Menu

A felügyelt bankok jegyzéke

Az EKB jegyzéket ad ki a közvetlenül felügyelt jelentős bankokról, valamint a közvetve felügyelt kevésbé jelentős bankokról.

A felügyelt szervezetek jegyzékét rendszeresen aktualizáljuk, figyelembe véve a vonatkozó zárónap előtt a bank jelentőségéről hatályba lépett összes döntést.

Az EKB által közvetlenül felügyelt bankok száma: 114

Felügyelt szervezetek jegyzéke (változások zárónapja: 2021. július 1.)
Az utolsó frissítés óta történt változások
A felügyelt bankok korábbi jegyzékei

Bevezető a jegyzékhez (a jogalappal együtt)

Az EKB az európai bankfelügyelet alatt álló összes bank jelentőségi státuszát évente felülvizsgálja. Emellett az év során, ha szükséges, eseti vizsgálatot is végez, például az engedélyezés (működési engedély kiadása), az engedély bevonása vagy a csoportszerkezet megváltozása esetén.

A jelentőség meghatározásának kritériumai

A 2020-as éves felülvizsgálat a jelentős szervezetek jegyzékében a következő módosításokat eredményezte.

  • Újabb két bankot minősítettünk jelentőssé: A holland LP Group B.V. teljesítette a méretre vonatkozó kritériumot (több mint 30 milliárd € eszközérték), és az Agri Europe Cyprus Limited bekerült Szlovénia három legjelentősebb bankja közé.
  • Három már jelentős bank esetében megváltozott a jelentőssé minősítés alapja: ketten már teljesítik a méretkritériumot, egy pedig jelentős határon túli tevékenységet folytat.

Részletes információk az éves felülvizsgálatból származó változásokról

Az éves felülvizsgálat mellett 2020-ban Bulgária és Horvátország belépése az európai bankfelügyeletbe azt jelenti, hogy öt bolgár és nyolc horvát bankot újonnan jelentőssé minősítettünk. Ugyanakkor három bank lekerült a jelentős bankok jegyzékéről, ahogy a dupla számítás kiküszöbölése céljából módosult a módszertan.

A felügyelt szervezetek típusai

Az SSM-keretrendeletben a felügyelt bankok alábbi típusait különböztetik meg:

  • a mechanizmusban részt vevő tagállamban székhellyel rendelkező hitelintézet;
  • a mechanizmusban részt vevő tagállamban székhellyel rendelkező pénzügyi holdingtársaság;
  • a mechanizmusban részt vevő tagállamban székhellyel rendelkező vegyes pénzügyi holdingtársaság;
  • olyan hitelintézetnek a mechanizmusban részt vevő tagállamban bejegyzett fióktelepe, amelynek a székhelye a mechanizmusban részt nem vevő tagállamban van.