Felügyeleti prioritások

A felügyeleti prioritások kijelölik az adott év súlyponti területeit az EKB bankfelügyelete számára. A jelenlegi gazdasági, szabályozási és felügyeleti környezetben a felügyelt bankokra váró legfontosabb kihívások értékelésén alapulnak, és biztosítani kívánják, hogy a bankok hatékonyan tudják kezelni az alapvető kockázatokat.

Az EKB bankfelügyelete a koronavírus (Covid19) betegség gazdasági következményeire adott közvetlen válaszul több eseti intézkedést hozott, amelyek célja a bankok működőképességének megerősítése a mostani környezetben. Az intézkedések ideiglenes tőke- és operatív könnyítéseket és rugalmasságot biztosítanak a bankoknak, amelyeknél szorgalmazzuk a tőke- és likviditáspufferek felhasználását. Ugyanakkor azt is kérjük, hogy 2021. január 1-ig tartsák vissza az osztalékfizetést, és halasszák el a részvény-visszavásárlást. Az intézkedések fő célja, hogy a bankok továbbra is képesek legyenek semlegesíteni a veszteségeket és hitelezni a gazdaságnak.

Az EKB bankfelügyelete elemzi a bankok sérülékenységét különféle hipotetikus forgatókönyvek és sokkok esetén. A sérülékenységi elemzés eredményei alapján szükség esetén fontolóra vehetünk egyéb intézkedési lehetőségeket is. Az EKB bankfelügyelete idén pragmatikus megközelítést alkalmaz az éves felügyeleti felülvizsgálati és értékelési eljárás (SREP) tekintetében. A cél az EKB közvetlen felügyelete alá tartozó jelentős hitelintézetek hatékony és koncentrált értékelése a megszokott SREP-ciklusok terheinek csökkentése mellett. Idén a folyamat során felmérjük, hogyan tudnak a bankok válaszolni a jelenlegi kihívásokra, valamint a koronavírus okozta helyzethez kapcsolódó leglényegesebb kockázatokra és sérülékenységi pontokra. A 2021-es felügyeleti prioritásokat később tesszük közzé, amikor már pontosabb ismeretekkel rendelkezünk a jelenlegi válságnak a bankokra gyakorolt hatásáról.

2020
Felügyeleti prioritások
2020
Felügyeleti prioritások
Válaszunk a koronavírus-világjárványra

Összes közlemény

2019. október 7.
Az SSM 2020. évi felügyeleti prioritásai
2018. október 30.
Az SSM 2019. évi felügyeleti prioritásai
2017. december 18.
Az SSM 2018. évi felügyeleti prioritásai
2016. december 15.
Az SSM 2017. évi felügyeleti prioritásai
2016. január 6.
Az SSM 2016. évi prioritásai