Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Vanliga frågor om morgondagens ÖUP

Varför gjordes en revidering av ÖUP?

Våra tillsynsprocesser har fungerat väl, men verksamhetmiljön förändras, med strukturella skiften, externa chocker och nya risker som skapar en miljö av stor osäkerhet. För att fortsätta att fullgöra vårt uppdrag att skydda Europas banker gjordes en revidering av ÖUP för att se till att den fortfarande är ändamålsenlig samt att våra tillsynsprocesser är mer effektiva och ändamålsenliga än någonsin. Vi har därför beaktat synpunkter från expertgruppens granskning av översyns- och utvärderingsprocessen (ÖUP) och en rapport som publicerats av Europeiska revisionsrätten om hur ÖUP kan effektiviseras.

Vad ville vi uppnå med revideringen av ÖUP?

De vidtagna åtgärderna ommer att resultera i enklare och mer flexibla tillsynsprocesser och en kortare tidsram för ÖUP. De syftar även till att främja och upprätthålla en tillsynskultur som fokuserar mer på centrala risker, främjar bankspecifika kvalitativa bedömningar och uppmuntrar till kraftfulla åtgärder vid behov. Slutligen kommer förändringarna att hjälpa oss att kommunicera tydligare med de banker som står under vår tillsyn och göra vårt arbete effektivare, öppnare och mer förutsägbart.

Hur ändrar vi ÖUP?

  • Omfattande planering: vår tillsynsverksamhet kommer i allt högre grad att återspegla och hänga samman med de tillsynsprioriteringar som tillsynsnämnden varje år fastställer. Detta kommer att hjälpa tillsynsmyndigheterna att planera sin verksamhet under året, med beaktande av läget i omvärlden och bankspecifika risker.
  • Flerårig bedömning: baserat på våra positiva erfarenheter med den flerårita bedömningen, som vi först introducerade i ÖUP:s bedömningscykler 2023 och 2024, kommer detta tillvägagångssätt framöver att användas fullt ut för ÖUP. Detta innebär att vi kommer att fortsätta att göra en holistisk bedömning av bankers risker, men våra team kommer att prioritera några specifika moduler varje år och bedöma resten vid en senare tidpunkt i enlighet med ramverket för risktolerans.
  • Systemet för riskbedömning: vissa riskbedömningar som inte är kopplade till offentliggörandet av årsredovisningar i mars – däribland bedömningar av affärsmodeller, intern styrning och andra kvalitativa ämnen – kan genomföras på ett mer flexibelt sätt under året enligt den gemensamma tillsynsgruppens beslut. Detta kommer att möjliggöra större effektivitet vid kvantitativa bedömningar och samtidigt korta processens längd.
  • Proportionalitet: denna princip är förankrad i ECB:s banktillsyn och kommer i allt högre grad att tillämpas på den övergripande ÖUP. Vi kommer bland annat att förenkla vår interna rapportering för mindre banker.
  • Tillsynsmetoder: vår metod har en stark grund och vi kommer att sträva efter att fokusera framtida revideringar på nya risker och förenklingsinsatser. Vi håller t.ex. på att revidera vår Pelare 2-metod (P2R) för att göra den enklare och mer transparent.
  • It och analysverktyg: vi kommer att fortsätta att utnyttja tillsynsteknik för att omvandla och optimera våra processer med stöd av de senaste tillgängliga innovationerna.
  • Klara och tydliga beslut: vi kommer att förkorta ÖUP-besluten genom att fokusera på viktiga tillsynsfrågor, beskriva förväntningar och inkludera genomförbara åtgärder där så behövs. Detta kommer också att leda till en kortare tidsram för ÖUP eftersom mindre tid kommer att behövas för utarbetande, rättslig granskning och översättning.

Kommer sättet på vilket kapitalkrav beräknas att ändras? Om så är fallet, när?

Vi vill effektivisera vår process för fastställande av kapitalkrav. Pelare 2-kraven (P2R) kommer även fortsättningsvis att vara förankrade i ÖUP och återspegla tillsynsmyndigheternas övergripande syn på en banks riskprofil. Den reviderade P2R-metoden kommer att genomgå en inledande testfas och inte genomföras förrän 2026. Berörda aktörer och banksektorn kommer i god tid att informeras om eventuella förändringar.

Vilka åtgärder har redan vidtagits?

Vi har redan vidtagit åtgärder för att förbättra våra tillsynsprocesser genom prioritering. Under 2023 infördes t.ex. ett nytt ramverk för risktolerans (RTF) och en flerårig bedömning för ÖUP började genomföras. Sedan starten av den europeiska banktillsynen 2014 har vi i allt högre grad förstärkt bästa praxis och fallstudier, och 2021 började vi, som del av ÖUP-beslutet att utfärda ett brev till bankerna om verkställande för att säkerställa större transparens när det gäller tillsynsfrågor. Slutligen har vi förenklat riktmärkningsarbetet och förbättrat databehandling och analys genom att automatisera repetitiva steg.

Vad händer härnäst?

Vi kommer att anta ett tillvägagångssätt för att stegvis genomföra förändringarna i ÖUP under hela cykeln för 2025, som avslutas i oktober, och cykeln 2026, som löper ut i september, vilket återspeglar de gradvisa revideringar som kommer att genomföras under de kommande två åren. Till exempel kommer den fleråriga bedömningen, det flexibla systemet för riskbedömning och kortare ÖUP-beslut att introduceras i ÖUP-cykeln 2025, medan den nya P2R-metoden kommer att bli tillämplig under 2026 års cykel.

Denna gradvisa strategi kommer att säkerställa att ändringarna är förenliga med tidsramarna för andra relaterade processer och att alla berörda parter involveras. Vi kommer att övervaka framstegen och tillsynsnämnden kommer att reflektera över utvecklingen och beakta de lärdomar som dragits av genomförandet av dessa åtgärder.

Visselblåsning