Menu

Portalul IMAS

Utilizarea portalului IMAS

Portalul IMAS permite băncilor supravegheate de BCE să transmită informații legate de procesele de supraveghere, să monitorizeze stadiul acestor procese și să facă schimb de informații cu supraveghetorii. Dacă ai deja un cont, te poți autentifica și poți accepta termenii și condițiile.

Autentifică-te pe portalul IMAS

Lansarea portalului

Portalul IMAS a fost introdus în două etape. În perioada de introducere treptată, care a debutat la 20 octombrie 2020, numai un număr limitat de bănci semnificative au putut accesa și utiliza portalul. După operaționalizarea totală, care a avut loc la data de 27 ianuarie 2021, toate băncile supravegheate direct de BCE pot utiliza portalul.

Activarea contului

Organizațiile de încredere își pot gestiona conturile de utilizator prin intermediul portalului de identitate al BCE (ECB Identity Portal). Administratori delegați pot accesa portalul de identitate al BCE pentru a crea noi conturi de utilizator și portalul IMAS pentru a le acorda permisiuni diferențiate.

  • Pentru a activa un cont de utilizator, contactează administratorul tău delegat
  • Pentru a înregistra administratori delegați, ia legătura cu persoana ta de contact de la BCE sau contactează centrul de asistență din cadrul BCE la adresa supportcenter@ecb.europa.eu

Pentru o verificare rapidă a informațiilor privind activarea contului și a altor informații tehnice esențiale, poți consulta manualul utilizatorului. Instrucțiuni complete privind utilizarea portalului sunt furnizate pe platforma în sine.

Accesarea pentru prima dată a portalului IMAS
Manualul utilizatorului pentru activarea contului

Cum beneficiezi de asistență

Procese actualmente disponibile pe portalul IMAS

Evaluări ale competenței și onorabilității pentru băncile semnificative

Băncile semnificative pot utiliza portalul IMAS pentru a transmite solicitări de evaluare a competenței și onorabilității, a monitoriza stadiul acestor evaluări și a face schimb de informații cu supraveghetorii.

Evaluarea competenței și onorabilității

Utilizarea portalului IMAS pentru evaluările competenței și onorabilității fie este obligatorie prin lege, fie reprezintă o practică cu caracter administrativ în unele țări și cu caracter voluntar în altele. Harta de mai jos prezintă situația din fiecare țară participantă. Portalul IMAS nu modifică modul în care BCE și autoritățile naționale de supraveghere cooperează: în toate țările participante, autoritatea națională de supraveghere rămâne punctul de intrare pentru solicitările de evaluare a competenței și onorabilității.

Ghid rapid privind solicitările de evaluare a competenței și onorabilității