Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Inițiativa ECB Youth Dialogue

Suntem conștienți de faptul că deciziile pe care le adoptăm vă pot influența viața de zi cu zi, de aceea dorim să ne asigurăm că aveți posibilitatea nu doar de a afla informații despre noi și despre activitatea noastră, ci și de a dialoga cu noi în mod direct.

Scopul inițiativei ECB Youth Dialogue este chiar acesta. Organizăm evenimente în întreaga Europă, inclusiv online, care vă permit să intrați în contact direct cu factori de decizie din cadrul BCE pentru a adresa întrebări și a ne împărtăși opiniile voastre.

Inițiativa ECB Youth Dialogue pe teme legate de activitățile de bancă centrală

Inițativa ECB Youth Dialogue cu Andrea Enria, Roma, decembrie 2019

Studenții și absolvenții Universității „La Sapienza” din Roma au discutat cu Andrea Enria, președintele Consiliului de supraveghere, despre supravegherea bancară europeană, transparență, digitalizare și alte aspecte. La rândul său, dl Enria i-a întrebat pe participanți despre dificultățile cu care se confruntă, ca tineri care aspiră la o carieră profesională în sectorul financiar.

Evenimentul, desfășurat în parteneriat cu Facultatea de Economie din cadrul universității, a reprezentat o ocazie excelentă pentru participanți de a-și împărtăși preocupările și viziunile referitoare la viitorul supravegherii bancare europene unui factor de decizie de rang înalt. Dl Enria a oferit sfaturi și recomandări practice tinerilor interesați să urmeze o carieră în domeniul supravegherii bancare. Iată elementele principale ale discuției!

...referitor la transparență

Publicul larg a manifestat o sensibilitate mai mare în privința băncilor, începând cu perioada crizei. În calitate de supraveghetori, trebuie să dăm dovadă de mai multă transparență în ceea ce privește activitățile pe care le desfășurăm, inclusiv modul în care evaluăm băncile.
– Andrea Enria

...referitor la motivația sa ca supraveghetor european

Europa reprezintă o adevărată sursă de inspirație pentru mine. Colaborarea a fost întotdeauna o experiență fascinantă, fructuoasă și foarte motivantă. Iar activitatea de supraveghere îmi permite să combin pasiunea mea de a lucra în interesul public cu posibilitatea de a fi implicat în teme de mare actualitate la nivel mondial.
– Andrea Enria

...referitor la dificultățile cu care se confruntă băncile

În viitor, digitalizarea va prezenta dificultăți majore pentru bănci.
– Andrea Enria

...referitor la măsurile pe care le putem lua pentru a combate schimbările climatice

Ca supraveghetori, unul dintre lucrurile pe care le putem face este să efectuăm testări la stres. Acestea pot ajuta băncile să își gestioneze riscurile pe termen lung.
– Andrea Enria

...referitor la viziunea sa pentru Europa

Introducerea monedei euro a reprezentat un moment istoric. Acum, trebuie să depunem toate eforturile posibile pentru a finaliza uniunea bancară și a ne asigura că putem gestiona crizele bancare viitoare.
– Andrea Enria

...referitor la sfaturile destinate tinerilor profesioniști

Integritatea este o componentă importantă a activității: asumați-vă responsabilitatea și riscul atunci când considerați că lucrurile pot fi îmbunătățite! Exprimarea punctului de vedere dă roade pe termen lung.
– Andrea Enria

Vizionează evenimentul integral

Evenimente anterioare

Inițiativa ECB Youth Dialogue cu Andrea Enria și Elisa Ferreira, Lisabona, iulie 2019

Tineri profesioniști care își desfășoară activitatea în sectorul financiar la Lisabona au discutat cu Andrea Enria, președintele Consiliului de supraveghere, și Elisa Ferreira, viceguvernatoare a Banco de Portugal, despre supravegherea bancară europeană, etica în domeniul finanțelor, digitalizare și alte aspecte.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Banco de Portugal, a reprezentat pentru tinerii profesioniști o ocazie excelentă de a împărtăși gândurile, experiențele și dificultățile cu care se confruntă unor factori de decizie de rang înalt și de a învăța totodată unii de la alții. Iată câteva fragmente din discuție!

