Možnosti iskanja
Domov Mediji Pojasnjujemo Raziskave in publikacije Statistika Denarna politika Euro Plačila in trgi Zaposlitve
Predlogi
Razvrsti po

Dialog ECB z mladimi

Zavedamo se, da lahko odločitve, ki jih sprejemamo, vplivajo na vaše vsakodnevno življenje. Zato si prizadevamo, da ne samo dobite informacije od nas oziroma o nas, ampak imate tudi priložnost, da se z nami neposredno pogovorite.

Takšno priložnost ponuja ravno dialog ECB z mladimi. Po vsej Evropi – in na spletu – organiziramo dogodke, ki vam omogočajo neposreden stik z nosilci politik v ECB, tako da jim lahko zastavite vprašanja ali poveste svoje mnenje.

Dialog ECB z mladimi o centralnem bančništvu

Dialog Andree Enrie z mladimi, Rim, december 2019

Študenti in diplomanti univerze Sapienza v Rimu so se s predsednikom Nadzornega odbora Andreo Enrio pogovarjali o evropskem bančnem nadzoru, transparentnosti, digitalizaciji in drugih temah. Andrea Enria je udeležence in udeleženke povprašal tudi o izzivih, s katerimi se srečujejo kot prizadevni bančniki v finančnem sektorju.

Dogodek, organiziran v sodelovanju z ekonomsko fakulteto univerze Sapienza, je bil odlična priložnost za udeležence in udeleženke, da z enim od najvišjih oblikovalcev politik delijo svoje skrbi in mnenja glede prihodnosti evropskega bančnega nadzora. Andrea Enria je tistim, ki jih zanima kariera v bančnem nadzoru, dal nekaj praktičnih nasvetov in priporočil. Razprava se je med drugim dotaknila naslednjih tem.

O transparentnosti

Širša javnost je od krize bolj pozorna na delovanje bank. Kot nadzorniki moramo biti bolj transparentni glede svojega dela, med drugim tudi tega, kako ocenjujemo banke.
– Andrea Enria

O tem, kaj ga motivira za delo evropskega nadzornika

Evropa je zame pomembno gonilo. Sodelovanje me že od nekdaj zanima, bogati in močno motivira. In prav nadzor mi omogoča, da gojim svojo strast do dela v javnem interesu in sem obenem v ospredju svetovnega dogajanja.
– Andrea Enria

O izzivih, s katerimi se soočajo banke

Digitalizacija bo v prihodnosti za banke velik izziv.
– Andrea Enria

O tem, kako se lahko borimo proti podnebnim spremembam

Kot nadzorniki je ena od naših nalog izvajanje stresnih testov. In ti bankam lahko pomagajo pri dolgoročnem upravljanju tveganj.
– Andrea Enria

O njegovi viziji Evrope

Uvedba eura je bila zgodovinskega pomena. Zdaj pa si moramo po najboljših močeh prizadevati, da dokončamo bančno unijo in tako zagotovimo, da bomo lahko obvladali prihodnje bančne krize.
– Andrea Enria

O nasvetih mladim bančnikom

Pri delu je pomembna poštenost: prevzemite odgovornost in tvegajte, kadar menite, da je stvari mogoče izboljšati! Dolgoročno se izplača povedati svoje mnenje.
– Andrea Enria

Oglejte si celoten dogodek

Pretekli dogodki

Dialog Andree Enrie in Elise Ferreira z mladimi, Lizbona, julij 2019

Skupina mladih, ki so zaposleni v finančnem sektorju v Lizboni, se je s predsednikom Nadzornega odbora Andreo Enrio in viceguvernerko centralne banke Banco de Portugal Eliso Ferreira pogovarjala o evropskem bančnem nadzoru, etiki v finančnem sektorju, digitalizaciji in drugih temah.

Dogodek, organiziran v sodelovanju z Banco de Portugal, je bil odlična priložnost za mlade, da z dvema od najvišjih oblikovalcev politik izmenjajo svoja mnenja, izkušnje in izzive, s katerimi se soočajo, ter se drug od drugega kaj naučijo. Razprava se je med drugim dotaknila naslednjih tem.

