Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Felügyeleti prioritások, valamint a kockázatok és sérülékenységek felmérése

Évente meghatározzuk a felügyeleti prioritásokat, hogy megállapítsuk az elkövetkező három év központi kérdéseit. Bár prioritásainkat évente egyszer mindenképp felülvizsgáljuk, a kockázatok alakulásának függvényében erre bármikor sor kerülhet.

A fontossági sorrend felállítása a felügyelt intézmények által az aktuális gazdasági, szabályozási és felügyeleti környezetben tapasztalt kiemelkedő kockázatok és sérülékenységek alapján történik.

Az SSM 2023–2025 közötti felügyeleti prioritásai

Melyek a felügyeleti prioritások?

1. prioritás

A bankok közvetlen makropénzügyi és geopolitikai sokkhatásokkal szembeni rezilienciájának megerősítése

A jelenlegi bizonytalan környezetben alapvető fontosságú annak biztosítása, hogy a bankszektor rugalmas maradjon, és hogy a bankok sikeresen kezeljék a külső sokkhatások üzleti tevékenységükre gyakorolt hatását.

A bankok rezilienciájának erősítése

Főbb sérülékenységek

A hitelkockázat-kezelés hiányosságai

A bankoknak pótolniuk kell a hitelkockázat-kezelési kereteik hiányosságait, hogy növeljék az eszközminőség esetleges romlásával szembeni rezilienciát, és időben azonosítsák és enyhítsék a felhalmozódott kockázatokat.

Hitelkockázat-kezelés
A finanszírozási források diverzifikálásának hiánya és a finanszírozási tervek hiányosságai

A körültekintő tervezés és a finanszírozási források diverzifikálása elősegítheti a bankok megbízható hozzáférését a finanszírozáshoz, még akkor is, ha a finanszírozási feltételek a jövőben kedvezőtlenül alakulnának.

Finanszírozási források és tervek

2. prioritás

Biztosítani, hogy a bankok hatékonyan kezeljék a digitalizációt és erősítsék vezetőségük irányítóképességét

A bankoknak pótolniuk kell a digitális átalakítási stratégiáik és szervezetirányítási rendszereik terén fennálló hiányosságokat. Ez várhatóan elősegíti, hogy üzleti modelljeik ütésállóbbá és fenntarthatóbbá váljanak.

Digitalizáció és irányítóképesség

Főbb sérülékenységek

Hiányosságok a bankok digitális átalakulási stratégiáiban

A bankszektor továbbra is ütemesen digitalizálódik. Felügyeletként arra törekszünk, hogy szilárd stratégiák és megfelelő intézkedések révén a bankok megbirkózzanak a fenti változások okozta kihívásokkal.

Digitális átalakulási stratégiák
Hiányosságok a működési reziliencia kereteiben

Egyes banki tevékenységek és szolgáltatások döntő fontosságúak a gazdaság számára, ezért védeni kell őket a zavaroktól. Ugyanez vonatkozik a bankok nevében kritikus szolgáltatásokat nyújtó harmadik felekre is.

Működési reziliencia
Hiányosságok a vezetőségek működésében és irányítóképességében

A bankoknak meg kell szilárdítaniuk igazgatóságaik összetételét és felügyeleti képességeit. A jobb stratégiai irányítóképesség segítségével könnyebben kezelhetők a folyamatosan változó banki működési környezetből eredő kihívások.

A vezető testületek működése és irányítás
Hiányosságok a kockázati adatösszevonásban és adatszolgáltatásban

Az adatösszevonás és adatszolgáltatás akkor működik megfelelően, ha a bankárok rendelkeznek a megalapozott döntéshozatalhoz szükséges információkkal. Ez válság idején, amikor gyorsan kell kritikus döntéseket hozni, szintén kifizetődő.

Kockázati adatösszevonás és adatszolgáltatás

3. prioritás

Fokozni az éghajlatváltozás kezelésére irányuló erőfeszítéseket

Az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatok gyorsan változnak, és többek között messzemenő gazdasági következményekkel járnak. A bankoknak cselekedniük kell, hogy megfelelő módon kezeljék ezeket a kockázatokat. Emellett alapvető szerepet játszhatnak a zöldebb gazdaságra való átállás finanszírozásában is.

Éghajlatváltozás

Főbb sérülékenység

A fizikai és az átállási kockázati tényezőkkel szembeni lényeges kitettségek

A bankok csak akkor lesznek képesek enyhíteni saját kockázataikat, ha stratégiáikban, kockázatkezelési gyakorlatukban és döntéshozatali folyamataikban megfelelően figyelembe veszik az éghajlattal és a környezettel kapcsolatos tényezőket.

Fizikai és átállási kockázatok

Hogyan alkalmazzuk a felügyeleti prioritásokat és a kockázatértékelést?

A felügyeleti prioritások és a kockázatértékelés – amellett, hogy meghatározzák a felügyeletek számára az elkövetkező évek központi kérdéseit – fontos információkkal járulnak hozzá a következő felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljáráshoz (SREP), és felhasználják az előző SREP-értékelés eredményeit.


Felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárás (SREP)

Legfrissebb publikációk

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése