Ofte stillede spørgsmål om SREP i fremtiden
Hvorfor har vi gennemgået SREP?
Vores tilsynsprocesser har fungeret godt, men de betingelser, vi arbejder under, er under forandring med strukturelle ændringer, eksterne stød og nye risici, som skaber et miljø med en høj grad af usikkerhed. For at vi også fremover kan opfylde vores mandat om at opretholde Europas bankers sikkerhed har vi gennemgået SREP for at sikre, at den fortsat er egnet til formålet, og at vores tilsynsprocesser er mere effektive end nogensinde. Vi har derfor taget hensyn til feedback fra ekspertgruppens gennemgang af SREP og en rapport fra Den Europæiske Revisionsret om, hvordan SREP kan strømlines.
Hvad var målet med gennemgangen af SREP?
De skridt, der er taget som følge af gennemgangen, vil resultere i enklere og mere fleksible tilsynsprocesser og en kortere tidsramme for SREP. De skal også fremme og fastholde en tilsynskultur, der i højere grad fokuserer på centrale risici, fremmer bankspecifikke kvalitative vurderinger og ansporer til en stærk og rettidig indsats, når der er behov for det. Endelig vil ændringerne bidrage til, at vi kan kommunikere mere klart med de banker, vi fører tilsyn med, og til at vores arbejde bliver mere effektivt, gennemsigtigt og forudsigeligt.
Hvordan ændrer vi SREP?
- Omfattende planlægning: Vores tilsynsaktiviteter vil i stigende grad afspejle og være relateret til de tilsynsprioriteter, som Tilsynsrådet fastsætter hvert år. Dette vil hjælpe tilsynsmyndighederne til at planlægge deres aktiviteter i løbet af året under hensyntagen til de eksterne forhold og de bankspecifikke risici.
- Flerårig vurdering: På grundlag af vores positive erfaringer med den flerårige vurdering, som blev indført i 2023, og SREP-vurderingscyklusserne for 2024 vil vi fremover anvende denne tilgang til SREP i fuldt omfang. Det betyder, at vi fortsat vil foretage en holistisk vurdering af bankernes risici, men vores team vil prioritere enkelte specifikke moduler hvert år og vurdere de øvrige på et senere tidspunkt i overensstemmelse med rammen for risikotolerance.
- Fleksibelt risikovurderingssystem: Visse risikovurderinger, som ikke er knyttet til offentliggørelsen af årsrapporter i marts – herunder vurderinger af forretningsmodeller, intern ledelse og andre kvalitative emner – kan gennemføres mere fleksibelt året igennem baseret på de fælles tilsynsteams skøn. Dette vil gøre det muligt at gennemføre kvantitative vurderinger mere effektivt, samtidig med at den samlede proces kan gennemføres på kortere tid.
- Proportionalitet: Dette princip er en integreret del af ECB Banktilsyn og vil i stigende grad blive anvendt i forbindelse med den samlede SREP. Vi vil fx forenkle vores interne rapportering for mindre banker.
- Tilsynsmetode: Vores metode hviler på et stærkt grundlag, og vi vil bestræbe os på at fokusere vores fremtidige gennemgange på nye risici samt forenklingsindsatser. Vi er fx i færd med at revidere vores metode i forbindelse med søjle 2-krav (P2R), så den bliver enklere og mere gennemsigtig.
- IT-værktøjer og analyseværktøjer: Vi vil fortsætte med at anvende tilsynsteknologier til at ændre og optimere vores processer med støtte fra den nyeste innovation, vi har til rådighed.
- Klare og præcise beslutninger: Vi vil forkorte SREP-beslutningsprocessen ved at fokusere på de centrale tilsynsspørgsmål, præcisere forventningerne og i nødvendigt omfang anvende tiltag, der kan danne grundlag for handling. Dette vil også reducere tidsrammen for SREP, da der bliver behov for mindre tid til udarbejdelse, juridisk gennemgang og oversættelse.
Vil I ændre den måde, kapitalkrav beregnes på? Hvis ja, hvornår?
Vi ønsker at gøre processen til fastsættelse af kapitalkrav mere effektiv. P2R vil fortsat være forankret i SREP og afspejle tilsynsmyndighedernes samlede opfattelse af en banks risikoprofil. Efter gennemgangen vil P2R-metoden gennemgå en indledende testfase, og den indføres først i 2026. Interessenterne og branchen vil rettidigt blive informeret om potentielle ændringer.
Hvilke skridt er der taget på nuværende tidspunkt?
Vi har allerede taget skridt til at forbedre vores tilsynsprocesser i form af prioritering. Fx indførte vi i 2023 en ny ramme for risikotolerance, og vi påbegyndte gennemførelsen af en flerårig vurdering for SREP. Siden det europæiske banktilsyn begyndte i 2014, har vi i stigende grad anvendt bedste praksis og casestudier, og i 2021 begyndte vi at udsende en skrivelse til bankerne som led i SREP-afgørelsen for at sikre større gennemsigtighed i tilsynsmæssige spørgsmål. Endelig har vi forenklet benchmarkingaktiviteterne og forbedret databehandling og dataanalyse ved at automatisere gentagelsesprægede trin.
Hvad er det næste, der skal ske?
Vi vil gennemføre ændringerne i SREP forskudt over hele 2025-cyklussen, som slutter i oktober, og 2026-cyklussen, som slutter i september, for at afspejle de gradvise gennemgange, som gennemføres i løbet af de næste to år. Fx indføres den flerårige vurdering, det fleksible risikovurderingssystem og de hurtigere SREP-afgørelser i SREP-cyklussen for 2025, mens den nye P2R-metode vil træde i kraft i 2026-cyklussen.
Denne forskudte tilgang sikrer, at ændringerne er forenelige med tidsrammerne for andre relaterede processer, og at alle relevante interessenter inddrages. Vi vil overvåge processens status, og Tilsynsrådet vil overveje udviklingen og inddrage erfaringerne fra gennemførelsen af disse foranstaltninger.