... referitor la diversitatea de gen

A beneficia de un mix de opinii diferite și a avea persoane care au capacitatea de a analiza cu spirit critic deciziile conducerii executive sunt, cred, esențiale pentru o bună guvernanță.
– Andrea Enria

... referitor la BigTech

Companiile BigTech dispun de o mare cantitate de informații și de clienți captivi. Aspectele care mă preocupă sunt plățile, schimburile valutare și creditele de consum, precum și modul în care acestea pot afecta activitatea bancară.
– Andrea Enria

... referitor la necesitatea sistemului european de asigurare a depozitelor ( European Deposit Insurance Scheme)

Până când va exista voința politică necesară de a realiza componentele care lipsesc ale Uniunii Bancare, inclusiv un sistem comun complet de asigurare a depozitelor, trebuie să întreprindem pași mici de ordin tehnic pentru a atenua riscurile semnificative la adresa stabilității care decurg din arhitectura incompletă actuală.
– Elisa Ferreira

... referitor la beneficiile pe care le poate avea inteligența artificială pentru activitatea bancară

Inteligența artificială poate fi utilizată și pe partea de supraveghere. Am putea să o utilizăm pentru identificarea semnalelor de alertă care ajută băncile să își gestioneze riscurile.
– Andrea Enria

Trebuie să lucrăm la o inteligență artificială transparentă și ușor de explicat pentru a asigura rezultate echitabile, transparente și fiabile pentru societate în ansamblu.
– Bernardo Caldas, participant (șeful departamentului responsabil de știința datelor și inteligență artificială al Novo Banco)

... referitor la riscurile asociate schimbărilor climatice

Bancherii trebuie să privească dincolo de orizontul pe termen scurt atunci când gestionează riscuri pentru a face față schimbărilor climatice. Încă nu am pus în discuție această viziune mărginită.
– Andrea Enria

... referitor la dificultățile actuale pentru tinerii bancheri

Generația voastră a fost afectată în mod deosebit de criza financiară și trebuie să fi fost foarte dificil să începi o carieră în finanțe la momentul respectiv. Principala schimbare necesară se referă la cultură, respectiv la modul în care cei care lucrează în domeniul bancar își percep responsabilitățile, inclusiv față de societate în sens larg. Acest aspect nu poate fi remediat prin norme, ci trebuie alimentat în interiorul sectorului în sine.
– Andrea Enria

Vizionează evenimentul integral

Galerie foto
Inițiativa ECB Youth Dialogue cu Danièle Nouy și Sabine Lautenschläger, Frankfurt, noiembrie 2018

Studenții și absolvenții Frankfurt School of Finance and Management au avut ocazia de a discuta cu persoanele aflate la conducerea supravegherii bancare europene despre activitatea acestora destinată menținerii siguranței băncilor și a solidității și stabilității sectorului financiar european în interesul nostru, al tuturor.

Întrucât mandatele acestora se apropie de sfârșit, președinta Consiliului de supraveghere, Danièle Nouy, și vicepreședinta acestuia, Sabine Lautenschläger, au prezentat un bilanț al realizărilor supravegherii bancare europene de la înființarea sa în anul 2014 și au vorbit despre cum este să întreprinzi ceva fără precedent în istorie.

Iată câteva fragmente din discuție!

... referitor la înființarea Supravegherii bancare a BCE

Eram o entitate nou-înființată minusculă într-un puternic incubator. – Danièle Nouy

Am putut recurge, de exemplu, la serviciile informatice și de resurse umane deja existente în cadrul BCE. – Sabine Lautenschläger

... referitor la o carieră în domeniul supravegherii

Dacă ai la bază o educație solidă, restul se poate învăța. Și nu este deloc anost, deși uneori mi-aș fi dorit să fie! Întotdeauna este ceva de făcut. – Danièle Nouy

... referitor la monedele criptografice

Acestea nu sunt monede, sunt active digitale. – Sabine Lautenschläger

Este cumva ca la cazinou! – Danièle Nouy

... referitor la următoarea criză

Datoria noastră este să ne asigurăm că băncile sunt reziliente și, prin urmare, pregătite pentru următoarea criză, indiferent de momentul în care s-ar produce aceasta. – Danièle Nouy

... referitor la birocrație

Când trebuie să transferi 26 de autorități și 3 000 de angajați și să asiguri un tratament echitabil pentru toți, ai nevoie de proceduri. Nu mai vorbim în acest caz despre birocrație, ci despre o modalitate de a asigura credibilitatea. – Sabine Lautenschläger

