Milstolpar
Den här tidslinjen visar de viktigaste stegen mot inrättandet av den europeiska banktillsynen – från de första förslagen om en bankunion och EU:s lagstiftningsprocess till lanseringen av den gemensamma tillsynsmekanismen och det som kom därefter.
2024
4 november 2024Tio år med europeisk banktillsyn
Vi började utöva tillsyn över banker på europeisk nivå i november 2014, i nära samarbete med nationella tillsynsmyndigheter. Sedan dess har bankerna blivit bättre kapitaliserade och har visat sig vara motståndskraftiga mot utmaningar och osäkerhet.
2023
19 oktober 2023Claudia Buch utses till ordförande för tillsynsnämnden
Europeiska unionens råd utser Claudia Buch till ordförande för tillsynsnämnden för en period på fem år, med start den 1 januari 2024.
CV: Claudia Buch2021
24 februari 2021Frank Elderson utnämns till vice ordförande för tillsynsnämnden
Europeiska unionens råd utser Frank Elderson till vice ordförande för SSM:s tillsynsnämnd, med start den 24 februari 2021. I enlighet med SSM-förordningen valdes vice ordföranden bland ledamöterna i ECB:s direktion.
2020
1 oktober 2020Bulgarien och Kroatien går med i den europeiska banktillsynen
Bulgarien och Kroatien deltar i den gemensamma tillsynsmekanismen genom nära samarbete fr.o.m. den 1 oktober 2020. ECB beslutar den 10 juli 2020 om nära samarbete mellan ECB och Българска народна банка (Bulgariens nationalbank) och ECB och Hrvatska Narodna Banka (Kroatiska nationalbanken).
2019
4 oktober 2019Yves Mersch utnämns till vice ordförande för tillsynsnämnden
Europeiska unionens råd utser Yves Mersch till vice ordförande för SSM:s tillsynsnämnd, med start den 7 oktober 2019. I enlighet med SSM-förordningen valdes vice ordföranden bland ledamöterna i ECB:s direktion.
2018
6 december 2018Andrea Enria utses till ordförande för tillsynsnämnden
Europeiska unionens råd utser Andrea Enria till ordförande för tillsynsnämnden för en period på fem år, med start den 1 januari 2019.
2016
1 januari 2016Gemensamma resolutionsnämnden inleder sin verksamheten
Den gemensamma resolutionsnämnden beslutar om och när en bank ska träda i resolution och fastställer, i resolutionsordningen, ramarna för användningen av resolutionsverktyg och den gemensamma resolutionsfonden.
2015
1 januari 2015Litauen går med i den gemensamma tillsynsmekanismen
Genom att införa euron går Litauen automatiskt med i SSM som nittonde deltagande land. Landets tre största banker ställs under ECB:s direkta tillsyn.
Pressmeddelande2014
19 december 2014Ledamöter till den gemensamma rekonstruktionsnämnden utses
Europeiska unionens råd utser ledamöter till den gemensamma rekonstruktionsnämnden och antar systemet för hur banker ska bidra till rekonstruktionsfonderna.
4 november 2014Den gemensamma tillsynsmekanismen inleder sin verksamhet
ECB tar över det fulla tillsynsansvaret för banker i de medlemsstater som deltar i SSM.
4 november 2014ECB:s förordning om tillsynsavgifter träder i kraft
I ECB:s förordning om tillsynsavgifter beskrivs hur bankernas årliga tillsynsavgift beräknas och tillämpas och hur den tas ut från alla banker under tillsyn.
ECB:s förordning om tillsynsavgifter 26 oktober 2014ECB offentliggör resultaten av den samlade bedömningen
När den samlade bedömningen slutförts offentliggör ECB resultaten för enskilda banker och för hela länder och ger rekommendationer om tillsynsåtgärder.
Samlad bedömning 8 september 2014Ledamöterna i den administrativa omprövningsnämnden utses
ECB-rådet utser de fem ledamöterna och två suppleanterna i den administrativa omprövningsnämnden. Banker kan begära att detta oberoende organ granskar ECB:s tillsynsbeslut.
Pressmeddelande 4 september 2014ECB offentliggör förteckning över kreditinstitut
ECB offentliggör listan över betydande kreditinstitut som står under direkt tillsyn av ECB samt listan över mindre betydande banker, som även fortsättningsvis står under tillsyn av de berörda nationella tillsynsmyndigheterna.