O raznolikosti spolov

Vključevanje različnih vidikov in ljudi, ki so lahko kritični do odločitev vodstva, je po mojem mnenju ključno za dobro upravljanje.
– Andrea Enria

O tehnoloških velikanih

Velika tehnološka podjetja imajo ogromno podatkov in mnogo »ujetih« strank. V zvezi z njimi sem zaskrbljen predvsem zaradi plačil, deviznih trgov in potrošniških kreditov – in kako lahko ti vplivajo na bančništvo.
– Andrea Enria

O tem, zakaj potrebujemo evropski sistem jamstva za vloge

Dokler ne bo potrebne politične volje za dokončanje manjkajočih delov bančne unije – vključno s polno delujočim skupnim sistemom vlog – moramo z majhnimi tehničnimi koraki zmanjševati tveganja za stabilnost, ki so posledica sedanje nedokončane strukture.
– Elisa Ferreira

O tem, kako lahko umetna inteligenca koristi bančništvu

Umetno inteligenco bi lahko uporabljali tudi v nadzoru. Lahko bi jo uporabili za prepoznavanje rdečih luči v okviru semaforizacije tveganj, kar bi bankam pomagalo pri upravljanju tveganj.
– Andrea Enria

Prizadevati si moramo za transparentno in razumljivo umetno inteligenco, s čimer bomo zagotovili, da bodo rezultati za družbo kot celoto pravični, transparentni in vredni zaupanja.
– Bernardo Caldas, udeleženec (vodja oddelka za podatkovno znanost in umetno inteligenco v banki Novo Banco)

O tveganjih v zvezi s podnebnimi spremembami

Da bi se spoprijeli s podnebnimi spremembami, morajo bančniki pri upravljanju tveganj gledati dlje od kratkoročnega obdobja. Te kratkovidnosti do zdaj še nismo kritično obravnavali.
– Andrea Enria

O sedanjih izzivih za mlade bančnike

Vašo generacijo je finančna kriza še posebej prizadela in zelo težko je moralo biti, ko ste v tistem času začenjali kariero v finančnem sektorju. Glavna sprememba, ki je potrebna, je sprememba kulture, torej kako bančniki razumejo svoje dolžnosti – tudi do družbe kot celote. Tega ni mogoče popraviti s pravili, ampak je treba drugačno kulturo negovati v samem sektorju.
– Andrea Enria

Oglejte si celoten dogodek

Fotografije
Dialog Danièle Nouy in Sabine Lautenschläger z mladimi, Frankfurt, november 2018

Študenti in diplomanti fakultete Frankfurt School of Finance and Management so se imeli priložnost pogovarjati z vodjama evropskega bančnega nadzora o tem, kako s svojim delom v korist vseh nas skrbita za varnost bank ter za trdnost in stabilnost evropskega finančnega sektorja.

Ker se mandat predsednice Nadzornega odbora Danièle Nouy in podpredsednice Nadzornega odbora Sabine Lautenschläger bliža koncu, sta se ozrli na vse, kar je bilo doseženo od vzpostavitve evropskega bančnega nadzora leta 2014, in navzočim zaupali, kako je sodelovati pri projektu, ki ni bil prej še nikoli izveden.

Razprava se je med drugim dotaknila naslednjih tem.

O vzpostavitvi bančnega nadzora v ECB

Bili smo majceno zagonsko podjetje v močnem inkubatorju. – Danièle Nouy

Lahko smo na primer uporabljali kadrovske in računalniške storitve, ki so bile v ECB že vzpostavljene. – Sabine Lautenschläger

O nadzoru kot karieri

Če imate dobro izobrazbo, se ostalo lahko naučite. Nadzor sploh ni dolgočasen – včasih si želim, da bi bil bolj dolgočasen! Dela nikoli ne zmanjka. – Danièle Nouy

O kriptovalutah

To niso valute – ampak digitalno premoženje. – Sabine Lautenschläger

To je neke vrste igra na srečo! – Danièle Nouy

O naslednji krizi

Naša naloga je zagotoviti, da so banke odporne in s tem pripravljene na naslednjo krizo, ko bo ta nastopila. – Danièle Nouy

O birokraciji

Če je treba preseliti 26 organov in 3000 zaposlenih ter zagotoviti enako obravnavo vseh, so postopki nujni. Pri tem ne gre za birokracijo, ampak za način zagotavljanja verodostojnosti. – Sabine Lautenschläger

