Menu

IMAS-portal

Gebruik van het IMAS-portal

Via het IMAS-portal kunnen onder toezicht staande banken en externe partijen informatie verstrekken met betrekking tot toezichtsprocedures, de status daarvan volgen en informatie uitwisselen met toezichthouders. Al een account? Meld u aan en bekijk (en accepteer) de voorwaarden.

Aanmelden bij het IMAS-portal

Start van het portal

Het IMAS-portal bestaat sinds begin 2021. Zowel (belangrijke en minder belangrijke) onder toezicht staande banken als externe partijen (niet onder toezicht staande entiteiten of natuurlijke personen) kunnen het portal gebruiken, afhankelijk van het soort procedure. Hieronder vindt u meer informatie over de beschikbare procedures.

Activering account

Onder toezicht staande instellingen kunnen hun eigen gebruikers aanmaken en de toegang van hun gebruikers tot het IMAS-portal beheren. Ze wijzen beheerders aan die deze taak uitvoeren.

Voor externe partijen treedt de ECB op als beheerder.

Registreren op het IMAS-portal

Gebruikersaccounts aanmaken

Beheerders kunnen via het ECB Identity Portal nieuwe gebruikersaccounts voor hun organisatie aanmaken en via het IMAS-portal specifieke rechten toekennen. De gebruikersaccounts voor externe partijen worden rechtstreeks door de ECB aangemaakt.

Kijk voor korte instructies over de activering van een account en andere essentiële technische informatie in de gebruikershandleiding. Op het platform zelf zijn de volledige instructies terug te vinden over het gebruik van het portal.

Het IMAS-portal voor het eerst gebruiken
Gebruikershandleiding activering account
De verschillende procedures in het IMAS-portal gebruiken

Beheerders en gebruikers toevoegen of verwijderen

Geregistreerde beheerders kunnen via dit formulier wijzigingen aanvragen bij supportcenter@ecb.europa.eu.

Externe partijen kunnen via dit formulier wijzigingen aanvragen bij supportcenter@ecb.europa.eu.

Ondersteuning nodig?

Neem bij technische problemen met het IMAS-portal of het ECB Identity Portal contact op met het ECB Support Center via supportcenter@ecb.europa.eu of bel +49 69 1344 7766

Beschikbare procedures via het IMAS-portal

Deskundigheids- en betrouwbaarheidsbeoordelingen belangrijke banken

Belangrijke banken kunnen via het IMAS-portal aanvragen voor deskundigheids- en betrouwbaarheidsbeoordelingen indienen, de status daarvan volgen en daarmee samenhangende informatie uitwisselen met toezichthouders.

Deskundigheids- en betrouwbaarheidsbeoordeling

Het gebruik van het IMAS-portal voor deskundigheids- en betrouwbaarheidsbeoordelingen is in sommige landen wettelijk of volgens de bestuurlijke praktijk verplicht. In weer andere landen is dit vrijwillig. Op de kaart wordt de status voor elk deelnemend land geïllustreerd. Met de komst van het IMAS-portal verandert er niets aan de manier waarop de ECB en de nationale toezichthoudende autoriteiten samenwerken: in alle deelnemende landen blijft de nationale toezichthoudende autoriteit het eerste aanspreekpunt voor aanvragen voor deskundigheids- en betrouwbaarheidsbeoordelingen.

Snelgids voor aanvragen deskundigheid en betrouwbaarheid

Paspoortkennisgevingen

Zowel belangrijke als minder belangrijke banken kunnen hun paspoortkennisgevingen via het IMAS-portal indienen.

Verwerving van gekwalificeerde deelnemingen

Aanvragen voor de verwerving of verhoging van een ‘gekwalificeerde deelneming’ in een bestaande bank worden via het IMAS-portal ingediend.