Nadzorni prioriteti

Nadzornim prioritetima određuju se područja na koja se nadzor banaka ESB‑a treba usredotočiti u sljedećoj godini. Temelje se na procjeni glavnih izazova s kojima se nadzirane banke suočavaju u sadašnjem gospodarskom, regulatornom i nadzornom okružju. Cilj je postići da banke učinkovito postupaju s glavnim rizicima.

Nadzor banaka ESB-a smjesta je odgovorio na gospodarske posljedice koronavirusa (COVID-19) poduzimanjem nekoliko ad hoc mjera kojima se podupire poslovanje banaka u trenutačnom okružju. Ublaženi su zahtjevi povezani s kapitalom, olakšalo se poslovanje i omogućila se fleksibilnost banaka, koje su potaknute na upotrebu zaštitnih slojeva kapitala i likvidnosti. Istodobno se od banaka tražilo da ne isplaćuju dividende i da odgode otkup dionica do 1. siječnja 2021. Mjerama prije svega želimo postići da banke i dalje mogu apsorbirati gubitke i kreditirati gospodarstvo.

Nadzor banaka ESB-a analizira osjetljivost banaka na različite hipotetske scenarije i šokove. Na temelju rezultata te analize osjetljivosti i ako je to potrebno, mogu se razmatrati različite opcije politike. Nadzor banaka ESB-a ove će godine postupiti pragmatično u vezi s godišnjim postupkom nadzorne provjere i ocjene. Planira se učinkovita i usredotočena procjena značajnih institucija pod izravnim nadzorom ESB-a te manje opterećenje u usporedbi s uobičajenim ciklusom postupka nadzorne provjere i ocjene. Ove će se godine procjenjivati sposobnost banaka da odgovore na trenutačne poteškoće, najznačajnije rizike i slabosti povezane s posljedicama pandemije. Nadzorni prioriteti za 2021. objavit će se kada bude dostupno više informacija o utjecaju trenutačne krize na banke.

2020.
Nadzorni prioriteti
2020.
NADZORNI PRIORITETI
Naš odgovor na pandemiju koronavirusa

Sva priopćenja za javnost

7. listopada 2019.
Nadzorni prioriteti jedinstvenog nadzornog mehanizma u 2020.
30. listopada 2018.
Nadzorni prioriteti jedinstvenog nadzornog mehanizma u 2019.
18. prosinca 2017.
Nadzorni prioriteti jedinstvenog nadzornog mehanizma u 2018.
15. prosinca 2016.
Nadzorni prioriteti jedinstvenog nadzornog mehanizma u 2017.
6. siječnja 2016.
Prioriteti jedinstvenog nadzornog mehanizma u 2016.