O največjem izzivu do zdaj

Na začetku so imele evropske banke 1 bilijon EUR slabih posojil. Zdaj smo pri 650 milijardah EUR, ker uporabljamo pravilna orodja. – Danièle Nouy

O petkih

Moja služba mi je najbolj všeč ob petkih! Takrat se nas veliko zbere na rednem sestanku in vedno me neverjetno razveseli, ko vidim, kako predani so vsi, ko se učim iz različnih izkušenj in ko skupaj oblikujemo prihodnost evropskega bančnega nadzora. – Sabine Lautenschläger

O pripravništvih

ECB nudi pripravništvo v nadzoru študentom najrazličnejših smeri. Spremljajte naše spletno mesto! – Danièle Nouy

Več
Oglejte si celoten dogodek Fotografije
Dialog Danièle Nouy z mladimi, Madrid, Španija, maj 2018

Danièle Nouy, predsednica Nadzornega odbora, se je v Madridu srečala s skupino mladih, ki delajo v finančnem sektorju. Zastavili so ji veliko vprašanj, in sicer ne samo o evropskem bančništvu in finančni stabilnosti, ampak tudi o etiki v financah, o digitalizaciji in drugih bolj osebnih temah, kot je na primer to, kaj jo motivira pri delu.

Dogodek, organiziran v sodelovanju s centralno banko Banco de España, je bil velika priložnost za mlade bančnike, da izmenjajo svoja mnenja in izkušnje z eno od najvišjih oblikovalk politik ter se drug od drugega kaj naučijo.

Razprava se je med drugim dotaknila naslednjih tem.

O etiki

Banke so med krizo izgubile veliko ugleda. Kako ponovno pridobiti zaupanje ljudi?

Etika je bistvena. Banke morajo imeti dolgoročnejši pogled in delovati etično. Vi lahko prispevate k temu, da bodo banke varnejše in boljše.

O digitalizaciji

Veliko napora vlagamo v to, da bi se prilagodili novemu okolju, v katerem delujemo. Kaj pa regulatorji?

Tudi mi si enako močno kot vi prizadevamo, da bi se prilagodili. Z nadzorom se ukvarjam že 40 let, pa se vseeno vsak dan naučim kaj novega. To je lepota tega dela, saj je intelektualno zelo stimulativno.

O finteh bankah

Po mojem mnenju predstavljajo novi tekmeci, ki vstopajo na trg, največjo grožnjo evropskemu bančništvu. Kakšno je vaše mnenje o finteh bankah?

Mislim, da so inovacije neizogibne. Vedno bodo obstajale stranke, ki so pripravljene plačati za tradicionalne bančne storitve, medtem ko drugi, tako kot moja vnukinja, vse uredijo s telefonom. Prostora je dovolj za vse vrste bank. Toda finteh institucije, ki ponujajo bančne storitve, bodo nadzorovane tako kot banke.

O združitvah

Zakaj menite, da bi moralo biti v Evropi več združitev in prevzemov?

Potrebujemo manj bank, to pa je mogoče doseči na različne načine. Banke lahko prenehajo poslovati, lahko pa se tudi združijo. Toda združitve morajo biti strateške, njihov rezultat pa banke z vzdržnim poslovanjem. Iz dveh rac še ne nastane labod – zlasti ne iz dveh bolehnih rac.

Danièle Nouy o srečanju z mladimi bančniki
Mladi bančniki o srečanju z Danièle Nouy

Bilo mi je v veliko veselje, da sem se srečala z mladimi – imeli so zelo dobra vprašanja o različnih temah. Sploh niso bili zadržani!

Bila je res jasna, zame je bila to zelo pozitivna izkušnja, ki me je resnično obogatila. Bilo je neformalno, naravno, počutila sem se zelo prijetno. – Marcela Nario

Mislim, da je to odličen način za izmenjavo mnenj z mladimi, ki delajo v bankah. – Federico Power Esteban

Fotografije z dogodka

Več

Želiš podrobneje spoznati teme tokratnega dialoga ECB z mladimi? Oglej si spodnje spletne strani.

Vse strani v tem razdelku

Žvižgaštvo