Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

IMAS-portál

Az IMAS-portál használata

A felügyelt bankok és a külső felek az IMAS-portálon keresztül beküldhetik a felügyeleti folyamatokkal kapcsolatos információkat, nyomon követhetik a státuszukat, és információkat cserélhetnek a felügyeleti szakértőkkel. Ha már rendelkezik fiókkal, bejelentkezés után megtekintheti a használati feltételeket.

Bejelentkezés az IMAS-portálra

A portál bevezetése

Az IMAS-portált 2021 elején vezettük be. A felügyeleti eljárás típusától függően használhatja mind felügyelt bank (jelentős vagy kevésbé jelentős), mind harmadik fél (nem felügyelt szervezet vagy természetes személy). Az alábbiakban tájékozódhat a portálon elérhető munkafolyamatokról.

Az IMAS-portálon elérhető folyamatok

Jelentős és kevésbé jelentős bank esetében

Csak jelentős bank esetében

Felhasználási rendszer

Az IMAS portál használata egyes országokban jogszabályban vagy közigazgatási gyakorlatként kötelező, más országokban pedig önkéntes, a folyamatkategóriától is függően. Részletes információkért olvassa el a felhasználási rendszert.

Fiók aktiválása

A felügyelt hitelintézetek létrehozhatják saját felhasználóikat, és kezelhetik ezek IMAS-portálhoz való hozzáférését. Kijelölnek delegált adminisztrátorokat a feladat ellátására.

Harmadik fél felhasználó esetében az EKB jár el adminisztrátorként.

Regisztráció az IMAS-portálra

Felhasználói fiók létrehozása

A kijelölt adminisztrátor beléphet az EKB azonosítási portáljára, ahol az adott szervezetnek új felhasználói fiókot nyithat, valamint az IMAS-portálra, ahol granuláris engedélyeket kap. Harmadik fél esetében a felhasználói fiókot közvetlenül az EKB hozza létre.

A fiókaktiválási információkhoz és lényeges technikai kérdésekhez gyors segítséget nyújt a használati útmutató. Részletes útbaigazítás a portál használatáról magán a platformon belül található.

Hogyan lehet első alkalommal belépni az IMAS-portálra Használati útmutató a fiókaktiváláshoz Az IMAS-portál ismertetése: hogyan léphetünk be a különféle folyamatokba? Rövid útmutató a felügyeleti alkalmazásokhoz

Delegált adminisztrátorok és felhasználók hozzáadása, ill. eltávolítása

A regisztrált delegált adminisztrátorok ennek az űrlapnak a supportcenter@ecb.europa.eu címre való beküldésével kérhetnek módosítást.

Harmadik fél az űrlapnak a supportcenter@ecb.europa.eu címre való elküldésével kérhet módosítást.

Hogyan kaphatunk támogatást?

Az IMAS-portállal vagy az EKB azonosítási portáljával kapcsolatos technikai probléma esetén szíveskedjenek az EKB támogató központjához fordulni a supportcenter@ecb.europa.eu e-mail-címen vagy a +49 69 1344 7766 telefonszámon.

Szakmai kérdés esetén az illetékes INH-hoz szíveskedjenek fordulni. Az elérhetőségek az IMAS portálon találhatók. Konkrétan a belső modellekkel kapcsolatos kérdéseikkel az illetékes közös felügyeleti csoporttal (JST) lépjenek kapcsolatba.

Ebben a szekcióban található oldalak

Whistleblowing