Dialog ECB z mladimi

Zavedamo se, da odločitve, ki jih sprejemamo, lahko vplivajo na vaše vsakodnevno življenje. Zato si prizadevamo, da informacij od nas oziroma o nas ne samo slišite, ampak imate tudi priložnost, da se z nami neposredno pogovorite.

Takšno priložnost ponuja ravno dialog ECB z mladimi. Po vsej Evropi – in tudi na spletu – organiziramo dogodke, ki vam omogočajo neposreden stik z nosilci politik v ECB, saj jim lahko zastavite vprašanja ali poveste svoje mnenje.

Dialog ECB z mladimi o centralnem bančništvu

Dialog Danièle Nouy z mladimi

Madrid, Španija – 23. maj 2018

Danièle Nouy, predsednica Nadzornega odbora, se je v Madridu srečala s skupino mladih, ki delajo v finančnem sektorju. Zastavili so ji veliko vprašanj, in sicer ne samo o evropskem bančništvu in finančni stabilnosti, ampak tudi o etiki v financah, o digitalizaciji in drugih bolj osebnih temah, kot je na primer to, kaj jo motivira pri delu.

Dogodek, organiziran v sodelovanju s centralno banko Banco de España, je bil velika priložnost za mlade bančnike, da izmenjajo svoje mnenje in izkušnje z eno od najvišjih oblikovalk politik ter se drug od drugega kaj naučijo.

Razprava se je med drugim dotaknila naslednjih tem.

O etiki

Banke so med krizo izgubile veliko ugleda. Kako ponovno pridobiti zaupanje ljudi?

Etika je bistvena. Banke morajo imeti dolgoročnejši pogled in delovati etično. Vi lahko prispevate k temu, da bodo banke varnejše in boljše.

O digitalizaciji

Veliko napora vlagamo v to, da bi se prilagodili novemu okolju, v katerem delujemo. Kaj pa regulatorji?

Tudi mi si enako močno kot vi prizadevamo, da bi se prilagodili. Z nadzorom se ukvarjam že 40 let, pa se vseeno vsak dan naučim kaj novega. To je lepota tega dela, saj je intelektualno zelo stimulativno.

O finteh bankah

Po mojem mnenju predstavljajo novi tekmeci, ki vstopajo na trg, največjo grožnjo evropskemu bančništvu. Kakšno je vaše mnenje o finteh bankah?

Mislim, da so inovacije neizogibne. Vedno bodo obstajale stranke, ki so pripravljene plačati za tradicionalne bančne storitve, medtem ko drugi, tako kot moja vnukinja, vse uredijo s telefonom. Prostora je dovolj za vse vrste bank. Toda finteh institucije, ki ponujajo bančne storitve, bodo nadzorovane tako kot banke.

O združitvah

Zakaj menite, da bi moralo biti v Evropi več združitev in prevzemov?

Potrebujemo manj bank, to pa je mogoče doseči na različne načine. Banke lahko prenehajo poslovati, lahko pa se tudi združijo. Toda združitve morajo biti strateške, njihov rezultat pa banke z vzdržnim poslovanjem. Iz dveh rac še ne nastane labod – zlasti ne iz dveh bolehnih rac.

Danièle Nouy o srečanju z mladimi bančniki

Bilo mi je v veliko veselje, da sem se srečala z mladimi – imeli so zelo dobra vprašanja o različnih temah. Sploh niso bili zadržani!

Mladi bančniki o srečanju z Danièle Nouy

Bila je res jasna, zame je bila to zelo pozitivna izkušnja, ki me je resnično obogatila. Bilo je neformalno, naravno, počutila sem se zelo prijetno. – Marcela Nario

Mislim, da je to odličen način za izmenjavo mnenj z mladimi, ki delajo v bankah. – Federico Power Esteban

Fotografije z dogodka

Tu lahko izveš več

Želiš podrobneje spoznati teme tokratnega dialoga ECB z mladimi? Oglej si spodnje spletne strani.

Evropsko bančništvo
Finančna stabilnostKibernetska odpornost