... referitor la cea mai mare dificultate de până acum

Băncile europene dețineau, la început, credite neperformante în valoare de 1 000 de miliarde EUR. În prezent, ca urmare a introducerii instrumentelor adecvate, valoarea acestora se situează la 650 de miliarde EUR. – Danièle Nouy

... referitor la zilele de vineri

Vinerea este ziua mea preferată la serviciu! Este ziua în care mulți dintre noi ne reunim în cadrul unei ședințe periodice și este întotdeauna o recompensă incredibilă să fii martorul angajamentului tuturor celor implicați, să înveți din diferitele lor experiențe și să definești, împreună cu ceilalți, viitorul supravegherii bancare europene. – Sabine Lautenschläger

... referitor la stagii

BCE oferă stagii în domeniul supravegherii destinate studenților din diferite discipline. Urmărește informațiile de pe website! – Danièle Nouy

Mai mult
Vizionează evenimentul integral Galerie foto
Inițiativa ECB Youth Dialogue cu Danièle Nouy, Madrid (Spania), mai 2018

Danièle Nouy, președinta Consiliului de supraveghere, s-a întâlnit la Madrid cu un grup de tineri profesioniști care lucrează în sectorul financiar. Aceștia i-au adresat numeroase întrebări, nu numai despre stabilitatea bancară și financiară europeană, ci și despre etica în domeniul finanțelor, digitalizare și alte aspecte mai personale, de exemplu ce anume o motivează în activitatea pe care o desfășoară.

Evenimentul, organizat în parteneriat cu Banco de España, a oferit tinerilor profesioniști o ocazie deosebită de a-și împărtăși gândurile și experiențele unui factor de decizie de rang înalt și de a învăța unii de la alții.

Iată câteva fragmente din discuție!

... referitor la etică

Reputația băncilor a avut de suferit din cauza crizei. Cum recâștigăm încrederea oamenilor?

Etica deține un rol esențial. Băncile trebuie să adopte o perspectivă pe termen mai lung și să acționeze etic. Puteți contribui și voi la sporirea siguranței și a calității băncilor.

... referitor la digitalizare

Depunem eforturi semnificative pentru a ne adapta la noul context în care trăim. Este același lucru valabil și pentru autoritățile de reglementare?

Da, și noi depunem eforturi la fel de semnificative pentru a ne adapta. Lucrez în domeniul supravegherii bancare de 40 de ani, dar am de învățat ceva nou în fiecare zi. În aceasta constă frumusețea acestei activități. Este o meserie care stimulează mult intelectul!

... referitor la FinTech

În opinia mea, una dintre cele mai mari amenințări la adresa sectorului bancar european o constituie apariția unor noi participanți. Care este opinia dumneavoastră în legătură cu FinTech?

Consider că inovația este cuvântul de ordine. Vor exista întotdeauna clienți dispuși să plătească pentru servicii bancare tradiționale, în timp ce alții, precum nepoata mea, vor efectua toate operațiunile pe telefon. Este loc pentru toate tipurile de bănci. Dar firmele FinTech care oferă servicii bancare vor fi supravegheate la fel ca băncile.

... referitor la fuziuni

Credeți că ar fi necesare mai multe fuziuni și achiziții în Europa?

Avem nevoie de mai puține bănci, dar există diferite modalități de a soluționa această problemă. Băncile pot fi lichidate sau pot fuziona. Dar fuziunile trebuie să fie strategice și să dea naștere unor bănci sustenabile. Din două rățuște nu se poate face o lebădă – mai ales din două rățuște suferinde!

... Danièle Nouy referitor la întâlnirea cu tinerii profesioniști
... tinerii profesioniști despre întâlnirea cu Danièle Nouy

M-am bucurat foarte mult să îi întâlnesc pe acești tineri, care au pus întrebări foarte bune în legătură cu multe subiecte. Nu au fost timizi!

A fost foarte clară și cred că a fost o experiență cu adevărat fructuoasă și pozitivă. A fost o întâlnire destinsă, firească, chiar m-am simțit în largul meu. – Marcela Nario

Cred că este o modalitate extraordinară de a schimba opinii cu tinerii care lucrează la bănci. – Federico Power Esteban

Fotografii de la eveniment

Mai mult

Vrei să afli mai multe informații despre temele acestei ediții a inițiativei ECB Youth Dialogue? Aruncă o privire pe paginile indicate în continuare!

Toate paginile din această secțiune

Avertizările de integritate