ECB Youth Dialogue
Vi vet att våra beslut kan påverka ditt dagliga liv. Därför vill vi vara säkra på att du inte bara hör om oss och vad vi gör. Du ska även ha möjlighet att diskutera direkt med oss.
Med ECB Youth Dialogue kan du göra just det. Vi anordnar evenemang runtom i Europa och online där du är i direkt kontakt med ECB:s beslutsfattare. Där kan du ställa frågor och dela dina åsikter med oss.
Youth Dialogue om frågor som rör centralbanksverksamhetYouth Dialogue med Andrea Enria, Rom, december 2019
Nuvarande och tidigare studenter från Sapienza-universitetet i Rom talade med tillsynsnämndens ordförande Andrea Enria om bl.a. europeisk banktillsyn, öppenhet och digitalisering. Andrea Enria frågade också deltagarna om de utmaningar de står inför som framtida yrkesutövare inom finanssektorn.
Detta evenemang, som ordnades i samarbete med universitets ekonomiska fakultet, var en ypperlig möjlighet för deltagarna att yttra sina farhågor och synpunkter om europeiska banktillsynens framtid med en högt uppsatt beslutsfattare. Andrea Enria gav praktiska råd och rekommendationer till dem som var intresserade av ett yrke inom banktillsyn. Här är diskussionens höjdpunkter!
Se hela evenemanget
Tidigare evenemang
Unga yrkesverksamma som arbetar inom finanssektorn i Lissabon talade med Andrea Enria, tillsynsnämndens ordförande, och Elisa Ferreira, vice centralbankschef för Banco de Portugal, om europeisk banktillsyn, etik inom finansbranschen, digitalisering och andra ämnen.
Evenemanget, i samarbete med Banco de Portugal, var en ypperlig möjlighet för unga yrkesverksamma att dela med sig av sina tankar, erfarenheter och utmaningar till högt uppsatta beslutsfattare. Det gav samtidigt tillfälle att dra lärdom av varandras perspektiv. Här är ett smakprov från diskussionen!
Att det finns olika perspektiv och människor som kan ifrågasätta ledningens beslut tror jag är helt avgörande för en god organisationsstyrning.
– Andrea Enria
Bigtech-företag har stora mängder information och trögrörliga kunder. Jag känner viss oro vad gäller det här området: betalningar, utländska valutor och konsumentkrediter – och hur de kan påverka bankverksamheten.
– Andrea Enria
Fram till dess att den nödvändiga politiska viljan finns för att fullborda bankunionen – med bland annat ett fullt utvecklat gemensamt insättningsgarantisystem – måste vi ta små tekniska steg för att hantera de omfattande stabilitetsrisker som uppstår till följd av den nuvarande ofullständiga strukturen.
– Elisa Ferreira
AI kan även användas på tillsynssidan. Vi skulle kunna använda AI för att identifiera varningssignaler så att det hjälper bankerna att hantera sina risker.
– Andrea Enria
Vi måste eftersträva en artificiell intelligens som är transparent och som går att förklara, så att resultaten blir rättvisa, transparenta och pålitliga för samhället i stort.
– Bernardo Caldas, deltagare (chef för datavetenskap och artificiell intelligens vid Novo Banco)
Bankerna behöver se bortom det kortsiktiga perspektivet när de hanterar risker med koppling till klimatförändringen. Den här kortsiktigheten har vi ännu inte riktigt tagit itu med.
– Andrea Enria
Er generation blev särskilt drabbad av finanskrisen. Det måste ha varit väldigt svårt att inleda sin karriär vid den tiden. Här behövs det en kulturförändring, alltså hur bankerna ser på sitt ansvar – även gentemot samhället i stort. Detta är inget man kan uppnå bara med regler, utan något som branschen själv måste arbeta med.
– Andrea Enria
Se hela evenemanget
Nuvarande och tidigare studenter från Frankfurt School of Finance and Management fick chansen att prata med ledningspersonal från Europeiska banktillsynen om arbetet med att hålla bankerna säkra och den europeiska finansiella sektorn stark och stabil, vilket ligger i allas vårt intresse.
Nu när deras mandatperioder går mot sitt slut kunde tillsynsnämndens ordförande Danièle Nouy och vice ordförande Sabine Lautenschläger se tillbaka på vad de uppnått sedan Europeiska banktillsynen inrättades 2014 och dela med sig av sina erfarenheter om hur det var att göra något helt nytt.
Här är ett smakprov från diskussionen!
