Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Översikt över vårt tillsynsramverk

Ett tydligt ramverk är en förutsättning för vårt arbete

Vår uppgift att, tillsammans med de nationella tillsynsmyndigheterna, ta hand om bankerna i Europa beskrivs tydligt i EU:s banklagstiftning. Vår tillsyn bygger på metoder och standarder som har tagits fram utifrån regler och riktlinjer för banker. Hänsyn tas även till de föränderliga risker och prioriteringar som bankerna måste hantera.

Tillsynsprioriteringar och risker

Varje år fastställer vi vilka risker som vi förväntar oss ska vara de mest framträdande för bankerna de närmaste tre åren. Resultaten från de årliga hälsokontrollerna spelar stor roll när vi ska avgöra vilka dessa fokusområden ska vara, och utifrån dem fördelar vi resurser och planerar vårt arbete.

Läs mer om tillsynsrisker och tillsynsprioriteringar

Grunden för vår tillsyn

Vi arbetar inom en transparent och tydligt definierad rättslig och politisk ram. I våra vägledningsdokument förklarar vi till exempel hur vi genomför vår tillsynsarbete och vad vi förväntar oss av bankerna som vi utövar tillsyn över.

Se våra tillsynsvägledningar

Samarbete för Europas banker

Tillsammans med de nationella tillsynsmyndigheterna utövar vi direkt tillsyn över betydande banker, oftast genom gemensamma tillsynsgrupper. Dessa grupper genomför löpande tillsyn, föreslår och gör utvärderingar, samt genomför inspektioner på plats och ser på så sätt till att tillsynen ser likadan ut för alla banker.

Läs mer om de gemensamma tillsynsgrupperna

Beslut och krav ska efterlevas

Vi ser till att bankerna följer tillsynsbeslut och uppfyller tillsynskrav. Vi har flera olika verktyg som vi kan ta till för att få bankerna att vidta åtgärder, från rekommendationer till bindande åtgärder och sanktioner.

Mer information om våra tillsynsåtgärder

Förebygga och hantera kriser

Om en bank får problem är det viktigt att tillsynsmyndigheterna ingriper i ett tidigt skede och samordnar sina åtgärder på ett ändamålsenligt sätt. Detta bidrar till att bevara den finansiella stabiliteten och minimerar beroendet av offentliga medel.

Läs mer om krishantering

De nationella tillsynsmyndigheternas uppgift

En av våra uppgifter på ECB är att kontrollera hur de olika nationella behöriga myndigheterna utövar tillsyn över mindre betydande finansinstitut. Vi stöttar dem i deras tillsynsarbete och uppmuntrar dem att agera enhetligt, samtidigt som de anpassar tillsynen efter respektive bank.

Läs om vad det är som avgör om en bank är betydande
Not an expert? Check out our explainer
Learn more
Vad är mindre betydande institut?

Alla sidor i detta avsnitt

Visselblåsning