en de risicobeoordeling?
De toezichtsprioriteiten en risicobeoordelingen helpen toezichthouders bij de bepaling van aandachtsgebieden voor de komende jaren, maar vormen ook belangrijke input voor de volgende procedure voor prudentiële toetsing en evaluatie (Supervisory Review and Evaluation Process — SREP) en zijn gebaseerd op de uitkomsten van de vorige SREP.