Menu

IMAS-portál

Az IMAS-portál használata

Az EKB által felügyelt bankok az IMAS-portálon keresztül a felügyeleti folyamatokkal kapcsolatos információkat küldhetnek be, nyomon követhetik azok státuszát, és információkat cserélhetnek a felügyeleti szakértőkkel. Ha már rendelkeznek fiókkal, bejelentkezhetnek, és megtekinthetik a portállal kapcsolatos feltételeket.

Bejelentkezés az IMAS-portálra

A portál megnyitása

Az IMAS-portált két szakaszban vezettük be. A 2020. október 20-án kezdődő fokozatos bevezetés alatt csak korlátozott számú jelentős bank léphetett be a portálra és használhatta a funkciókat. A 2021. január 27-i teljes üzembehelyezés óta az EKB közvetlen felügyelete alatt álló összes bank használhatja a portált.

A fiók aktiválása

A bizalmi körbe tartozó szervezetek az EKB azonosítási portálján keresztül maguk is kezelhetik a felhasználói fiókjukat. A kijelölt adminisztrátorok beléphetnek az EKB azonosítási portáljára, ahol új felhasználói fiókot nyithatnak, valamint az IMAS-portálra, ahol a különféle finomabb részletességű engedélyeket megkapják.

  • A felhasználói fiók aktiválásához vegyék fel a kapcsolatot a kijelölt adminisztrátorukkal
  • A kijelölt adminisztrátor regisztrálásához szíveskedjenek az EKB-s kapcsolattartóval vagy az EKB-támogatócsoporttal kapcsolatba lépni a supportcenter@ecb.europa.eu e-mail-címen.

A fiókaktiválási információkhoz és lényeges technikai kérdésekhez gyors segítséget találnak a használati útmutatóban. A portál használatáról részletes útmutató található a platformon belül.

Hogyan lehet első alkalommal hozzáférni az IMAS-portálhoz?
Használati útmutató a fiók aktiválásához

Hogyan kaphatunk támogatást?

  • Az IMAS-portállal vagy az EKB azonosítási portáljával kapcsolatos technikai probléma esetén szíveskedjenek az EKB támogató központjához fordulni a supportcenter@ecb.europa.eu e-mail-címen vagy a +49 69 1344 7766 telefonszámon.

Az IMAS-portálon keresztül jelenleg elérhető folyamatok

Szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági értékelés jelentős bankoknál

A jelentős bankok használhatják az IMAS-portált a szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálatra való jelentkezéshez, nyomon követhetik az értékelések státuszát, és megoszthatják a vonatkozó adatokat a felügyeleti szakértőkkel.

Szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálat

Az IMAS-portálnak a szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálatra való alkalmazása néhány országban jogszabályban vagy közigazgatási gyakorlatként van előírva, máshol pedig önkéntes alapon végezhetik. Az alábbi térképen megtekinthető, mi a státusza az egyes részt vevő országokban. Az IMAS-portál nem módosítja az EKB és a nemzeti felügyeleti hatóságok közötti együttműködés módját: minden egyes részt vevő országban a nemzeti felügyelet marad a szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálat kiindulópontja.

Rövid útmutató a szakmai alkalmassági és üzleti megbízhatósági vizsgálatra való jelentkezéshez