Prioritățile în materie de supraveghere și evaluarea riscurilor și vulnerabilităților
Stabilim anual prioritățile în materie de supraveghere pentru a determina pe ce se vor axa activitățile noastre în următorii trei ani. Deși prioritățile noastre sunt revizuite, de regulă, o dată pe an, acestea pot fi reanalizate în orice moment, dacă evoluția riscurilor justifică această abordare.
Ne elaborăm prioritățile pe baza a ceea ce considerăm a fi principalele riscuri și vulnerabilități cu care se confruntă instituțiile supravegheate în actualul mediu economic, de reglementare și de supraveghere.
Prioritățile în materie de supraveghere ale MUS pentru perioada 2023-2025Ce sunt prioritățile în materie de supraveghere?
Prioritatea 1
Consolidarea rezilienței băncilor la șocurile macrofinanciare și geopolitice imediate
În contextul incert actual, este esențial să ne asigurăm că sectorul bancar rămâne rezilient și că băncile contracarează impactul șocurilor externe asupra activităților lor.
Consolidarea rezilienței băncilorPrioritatea 2
Asigurarea unei abordări eficace a digitalizării de către bănci și consolidarea capacităților de coordonare ale organelor lor de conducere
Băncile ar trebui să remedieze deficiențele persistente la nivelul strategiilor lor de transformare digitală și al mecanismelor lor de guvernanță. Aceasta poate contribui la asigurarea unor modele de afaceri mai reziliente și sustenabile.
Digitalizarea și capacitățile de coordonarePrioritatea 3
Intensificarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice
Riscurile asociate schimbărilor climatice evoluează rapid, ceea ce are, printre altele, implicații economice de amploare. Băncile trebuie să ia măsuri și să contracareze în mod adecvat aceste riscuri. Acestea pot deține, de asemenea, un rol fundamental în finanțarea tranziției către o economie mai ecologică.
Schimbările climaticeCum utilizăm prioritățile în materie de supraveghere și evaluarea riscurilor?
Pe lângă definirea principalelor domenii de interes pentru autoritățile de supraveghere în anii următori, prioritățile în materie de supraveghere și evaluările riscurilor aduc o contribuție importantă la următorul proces de supraveghere și evaluare (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) și beneficiază de rezultatele exercițiului SREP anterior.