ECB Youth Dialogue

Ξέρουμε ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας. Γι' αυτό θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όχι απλώς λαμβάνετε τα νέα μας ή μαθαίνετε για μας, αλλά ότι έχετε και την ευκαιρία να μιλήσετε απευθείας μ' εμάς.

Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία σας δίνει η πρωτοβουλία ECB Youth Dialogue (Διάλογος με τους νέους). Διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη – και διαδικτυακά – μέσω των οποίων σας φέρνουμε σε άμεση επαφή με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έτσι ώστε να μπορείτε να θέσετε τα ερωτήματά σας και να μοιραστείτε τις απόψεις σας με μας.

Διάλογοι με τους νέους για θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες κεντρικής τράπεζας

Διάλογος με την Danièle Nouy

Μαδρίτη, Ισπανία – 23 Μαΐου 2018

Η Danièle Nouy, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, συνάντησε ομάδα νέων επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη Μαδρίτη. Οι συμμετέχοντες της έκαναν πολλές ερωτήσεις, όχι μόνο για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και για τη δεοντολογία στον χρηματοοικονομικό τομέα, την ψηφιοποίηση και άλλα πιο προσωπικά θέματα, όπως ποια είναι η πηγή έμπνευσης στη δουλειά της.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Banco de España, ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για νεότερους επαγγελματίες να μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους μ' έναν ανώτατο υπεύθυνο χάραξης πολιτικής και να μάθουν μέσω της ανταλλαγής απόψεων.

Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από τη συζήτηση.

... σχετικά με τη δεοντολογία

Η φήμη των τραπεζών επιδεινώθηκε με την κρίση. Πώς μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων;

Η δεοντολογία είναι κρίσιμο στοιχείο. Οι τράπεζες πρέπει να βλέπουν τα πράγματα από πιο μακροπρόθεσμη σκοπιά και να ενεργούν με βάση τους κανόνες δεοντολογίας. Μπορείτε να βοηθήσετε ώστε οι τραπεζικές υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες και ασφαλέστερες.

... σχετικά με την ψηφιοποίηση

Εργαζόμαστε σκληρά για να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Ισχύει το ίδιο και για τους φορείς ρύθμισης;

Ναι, εργαζόμαστε κι εμείς εξίσου σκληρά για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε. Εργάζομαι στον χώρο της εποπτείας εδώ και 40 χρόνια, όμως κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούργιο. Αυτή είναι άλλωστε η γοητεία της δουλειάς. Από πνευματική άποψη πρόκειται για μια δουλειά συναρπαστική!

... σχετικά με τη χρηματοοικονομική τεχνολογία

Κατά την άποψή μου, μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα είναι η είσοδος νέων παικτών. Ποια είναι η άποψή σας για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία;

Νομίζω ότι η καινοτομία είναι το βασικό ζητούμενο. Πάντα θα υπάρχουν πελάτες που πληρώνουν για παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ άλλοι, όπως η εγγονή μου, κάνουν τα πάντα από το κινητό τους. Υπάρχει χώρος για όλα τα είδη τραπεζών. Όμως οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες θα εποπτεύονται ως τράπεζες.

... σχετικά με τις συγχωνεύσεις

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ευρώπη;

Χρειαζόμαστε λιγότερες τράπεζες, αλλά υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Οι τράπεζες μπορούν να εκκαθαριστούν ή να συγχωνευθούν. Όμως οι συγχωνεύσεις πρέπει να είναι στρατηγικού χαρακτήρα και το αποτέλεσμά τους να είναι βιώσιμες τράπεζες. Δυο πάπιες δεν κάνουν έναν κύκνο – ειδικά δυο άρρωστες πάπιες!

... η Danièle Nouy για τη συνάντηση με τους νέους επαγγελματίες

Χάρηκα πολύ που συνάντησα τους νέους αυτούς ανθρώπους – μου έκαναν πολύ ωραίες ερωτήσεις για πολλά θέματα. Δεν ήταν καθόλου επιφυλακτικοί!

... οι νέοι επαγγελματίες για τη συνάντηση με την Danièle Nouy

Ήταν ξεκάθαρη και νομίζω ότι ήταν μια εποικοδομητική και πραγματικά θετική εμπειρία. Η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή, απλή, αισθάνθηκα πολύ άνετα. – Marcela Nario

Νομίζω ότι ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με νέους που εργάζονται σε τράπεζες. – Federico Power Esteban

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Μάθετε περισσότερα

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα θέματα που συζητήθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ECB Youth Dialogue; Ρίξτε μια ματιά στις ακόλουθες σελίδες!

Ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα
Χρηματοπιστωτική σταθερότηταΑνθεκτικότητα έναντι των κυβερνοεπιθέσεων