Menu

IMAS-portál

Az IMAS-portál használata

A felügyelt bankok és a külső felek az IMAS-portálon keresztül beküldhetik a felügyeleti folyamatokkal kapcsolatos információkat, nyomon követhetik a státuszukat, és információkat cserélhetnek a felügyeleti szakértőkkel. Ha már rendelkezik fiókkal, bejelentkezhet, és megtekintheti a portálra vonatkozó feltételeket.

Bejelentkezés az IMAS-portálra

A portál bevezetése

Az IMAS-portált 2021 elején vezettük be. Használhatják a felügyeleti eljárás típusától függően mind a felügyelt bankok (jelentős vagy kevésbé jelentős), mind a harmadik felek (nem felügyelt szervezetek vagy természetes személyek). Az alábbiakban tájékozódhat a portálon elérhető folyamatokról.

Fiók aktiválása

A felügyelt hitelintézetek létrehozhatják saját felhasználóikat, és kezelhetik ezek IMAS-portálhoz való hozzáférését. Kijelölnek delegált adminisztrátorokat a feladat ellátására.

Harmadik fél felhasználó esetében az EKB jár el adminisztrátorként.

Regisztráció az IMAS-portálra

Felhasználói fiókok létrehozása

A kijelölt adminisztrátorok beléphetnek az EKB azonosítási portáljára, ahol az adott szervezetnek új felhasználói fiókot nyithatnak, valamint az IMAS-portálra, ahol granuláris engedélyeket adhatnak nekik. Harmadik fél esetében a felhasználói fiókot közvetlenül az EKB hozza létre.

A fiókaktiválási információkhoz és lényeges technikai kérdésekhez gyors segítséget nyújt a használati útmutató. Részletes útbaigazítás a portál használatáról magán a platformon belül található.

Hogyan lehet első alkalommal belépni az IMAS-portálra
Használati útmutató a fiókaktiváláshoz
Az IMAS-portál ismertetése: hogyan léphetünk be a különféle folyamatokba?

Delegált adminisztrátorok és felhasználók hozzáadása, ill. eltávolítása

A regisztrált delegált adminisztrátorok módosításokat kérhetnek ezen űrlap supportcenter@ecb.europa.eu címre való elküldésével.

A harmadik felek módosításokat kérhetnek ezen űrlap supportcenter@ecb.europa.eu címre való elküldésével.

Hogyan kaphatunk támogatást?

Az IMAS-portállal vagy az EKB azonosítási portáljával kapcsolatos technikai probléma esetén szíveskedjenek az EKB támogató központjához fordulni a supportcenter@ecb.europa.eu e-mail-címen vagy a +49 69 1344 7766 telefonszámon.

Az IMAS-portálon keresztül elérhető folyamatok

Szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági értékelés jelentős bankoknál

A jelentős bankok használhatják az IMAS-portált a szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálatra való jelentkezéshez, nyomon követhetik az értékelések státuszát, és megoszthatják a vonatkozó adatokat a felügyeleti szakértőkkel.

Szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálat

Az IMAS-portálnak a szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálatra való alkalmazása néhány országban jogszabályban vagy közigazgatási gyakorlatként van előírva, máshol pedig önkéntes alapon végzik. Az alábbi térképen megtekinthető, mi a státusz az egyes részt vevő országokban. Az IMAS-portál nem módosítja az EKB és a nemzeti felügyeletek közötti együttműködés módját: minden egyes részt vevő országban a nemzeti felügyelet marad a szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálat kiindulópontja.

Rövid útmutató a szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálatra való jelentkezéshez

Passzportálási értesítések

Mind a jelentős, mind a kevésbé jelentős bankok az IMAS-portálon keresztül nyújthatják be a passzportálási értesítéseiket.

Befolyásoló részesedések szerzése

Egy meglévő bankban „befolyásoló részesedés” megszerzésére vagy növelésére irányuló kérelmeket az IMAS-portálon keresztül lehet benyújtani.