Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Întrebări frecvente privind procesul de supraveghere și evaluare (Supervisory Review and Evaluation Process – SREP) viitor

De ce am revizuit SREP?

Procesele noastre de supraveghere ne-au fost utile, însă contextul în care funcționăm se schimbă, transformările structurale, șocurile externe și apariția unor noi riscuri creând un mediu grevat de incertitudini pronunțate. În vederea îndeplinirii în continuare a mandatului nostru privind menținerea siguranței băncilor europene, am reevaluat SREP pentru a ne asigura că acesta rămâne adecvat scopului și că procesele noastre de supraveghere sunt mai eficace și mai eficiente ca niciodată. În consecință, am luat în considerare feedbackul primit în urma reevaluării SREP de către un grup de experți și a unui raport publicat de Curtea de Conturi Europeană cu privire la modul de optimizare a SREP.

Ce am urmărit să obținem prin revizuirea SREP?

Măsurile adoptate în urma revizuirii vor conduce la procese de supraveghere mai simple și mai flexibile și la scurtarea calendarului SREP. Acestea vizează, de asemenea, să favorizeze și să mențină o cultură a supravegherii care să se axeze cu și mai multă atenție pe riscurile principale, să promoveze o apreciere calitativă adaptată fiecărei bănci și să încurajeze adoptarea unor măsuri ferme și prompte atunci când este necesar. Nu în ultimul rând, modificările ne vor ajuta să comunicăm de o manieră mai clară cu băncile pe care le supraveghem și să sporim eficiența, transparența și previzibilitatea activității noastre.

În ce constau modificările aduse SREP?

  • Planificare cuprinzătoare: activitățile noastre de supraveghere vor reflecta și vor avea tot mai mult legătură cu prioritățile în materie de supraveghere stabilite anual de Consiliul de supraveghere. Această măsură va permite supraveghetorilor să își planifice activitățile pe parcursul anului, ținând seama de mediul extern și de riscurile specifice băncilor.
  • Evaluare multianuală: pe baza experienței pozitive dobândite în urma acestui exercițiu, pe care l-am introdus pentru prima dată în ciclurile de evaluare SREP 2023 și 2024, în viitor vom aplica integral această abordare pentru SREP, ceea ce înseamnă că vom continua să evaluăm riscurile băncilor de o manieră holistică, însă echipele noastre vor acorda prioritate în fiecare an unui număr de module specifice, evaluând restul modulelor la o dată ulterioară, în conformitate cu cadrul de toleranță la risc (risk tolerance framework – RTF).
  • Sistem flexibil de evaluare a riscurilor (risk assessment system – RAS): unele evaluări ale riscurilor care nu sunt legate de publicarea rapoartelor financiare anuale în luna martie, inclusiv evaluările modelelor de afaceri, ale guvernanței interne și ale altor teme calitative, pot fi finalizate într-un mod mai flexibil pe parcursul anului, la latitudinea echipei comune de supraveghere (ECS). Aceasta va permite o mai mare eficiență în realizarea evaluărilor cantitative, reducând în același timp durata întregului proces.
  • Proporționalitate: acest principiu este integrat în Supravegherea bancară a BCE și va fi aplicat într-o măsură tot mai mare SREP în ansamblu. Vom simplifica, de exemplu, raportarea internă pentru băncile mai mici.
  • Metodologii de supraveghere: metodologia noastră are o bază solidă și vom depune eforturi pentru a ne concentra viitoarele evaluări asupra riscurilor emergente și a eforturilor de simplificare. De exemplu, suntem în curs de revizuire a metodologiei privind cerința din Pilonul 2 (Pillar 2 requirement – P2R) pentru a o face mai simplă și mai transparentă.
  • Instrumente informatice și analitice: în vederea transformării și optimizării proceselor noastre, vom continua să valorificăm tehnologia în domeniul supravegherii cu ajutorul celor mai recente inovații disponibile.
  • Decizii clare și concise: vom reduce dimensiunea deciziilor SREP axându-ne pe principalele preocupări în materie de supraveghere, subliniind așteptările și incluzând măsuri aplicabile acolo unde este cazul. Aceasta va scurta, de asemenea, calendarul SREP, întrucât va fi nevoie de mai puțin timp pentru redactare, analiză juridică și traducere.

Veți schimba modul în care se calculează cerințele de capital? Dacă da, când?

Dorim să eficientizăm procesul nostru de stabilire a cerințelor de capital. Cerința din Pilonul 2 va rămâne ancorată la SREP și va reflecta imaginea de ansamblu a autorităților de supraveghere asupra profilului de risc al unei bănci. Metodologia revizuită privind cerința din Pilonul 2 va fi supusă unei faze inițiale de testare și nu va fi pusă în aplicare până în 2026. Părțile interesate și sectorul vor fi informate în timp util cu privire la eventualele modificări.

Ce măsuri au fost luate până acum?

Am luat deja măsuri pentru a ne îmbunătăți procesele de supraveghere prin stabilirea de priorități. De exemplu, în 2023 am introdus un nou cadru de toleranță la risc (risk tolerance framework – RTF) și am început să implementăm o evaluare multianuală pentru SREP. De la începutul supravegherii bancare europene în 2014, am valorificat tot mai mult cele mai bune practici și studii de caz, iar în 2021 am început să emitem o scrisoare adresată președinților de bănci ca parte a deciziei SREP, pentru a asigura o mai mare transparență în ceea ce privește preocupările în materie de supraveghere. Nu în ultimul rând, am simplificat activitățile de analiză comparativă și am îmbunătățit prelucrarea și analiza datelor prin automatizarea unor etape repetitive.

Ce se întâmplă în continuare?

Vom adopta o abordare etapizată în ceea ce privește implementarea modificărilor aduse SREP pe parcursul ciclului 2025, care se încheie în octombrie, și al ciclului 2026, care se încheie în septembrie, reflectând revizuirile progresive care vor fi implementate în următorii doi ani. De exemplu, evaluarea multianuală, sistemul flexibil de evaluare a riscurilor și deciziile SREP mai scurte vor fi introduse în ciclul SREP 2025, iar noua metodologie privind cerința din Pilonul 2 va deveni aplicabilă în ciclul 2026.

Această abordare graduală va asigura că modificările sunt compatibile cu calendarul altor procese conexe și că sunt implicate toate părțile interesate relevante. Vom monitoriza progresele înregistrate, iar Consiliul de supraveghere va reflecta asupra evoluțiilor și va încorpora învățămintele desprinse din punerea în aplicare a acestor măsuri.

Avertizările de integritate