Förstå bankunionen och ESFS
ON THIS PAGE
Bankunionen
Bankunionen är ett viktigt steg på vägen mot en verklig ekonomisk och monetär union. Den gör det möjligt att tillämpa EU:s bankregler på samma sätt i de deltagande länderna. De nya förfarandena och verktygen i beslutsprocessen bidrar till att skapa en mer transparent, enhetlig och säkrare marknad för banker.
Varför en bankunion?
Behovet av en bankunion uppstod till följd av finanskrisen 2008 och den påföljande statsskuldkrisen. Det visade sig då att, särskilt i en monetär union som euroområdet, problem som förorsakas genom nära kopplingar mellan den offentliga sektorns finanser och banksektorn enkelt kan spridas över nationsgränser och medföra finansiell oro i andra EU-länder.
mer transparent | genom konsekvent tillämpning av gemensamma regler och administrativa standarder för tillsyn, återhämtning och resolution av banker |
---|---|
enhetlig | genom att behandla nationella och gränsöverskridande bankverksamheter lika och genom att bryta sambandet mellan bankers finansiella tillstånd och de länder de är etablerade i |
säkrare | genom att ingripa tidigt om banker drabbas av problem så att man kan hjälpa dem att undvika insolvens och, om så behövs, genom att avveckla banker på ett effektivt sätt |
Bankunionens byggstenar
Bankunionen vilar på två pelare:
- Gemensamma tillsynsmekanismen (SSM)
- Gemensamma resolutionsmekanismen (SRM)
De två pelarna utgår från den gemensamma regelboken, som gäller för alla EU-länder.
Gemensamma tillsynsmekanismen
Den gemensamma tillsynsmekanismen är ett nytt system för banktillsyn för Europa. Den består av ECB och de deltagande ländernas nationella tillsynsmyndigheter.
Den gemensamma tillsynsmekanismenGemensamma resolutionsmekanismen
Huvudsyftet med den gemensamma resolutionsmekanismen är att säkerställa en effektiv resolution av insolventa banker till en så låg kostnad som möjligt för skattebetalare och för realekonomin. En gemensam resolutionsnämnd kommer att säkerställa en smidig beslutsprocess så att en bank kan sättas i resolution över en helg. ECB kommer som tillsynsmyndighet att ha en viktig roll när beslut fattas om huruvida en bank är insolvent eller sannolikt kommer att bli insolvent.
En gemensam resolutionsfond, finansierad av bankerna, ska betala för resolutionsåtgärder.
Gemensamma resolutionsmekanismenEnhetligt regelverk
I den här regelsamlingen fastställs juridiska och administrativa standarder för en effektivare reglering, övervakning och styrning av finanssektorn i alla EU-länder. Den innehåller regler om kapitalkrav, återhämtnings- och resolutionsprocesser och ett förfarande för samordning av de nationella systemen för garanti av insättningar.
Uppsättningen av EU-lagar i den gemensamma regelboken gäller för alla EU-länder. Genom bankunionen säkerställs att dessa regler tillämpas på samma sätt i euroområdet och i andra deltagande länder.
Europeiska systemet för finansiell tillsyn
Det europeiska systemet för finansiell tillsyn (ESFS) är ett nätverk kring tre europeiska tillsynsmyndigheter (ESA), Europeiska systemrisknämnden och nationella tillsynsorgan. Systemets huvuduppgift är att säkerställa att den finansiella tillsynen sker på ett enhetligt och lämpligt sätt över hela EU.
ECB är den europeiska banktillsynsmyndigheten och har i den rollen ett nära samarbete med de europeiska tillsynsmyndigheterna (ESA), särskilt europeiska bankmyndigheten (EBA).
ESFS täcker både makro- och mikrotillsynen.
Makrotillsyn
I makrotillsynen ingår att hålla uppsikt över det finansiella systemet i dess helhet. Huvudmålet är att förebygga eller mildra riskerna för det finansiella systemet.
Europeiska systemrisknämnden
Europeiska systemrisknämnden (ESRB) ansvarar för makrotillsynen av det finansiella systemet inom EU.
ESRB är inte en del av ECB men har sitt säte i ECB:s lokaler i Frankfurt am Main, Tyskland och ECB tillhandahåller dess sekretariat.
Uppgifter
ESRB:s huvuduppgifter är att
- samla in och analysera relevant information för att identifiera systemrisker
- utfärda varningar när systemrisker bedöms vara betydande
- utfärda rekommendationer om åtgärder för att motverka de risker som identifierats
- övervaka uppföljningen av varningar och rekommendationer
- samarbeta och samordna med europeiska tillsynsmyndigheter och internationella forum
Sammansättning
ECB:s ordförande är även ordförande för ESRB.
ESRB består av företrädare för EU-ländernas nationella centralbanker och ordförandena för de tre europeiska tillsynsmyndigheterna.
Europeiska systemrisknämndenMikrotillsyn
Med mikrotillsyn avses tillsynen över enskilda institut, t.ex. banker, försäkringsbolag eller pensionsfonder.
Europeiska tillsynsmyndigheter
De europeiska tillsynsmyndigheterna är
- Europeiska bankmyndigheten (EBA)
- Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (EIOPA)
- Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (ESMA)
Uppgifter
De europeiska tillsynsmyndigheternas arbete är främst inriktat på att harmonisera den finansiella tillsynen i EU genom att ta fram den gemensamma regelboken, en uppsättning tillsynsstandarder för enskilda finansinstitut. De europeiska tillsynsmyndigheterna bidrar till att göra tillämpningen av regelboken enhetlig så att konkurrensvillkoren blir likvärdiga. De har även i uppdrag att bedöma risker och sårbarheter i den finansiella sektorn.
Sammansättning
Varje myndighet har en ordförande som företräder organisationen. De operativa besluten fattas dock av de respektive tillsynsstyrelserna. Dessa består av representanter för de nationella tillsynsorganen i varje land.
Gemensamma organ
Överklagandenämnd
Överklagandenämnden är ett oberoende organ som ansvarar för överklaganden från dem som påverkas av de tre europeiska tillsynsmyndigheternas beslut.
Den består av sex ledamöter och sex suppleanter som utsetts av de europeiska tillsynsmyndigheterna.
Gemensam kommitté
De europeiska tillsynsmyndigheternas gemensamma kommitté säkerställer att utarbetandet och tillämpningen av den gemensamma regelboken sker enhetligt över sektorsgränserna.
Företrädare för var och en av de tre europeiska tillsynsmyndigheterna deltar i den gemensamma kommitténs möten och säkerställer därmed samarbete och ett regelbundet informationsutbyte.