Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Portal sustava upravljanja informacijama (IMAS)

Korištenje portalom IMAS

Na portalu IMAS nadzirane banke i treće strane mogu dostavljati informacije povezane s nadzornim postupcima, pratiti svoj status i komunicirati s nadzornicima. Ako ste već izradili korisnički račun, možete se prijaviti i prihvatiti uvjete portala.

Prijava na portal IMAS

Početak rada portala

Portal IMAS pokrenut je početkom 2021. Ovisno o vrsti nadzornog postupka, njime se mogu služiti i nadzirane banke (značajne ili manje značajne) i treće strane (nenadzirani subjekti ili fizičke osobe). U nastavku možete pročitati više o postupcima na portalu.

Aktivacija korisničkog računa

Nadzirane institucije mogu izrađivati korisničke račune i upravljati pristupom svojih korisnika portalu IMAS. U tu svrhu imenuju ovlaštene administratore.

Za treće strane koje se služe portalom administrator je ESB.

Registracija na portalu IMAS

Izrada korisničkih računa

Ovlašteni administratori mogu pristupiti portalu ECB Identity Portal kako bi izradili nove korisničke račune za svoju organizaciju te portalu IMAS kako bi za njih dobili pojedinačna dopuštenja. Za treće strane korisničke račune izrađuje izravno ESB.

U korisničkom priručniku možete pronaći osnovne informacije o aktivaciji korisničkog računa i druge važne tehničke informacije. Detaljne upute za korištenje portalom možete pronaći na samom portalu.

Kako prvi put pristupiti portalu IMAS Korisnički priručnik za aktivaciju računa Objašnjenje: kako pristupiti različitim postupcima na portalu IMAS

Dodavanje ili brisanje ovlaštenih administratora i korisnika

Registrirani ovlašteni administratori mogu zatražiti promjene dostavljanjem ovog obrasca na adresu supportcenter@ecb.europa.eu.

Treće strane mogu zatražiti promjene dostavljanjem ovog obrasca na adresu supportcenter@ecb.europa.eu.

Podrška

U slučaju tehničkih poteškoća s portalom IMAS ili portalom ECB Identity Portal obratite se ESB‑ovu centru za podršku na supportcenter@ecb.europa.eu ili +49 69 1344 7766.

Postupci koji su dostupni na portalu IMAS

Procjena sposobnosti i primjerenosti za značajne banke

Značajne banke na portalu IMAS mogu podnositi zahtjeve za procjenu sposobnosti i primjerenosti, pratiti status procjena i komunicirati o njima s nadzornicima.

Procjena sposobnosti i primjerenosti

Korištenje portalom IMAS za potrebe procjena sposobnosti i primjerenosti u nekim je državama propisano zakonom ili je obvezatna administrativna praksa, a u drugim je državama dobrovoljno. Na zemljovidu u nastavku prikazan je status za svaku državu sudionicu. Portalom IMAS ne mijenja se način na koji ESB surađuje s nacionalnim nadzornim tijelima: u svim državama sudionicama nacionalno nadzorno tijelo i dalje je ulazna točka za zahtjeve za procjenu sposobnosti i primjerenosti.

Kratki vodič o zahtjevima za procjenu sposobnosti i primjerenosti

Obavijesti povezane s jedinstvenom putovnicom

Značajne i manje značajne banke mogu na portalu IMAS dostaviti obavijesti povezane s jedinstvenom putovnicom.

Stjecanje kvalificiranih udjela

Zahtjevi za stjecanje ili povećanje kvalificiranih udjela u postojećoj banci dostavljaju se na portalu IMAS.

Sve stranice u ovom odjeljku