Pressmeddelande 19 augusti 2014Förordningen om den gemensamma rekonstruktionsmekanismen träder i kraft
Förordningen om den gemensamma rekonstruktionsmekanismen innehåller enhetliga regler och förfaranden för bankrekonstruktioner enligt den gemensamma rekonstruktionsmekanismen som fungerar på grundval av en gemensam rekonstruktionsfond. En gemensam rekonstruktionsnämnd ska samarbeta med de nationella rekonstruktionsmyndigheterna i de deltagande länderna.
15 maj 2014Ramförordningen om SSM träder i kraft
I ramförordningen om SSM fastställs den rättsliga strukturen för ECB:s samarbete med nationella tillsynsmyndigheter inom SSM. Den reglerar förhållandet mellan ECB och nationella tillsynsmyndigheter och innehåller regler som direkt rör banker.
Ramförordningen om SSM 11 februari 2014Sabine Lautenschläger utnämns till vice ordförande för tillsynsnämnden
Europeiska unionens råd utser Sabine Lautenschläger till vice ordförande för SSM:s tillsynsnämnd, med start den 12 februari 2014. I enlighet med SSM-förordningen valdes vice ordföranden bland ledamöterna i ECB:s direktion.
2013
16 december 2013Danièle Nouy utses till ordförande för tillsynsnämnden
Europeiska unionens råd utser Danièle Nouy till ordförande för tillsynsnämnden för en period på fem år, med start den 1 januari 2014.
Pressmeddelande 3 november 2013SSM-förordningen träder i kraft
Enligt SSM-förordningen ska ECB börja utöva sina tillsynsuppgifter den 4 november 2014.
Viktiga steg
- 15 oktober 2013 – Europeiska unionens råd antar SSM-förordningen
- 12 september 2013 – Europaparlamentet godkänner kommissionens lagstiftningsförslag
- 27 november 2012 – ECB välkomnar kommissionens lagstiftningsförslag
- SSM-förordningen
- Yttrande av ECB publicerat i Europeiska unionens officiella tidning.
ECB inleder den samlade bedömningen
Tillsammans med de nationella behöriga myndigheterna inleder ECB den samlade bedömningen, en ”finansiell hälsokontroll” av 130 betydande banker. Resultatet av den samlade bedömningen ska offentliggöras innan ECB påbörjar sin tillsynsfunktion i november 2014.
Pressmeddelande2012
5 december 2012”De fyra ordförandenas rapport” innehåller detaljerade planer för en verklig ekonomisk och monetär union
Ordförandena för Europeiska unionens råd, Europeiska kommissionen, Europeiska centralbanken och Eurogruppen lägger fram ”De fyra ordförandenas rapport”, vilken bygger på den vision som framfördes av EU-rådets ordförande Herman Van Rompuy den 26 juni 2012 och lägger fram en färdplan för skapandet av en verklig ekonomisk och monetär union.
Mot en verklig ekonomisk och monetär union 12 september 2012Europeiska kommissionen lägger fram förslag till lagstiftning
Europeiska kommissionen lägger fram utkast till förordningar i vilka ECB tilldelas tillsynsuppgifter (SSM-förordningen) och EBA:s roll och ansvar samordnas med de nya ramarna för banktillsyn. Kommissionen utarbetade dessutom en färdplan för en bankunion.
En färdplan för en bankunion 29 juni 2012Europeiska rådet bereder vägen för bankunionen
Statschefer och regeringar i euroområdet beslutar att tilldela ECB tillsynsuppgifter inom en gemensam tillsynsmekanism.
Viktiga steg
- 26 juni 2012 – EU-rådet offentliggör en rapport om vägen mot en verklig ekonomisk och monetär union
- 30 maj 2012 – Europeiska kommissionen efterlyser en bankunion
- 25 april 2012 – ECB:s ordförande Mario Draghi talar om att stärka banktillsyn och rekonstruktion på europeisk nivå
- Europeiska rådet: uttalande från eurotoppmötet
- Europeiska rådet: mot en verklig ekonomisk och monetär union
- Draghi: inledningsanförande vid utfrågning inför Europaparlamentets utskott för ekonomi och valutafrågor