Sökalternativ
Hem Media Förklaringar Forskning och publikationer Statistik Penningpolitik €uron Betalningar och marknader Karriär och jobb
Förslag
Sortera efter

Prioriteringar och risker

I tillsynsprioriteringarna lägger vi fast fokusområdena för vår verksamhet för de närmaste tre åren. De revideras varje år för att återspegla förändringar i risklandskapet och de framsteg som gjorts i fråga om föregående års prioriteringar och kan åter justeras när det är motiverat p.g.a. riskutvecklingen. De vägleder den operativa planeringen av tillsynsverksamheten på medellång sikt och säkerställer att resurserna fördelas effektivt. 

Prioriteringarna baseras på de viktigaste risker som banker under tillsyn står inför i den rådande makrofinansiella och geopolitiska miljön.

Tillsynsprioriteringar 2025–2027

Vilka är tillsynsprioriteringarna?

Prioritering 1

Stärka förmågan att stå emot makrofinansiella och geopolitiska chocker

Det nuvarande läget präglas av ihållande osäkerhet kring de makroekonomiska utsikterna och en ökande intensitet i geopolitiska hot. Vi måste se till att bankerna kan hantera de omedelbara effekterna av externa chocker i sin verksamhet, drift och riskprofil.

Stärka bankernas motståndskraft mot störningar

Viktiga sårbarheter

Brister i ramverken för kreditriskhantering

Banker bör i god tid identifiera eventuella försämringar i tillgångskvaliteten och låta detta återspeglas i försiktiga avsättningar och kapitalnivåer. De bör även intensifiera sina ansträngningar för att i tid och på ett effektivt sätt åtgärda relevanta brister som tillsynsmyndigheterna har identifierat.

Kreditriskhantering
Brister i ramverken för operativ motståndskraft

Bankerna bör uppfylla de rättsliga kraven i rättsakten om digital operativ motståndskraft (DORA) och öka sina insatser för att åtgärda tidigare konstaterade brister i hur de hanterar cybersäkerhets- och utkontrakteringsrisker.

Ramverk för operativ motståndskraft

Särskilt fokus

Hantering av geopolitiska risker

Ökade geopolitiska risker kräver att banker omprövar sina strategier och verksamheter för att hantera ökande hot och därför antar robusta riskkontroller och riskreduceringsplaner för alla riskkategorier.

Hantering av geopolitiska risker

Prioritering 2

Åtgärda väsentliga brister på ett effektivt sätt

Den gradvisa övergången från riskidentifiering till riskåtgärd är ett viktigt inslag i den SSM-omfattande tillsynsstrategin. Banker med olösta väsentliga brister kommer att uppmanas att intensifiera sitt arbete för att uppfylla tillsynsförväntningarna fullt ut.

Snabb och effektiv korrigering av väsentliga brister

Viktiga sårbarheter

Brister i hanteringen av klimat- och miljörelaterade risker

Bankerna bör till fullo uppfylla tillsynsförväntningarna och kraven i EU:s nya bankpaket (CRR3/CRD6) och åtgärda konstaterade brister inom detta område inom rimlig tid.

Hantering av klimat- och miljörelaterade risker,
Brister i aggregering och rapportering av riskdata

Bankerna bör öka sina ansträngningar för att åtgärda långvariga brister och anpassa sin praxis till tillsynsförväntningarna på detta område. Om bankerna inte uppfyller tillsynsförväntningarna kan det leda till upptrappningsåtgärder.

Aggregering och rapportering av riskdata

Prioritering 3

Stärka digitaliseringsstrategier och ta itu med nya utmaningar

Bankerna behöver öka sina insatser i den digitala omställningen för att kunna hantera den ökande konkurrensen och ha lämpliga skyddsmekanismer för att begränsa potentiella risker som uppstår till följd av ny affärspraxis och ny teknik.

Digitaliseringsstrategier och framväxande utmaningar

Viktiga sårbarheter

Brister i strategierna för digital omställning

Bankerna bör stärka sina digitaliseringsstrategier för att på lämpligt sätt mildra underliggande risker, inbegripet risker som härrör från användning av ny teknik som molntjänster och artificiell intelligens (AI).

Digitaliseringsstrategier

Hur använder vi tillsynsprioriteringarna och riskbedömningen?

SSM:s prioriteringar ingår i den institutspecifika tillsynsplaneringen, eftersom gemensamma tillsynsgrupper tillämpar ett riktat ramverk för risktolerans som främjar en effektiv och riskbaserad tillsyn. På så sätt är prioriteringarna viktiga även för nästa års översyns- och utvärderingsprocess (ÖUP), och de drar nytta av förra årets ÖUP-process.

Översyns- och utvärderingsprocess (ÖUP)

Senaste publikationer

Alla sidor i detta avsnitt

Visselblåsning