Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

IMAS-portál

Az IMAS-portál használata

A felügyelt bankok és a külső felek az IMAS-portálon keresztül küldik be a felügyeleti folyamatokkal kapcsolatos információkat, követik nyomon a státuszukat, és cserélnek adatokat a felügyeleti szakértőkkel. Ha már rendelkezik fiókkal, bejelentkezhet, és elfogadhatja a használati feltételeket.

Bejelentkezés az IMAS-portálra

A portál bevezetése

Az IMAS-portált 2021 elején állítottuk fel. A felügyeleti eljárás típusától függően elérhető mind a (jelentős vagy kevésbé jelentős) felügyelt bankoknak, mind harmadik feleknek (nem felügyelt szervezet vagy természetes személy). Az alábbiakban tájékozódhat a portálon elérhető folyamatokról.

Az IMAS-portálon elérhető folyamatok

Jelentős és kevésbé jelentős bankoknak

Csak jelentős bankoknak

Felhasználási rendszer

Az IMAS-portál használata egyes országokban jogszabályban vagy közigazgatási gyakorlatként kötelező, más országokban pedig önkéntes, a folyamatkategóriától is függően. Részletes információkat találhat a felhasználási rendszer alatt.

Fiók aktiválása

A felügyelt hitelintézetek kijelölhetik felhasználóikat, és kezelhetik ezek IMAS-portálhoz való hozzáférését. A feladat ellátásával delegált adminisztrátorokat bíznak meg.

Harmadik fél felhasználó esetében az EKB jár el adminisztrátorként.

Regisztráció az IMAS-portálon

Ha regisztrálni kívánja szervezetét az IMAS-portálon, küldje el a megfelelő regisztrációs űrlapot az EKB-nak: (supportcenter@ecb.europa.eu)

Felhasználói fiók létrehozása

A delegált adminisztrátor beléphet az EKB azonosítási portáljára, ahol szervezete számára új felhasználói fiókot nyithat, valamint az IMAS-portálra, ahol részletesebb (granuláris) engedélyeket kap. Harmadik fél számára a felhasználói fiókot közvetlenül az EKB hozza létre.

A fiókaktiválási információkhoz és egyéb fontos technikai kérdésekhez gyors segítséget nyújt a használati útmutató. A portál használatáról szóló teljeskörű ismertető magán a platformon belül található.

Első belépés az IMAS-portálra Használati útmutató a fiók aktiválásához Az IMAS-portál ismertetése: a különféle folyamatok elérése Gyorskalauz a felügyeleti alkalmazásokhoz

Delegált adminisztrátorok és felhasználók hozzáadása, illetve eltávolítása

A regisztrált delegált adminisztrátorok ennek az űrlapnak a supportcenter@ecb.europa.eu címre való beküldésével kérhetnek módosítást.

Harmadik fél ennek az űrlapnak a supportcenter@ecb.europa.eu címre való beküldésével kérhet módosítást.

Hogyan kérhető támogatás?

Az IMAS-portállal vagy az EKB azonosítási portáljával kapcsolatos technikai probléma esetén szíveskedjenek az EKB támogatói központjához fordulni a supportcenter@ecb.europa.eu e-mail-címen vagy a +49 69 1344 7766 telefonszámon.

Szakmai kérdés esetén szíveskedjenek az illetékes INH-hoz fordulni. Az elérhetőségek az IMAS portálon találhatók. A belső modellekkel kapcsolatos konkrét kérdéseikkel az illetékes közös felügyeleti csoporttal (JST) lépjenek kapcsolatba.

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése