Диалог на ЕЦБ с младите хора

Ние знаем, че решенията ни оказват влияние върху Вашето ежедневие. Затова искаме да се уверим, че не само получавате от нас посланията ни и информация за нас, но и че имаме възможност да разговаряме пряко.

Диалогът на ЕЦБ с младите хора е именно такава възможност. Ние организираме събития из цяла Европа, както и онлайн, в които имате пряк контакт с хората, които определят политиките в ЕЦБ, така че да можете да зададете всичките си въпроси и да споделите с нас мненията си.

Диалог с младите хора по теми, свързани с централнобанковата дейност

Youth Dialogue с Даниел Нуи и Забине Лаутеншлегер, Франкфурт, ноември 2018 г.

Настоящи и бивши студенти на Франкфуртския институт по финанси и мениджмънт имаха възможност да разговарят с ръководителите на европейския банков надзор за работата им по поддържане на сигурността на банките и на силата и стабилността на финансовия сектор в Европа в интерес на всички ни.

Председателят на Надзорния съвет Даниел Нуи и заместник-председателят Забине Лаутеншлегер, чиито мандати са към своя край, си припомниха постигнатото от въвеждането на европейския банков надзор през 2014 г. насам и споделиха какво е да работиш нещо, което никой преди не е правил.

Вижте някои примери от дискусията!

... за изграждането на банковия надзор в ЕЦБ

Ние бяхме като мъничък стартъп в мощен инкубатор. – Даниел Нуи

Можехме да използваме например вече установените услуги на ЕЦБ в сферата на човешките ресурси и информационните технологии. – Забине Лаутеншлегер

... за надзора като кариера

Важно е да имате солидно образование, останалото се учи. И въобще не е скучно – понякога ми се иска да беше по-скучно! Винаги има работа за вършене. – Даниел Нуи

... за криптовалутите

Това не са валути, а цифрови активи. – Забине Лаутеншлегер

Те са нещо като хазарт! – Даниел Нуи

... за следващата криза

Нашата работа е да осигурим устойчивостта на банките, така че те да са готови за следващата криза, когато и да настъпи тя. – Даниел Нуи

... за бюрокрацията

Ако трябва да ръководиш 26 органа и 3000 служители и да осигуриш еднакво третиране на всички, са ти необходими процедури. Това не е бюрокрация, това е гаранция за надеждност. – Забине Лаутеншлегер

... за най-голямата трудност досега

Европейските банки стартираха с лоши кредити на стойност 1 трилион евро. Сега те възлизат на 650 милиарда евро, защото въведохме правилните инструменти. – Даниел Нуи

... за петъците

Петъците на работа са ми любими! На този ден мнозина се събираме на редовни срещи и винаги ми носи огромно удовлетворение да виждам колко всеотдайни са всички, как черпим опит от различни източници и заедно чертаем бъдещето на европейския банков надзор. – Забине Лаутеншлегер

... за стажовете

ЕЦБ предлага стажове в областта на надзора на студенти от множество различни специалности. Следете за информация на уебсайта! – Даниел Нуи

Научете повече

Видео на цялото събитие

Снимки

Предишни събития

Youth Dialogue с Даниел Нуи, Мадрид/Испания, май 2018 г.

Даниел Нуи, председател на Надзорния съвет, се срещна в Мадрид с група млади професионалисти от финансовия сектор. Те имаха много въпроси към нея, не само за банковата дейност и финансовата стабилност в Европа, но и за морала във финансите, за цифровизацията и други по-лични теми, като например какво я мотивира да работи именно това.

Събитието, организирано съвместно с Banco de España, беше чудесна възможност младите професионалисти да споделят мисли и опит със създател на политики на високо равнище и да се обогатят взаимно с гледищата си.

Вижте някои примери от дискусията!

... за етиката

Репутацията на банките пострада от кризата. Как да си върнем доверието на хората?

Етичният аспект е от решаващо значение. Банките трябва да гледат в по-дългосрочна перспектива и да действат етично. Вие можете да помогнете банковата дейност да стане по-добра и по-сигурна!

... за цифровизацията

Ние полагаме големи усилия да се приспособим към новите условия. Регулаторите правят ли същото?

Да, ние полагаме не по-малко усилия да се адаптираме. Аз се занимавам с надзор от 40 години и все пак всеки ден научавам нещо ново. Това е хубавото в моята работа. Тя е много интелектуално стимулираща!

... за финансовите технологии

Според мен една от най-големите заплахи за банковата дейност в Европа е навлизането на нови играчи. Вие как гледате на финансовите технологии?

Мисля, че иновациите излязоха на преден план. Винаги ще има клиенти, които да плащат за традиционните банкови услуги, а други – като например моята внучка, ще правят всичко през телефона си. Място има за всякакви видове банки. Но базиращите се на иновативни финансови технологии предприятия, които предлагат банкови услуги, ще бъдат подложени на същия надзор като банките.

... за сливанията

Смятате ли, че в Европа трябва да има повече сливания и придобивания?

Трябва ни по-малък брой банки, но към този въпрос може да се подходи по различни начини. Банките могат да се закриват или сливат. Но сливанията трябва да бъдат стратегически и в резултат да се получават устойчиви банки. Две гнили ябълки не правят една здрава!

... Даниел Нуи за срещата с младите професионалисти

Много ми беше приятно да се срещна с тези млади хора, те имаха отлични въпроси по много теми. Никак не бяха стеснителни!

... младите професионалисти за срещата с Даниел Нуи

Тя говори наистина ясно и мисля, че срещата беше много положителна и обогатяваща. Беше неформално, естествено, чувствах се съвсем удобно. – Марсела Нарио

Мисля, че това е чудесен начин за размяна на мнения с млади хора, които работят в банки. – Федерико Пауър Естебан

Снимки от събитието

Научете повече

Искате ли да научите повече по темите от това издание на „Диалог на ЕЦБ с младите хора“? Погледнете следните уебстраници!

Банкова дейност в Европа
Финансова стабилностКиберустойчивост