Prioriteringar och risker
I tillsynsprioriteringarna lägger vi fast fokusområdena för vår verksamhet för de närmaste tre åren. De revideras varje år för att återspegla förändringar i risklandskapet och de framsteg som gjorts i fråga om föregående års prioriteringar och kan åter justeras när det är motiverat p.g.a. riskutvecklingen. De vägleder den operativa planeringen av tillsynsverksamheten på medellång sikt och säkerställer att resurserna fördelas effektivt.
Prioriteringarna baseras på de viktigaste risker som banker under tillsyn står inför i den rådande makrofinansiella och geopolitiska miljön.
Tillsynsprioriteringar 2025–2027Vilka är tillsynsprioriteringarna?
Prioritering 1
Stärka förmågan att stå emot makrofinansiella och geopolitiska chocker
Det nuvarande läget präglas av ihållande osäkerhet kring de makroekonomiska utsikterna och en ökande intensitet i geopolitiska hot. Vi måste se till att bankerna kan hantera de omedelbara effekterna av externa chocker i sin verksamhet, drift och riskprofil.
Stärka bankernas motståndskraft mot störningarSärskilt fokus
Hantering av geopolitiska risker
Ökade geopolitiska risker kräver att banker omprövar sina strategier och verksamheter för att hantera ökande hot och därför antar robusta riskkontroller och riskreduceringsplaner för alla riskkategorier.
Hantering av geopolitiska riskerPrioritering 2
Åtgärda väsentliga brister på ett effektivt sätt
Den gradvisa övergången från riskidentifiering till riskåtgärd är ett viktigt inslag i den SSM-omfattande tillsynsstrategin. Banker med olösta väsentliga brister kommer att uppmanas att intensifiera sitt arbete för att uppfylla tillsynsförväntningarna fullt ut.
Snabb och effektiv korrigering av väsentliga bristerPrioritering 3
Stärka digitaliseringsstrategier och ta itu med nya utmaningar
Bankerna behöver öka sina insatser i den digitala omställningen för att kunna hantera den ökande konkurrensen och ha lämpliga skyddsmekanismer för att begränsa potentiella risker som uppstår till följd av ny affärspraxis och ny teknik.
Digitaliseringsstrategier och framväxande utmaningarHur använder vi tillsynsprioriteringarna och riskbedömningen?
SSM:s prioriteringar ingår i den institutspecifika tillsynsplaneringen, eftersom gemensamma tillsynsgrupper tillämpar ett riktat ramverk för risktolerans som främjar en effektiv och riskbaserad tillsyn. På så sätt är prioriteringarna viktiga även för nästa års översyns- och utvärderingsprocess (ÖUP), och de drar nytta av förra årets ÖUP-process.