Den gemensamma tillsynsmekanismen (SSM) är systemet för banktillsyn i Europa. Det består av ECB och de nationella tillsynsmyndigheterna i de deltagande länderna.
De huvudsakliga målen för den europeiska banktillsynen är att
Den europeiska banktillsynen är en av de två pelarna i EU:s bankunion. Den andra pelaren är den gemensamma rekonstruktionsmekanismen
Den senaste finanskrisen har visat att problem inom finanssektorn kan spridas snabbt och med stor kraft i en monetär union och hur dessa problem direkt påverkar medborgarna i Europa.
Som oberoende EU-institution kan ECB anlägga ett europeiskt perspektiv i sin tillsyn över bankerna genom att
ECB har, tillsammans med de nationella tillsynsmyndigheterna, ansvaret för att den europeiska banktillsynen fungerar på ett effektivt och enhetligt sätt.
ECB har befogenhet att
ECB har direkt tillsyn över 115 betydande banker i de deltagande länderna. Dessa banker innehar nästan 82 % av banktillgångarna i dessa länder.
Beslutet för att avgöra om en bank är betydande baseras på flera kriterier.
Kriterier för att avgöra betydelse
Den löpande tillsynen över betydande kreditinstitut utövas av gemensamma tillsynsgrupper. Varje betydande bank har tilldelats en gemensam tillsynsgrupp, bestående av personal från ECB och de nationella tillsynsmyndigheterna.
De banker som inte bedömts vara betydande klassas som "mindre betydande" institut. De kommer även fortsättningsvis att omfattas av de nationella behöriga myndigheternas tillsyn, i nära samarbete med ECB.
ECB kan dock när som helst besluta att ta över den direkta tillsynen över någon av dessa banker för att se till att tillsynskraven tillämpas på ett enhetligt vis.
Alla länder i euroområdet deltar automatiskt i den europeiska banktillsynen.
Andra EU-länder som ännu inte har antagit euron som sin valuta kan besluta sig för att delta. För att göra det ska deras tillsynsmyndigheter inleda ett "nära samarbete" med ECB. Bulgarien och Kroatien deltar i form av nära samarbete i den europeiska banktillsynen fr.o.m. oktober 2020.
ECB-beslut om ett nära samarbete
För de länder som inte deltar i den europeiska banktillsynen kan ECB och de relevanta nationella myndigheterna ingå samförståndsavtal för samarbete i tillsynsfrågor.