Vi var en liten uppstartsverksamhet i en kraftfull inkubator. – Danièle Nouy
Vi kunde t.ex. dra nytta av ECB:s befintliga personal- och IT-avdelningar. – Sabine Lautenschläger
Har du en bra utbildning i botten kan du lära dig resten. Och det är allt annat än tråkigt – ibland önskar jag att det vore tråkigare! Det finns alltid arbete att göra. – Danièle Nouy
De är inga valutor – de är digitala tillgångar. – Sabine Lautenschläger
De är ett slags kasino! – Danièle Nouy
Vårt jobb är att se till att bankerna är motståndskraftiga så att de kan stå emot nästa kris när den än kommer. – Danièle Nouy
Ska du ska flytta 26 myndigheter och 3 000 medarbetare och se till att alla behandlas lika, behövs det ramar för hur det hela ska gå till. Det handlar inte om byråkrati, utan är ett sätt att skapa trovärdighet. – Sabine Lautenschläger
Till att börja med hade de europeiska bankerna 1 biljon euro i dåliga lån. Nu när vi har infört rätt verktyg är vi nere i 650 miljarder euro. – Danièle Nouy
Jag tycker att fredagar är veckans bästa arbetsdag! Vi är många som brukar träffas för ett möte den dagen och det är alltid så otroligt givande att se allas engagemang, att lära sig av olika erfarenheter och att utforma den framtida europeiska banktillsynen tillsammans. – Sabine Lautenschläger
ECB erbjuder praktikplatser inom tillsynsområdet för studenter med många olika studieinriktningar. Så håll ett öga på webbplatsen! – Danièle Nouy
Ta reda på mer!Danièle Nouy, tillsynsnämndens ordförande, träffade en grupp unga yrkesverksamma som arbetar inom finanssektorn i Madrid. De hade många frågor till henne om bl.a. europeisk bankverksamhet, finansiell stabilitet, etik inom finansbranschen, digitalisering samt andra mer personliga frågor som t.ex. vad som motiverar henne att utföra det arbete hon gör.
Evenemanget, i samarbete med Banco de España, var en ypperlig möjlighet för unga yrkesverksamma att dela sina tankar och erfarenheter med en högt uppsatt beslutsfattare. Det gav även tillfälle att dra lärdom av varandras perspektiv.
Här är ett smakprov från diskussionen!
Bankers anseende skadades under krisen. Hur återskapas förtroende?
Etik är A och O. Banker behöver se mer långsiktigt och agera etiskt. Alla kan bidra till att göra bankverksamheten bättre och säkrare.
Vi jobbar hårt för att anpassa oss till den nya miljön vi befinner oss i. Gör lagstiftarna detsamma?
Ja, vi jobbar lika hårt som ni för att anpassa oss. Jag har jobbat med tillsyn i 40 år, men jag lär mig fortfarande något nytt varje dag. Det är det som är fördelen med mitt jobb. Det är mycket intellektuellt stimulerande!
Jag tror att ett av de största hoten mot europeisk bankverksamhet är uppkomsten av nya aktörer. Vad tycker ni om fintech?
Jag tror att innovation är vår ledstjärna. Det kommer alltid att finnas kunder som betalar för traditionella banktjänster, medan andra, som t.ex. mitt barnbarn, gör allting med telefonen. Det finns plats för alla olika typer av bankverksamhet. Fintech-institut som erbjuder banktjänster kommer dock att stå under samma tillsyn som banker.
Tycker ni att det borde ske fler fusioner och förvärv i Europa?
Vi behöver färre banker, men det finns olika sätt att nå dit. Banker kan avvecklas eller slås ihop. Men fusioner måste vara strategiska och skapa hållbara banker. Två ankor kan inte bli en svan – speciellt inte två sjuka ankor!
Det var verkligen roligt att träffa dessa unga människor – de ställde många bra frågor inom flera olika ämnen. De var inte blyga!
Hon var mycket tydlig och jag tycker att det var väldigt givande och det var en mycket positiv erfarenhet. Det var lättsamt och naturligt och jag kände mig mycket obesvärad i hennes sällskap. – Marcela Nario
Jag tycker att det är ett utmärkt sätt för meningsutbyte med unga människor som jobbar inom banksektorn. – Federico Power Esteban
Ta reda på mer
Vill du veta mer om ämnena i ECB:s Youth Dialogue? Ta en titt på följande sidor!
Europeisk bankverksamhet
Finansiell stabilitet
Fokus på finansiell stabilitetCyberresiliens