Επιλογές αναζήτησης
Η ΕΚΤ Ενημέρωση Επεξηγήσεις Έρευνα & Εκδόσεις Στατιστικές Νομισματική πολιτική Το ευρώ Πληρωμές & Αγορές Θέσεις εργασίας
Προτάσεις
Εμφάνιση κατά

Πρωτοβουλία ECB Youth Dialogue

Ξέρουμε ότι οι αποφάσεις που παίρνουμε μπορούν να επηρεάσουν την καθημερινότητά σας. Γι' αυτό θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όχι απλώς λαμβάνετε τα νέα μας ή μαθαίνετε για μας, αλλά ότι έχετε και την ευκαιρία να μιλήσετε απευθείας με μας.

Αυτήν ακριβώς την ευκαιρία σας δίνει η πρωτοβουλία ECB Youth Dialogue (Διάλογος με τους νέους). Διοργανώνουμε εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη – και διαδικτυακά – μέσω των οποίων σας φέρνουμε σε άμεση επαφή με τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έτσι ώστε να μπορείτε να θέσετε τα ερωτήματά σας και να μοιραστείτε τις απόψεις σας με μας.

Διάλογοι με τους νέους για θέματα που αφορούν τις δραστηριότητες των κεντρικών τραπεζών

Διάλογος με τον Andrea Enria, Ρώμη, Δεκέμβριος 2019

Φοιτητές και απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης συνομίλησαν με τον Andrea Enria, Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, σχετικά με την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία, τη διαφάνεια, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και άλλα θέματα. Ο κ. Enria ρώτησε τους συμμετέχοντες για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ως μελλοντικοί επαγγελματίες στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Τμήμα Οικονομικών Σπουδών του πανεπιστημίου, έδωσε στους συμμετέχοντες μια θαυμάσια ευκαιρία να μοιραστούν τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους για το μέλλον της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας με έναν ανώτατο υπεύθυνο χάραξης πολιτικής. Ο κ. Enria έδωσε πρακτικές συμβουλές και έκανε συστάσεις σε όσους ενδιαφέρονταν να ακολουθήσουν σταδιοδρομία στον τομέα της τραπεζικής εποπτείας. Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από τη συζήτηση.

... σχετικά με τη διαφάνεια

Η ευαισθησία του ευρύτερου κοινού όσον αφορά τις τράπεζες έχει αυξηθεί μετά την κρίση. Ως επόπτες πρέπει να είμαστε περισσότερο διαφανείς σε σχέση με τις πράξεις μας, π.χ. σε σχέση με το πώς αξιολογούμε τις τράπεζες.
– Andrea Enria

... σχετικά με τις πηγές έμπνευσής του ως Ευρωπαίου επόπτη

Η Ευρώπη είναι ένα μεγάλο κίνητρο για μένα. Η συνεργασία είναι κάτι που με συναρπάζει, εμπλουτίζει τις γνώσεις μου και αποτελεί κινητήρια δύναμη. Και η εποπτεία μού δίνει τη δυνατότητα να συνδυάζω το πάθος μου να υπηρετώ το δημόσιο συμφέρον με το να βρίσκομαι στο επίκεντρο των εξελίξεων παγκοσμίως.
– Andrea Enria

... σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα θέσει πολύ μεγάλες προκλήσεις για τις τράπεζες στο μέλλον.
– Andrea Enria

... σχετικά με το πώς μπορούμε να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή

Ως επόπτες, ένα από τα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε είναι να διενεργούμε ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων. Αυτές βοηθούν τις τράπεζες να διαχειρίζονται τους κινδύνους τους σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
– Andrea Enria

... σχετικά με το όραμά του για την Ευρώπη

Η εισαγωγή του ευρώ ήταν μια ιστορική στιγμή. Τώρα πρέπει να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρώσουμε την τραπεζική ένωση και να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε μελλοντικές τραπεζικές κρίσεις.
– Andrea Enria

... σχετικά με συμβουλές για νέους επαγγελματίες

Η ακεραιότητα είναι σημαντικό κομμάτι της δουλειάς: να αναλαμβάνετε την ευθύνη αλλά και το ρίσκο όταν πιστεύετε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα! Το να λέει κανείς τη γνώμη του αποδίδει καρπούς μακροπρόθεσμα.
– Andrea Enria

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση

Προηγούμενες εκδηλώσεις

Διάλογος με τον Andrea Enria και την Elisa Ferreira, Λισαβόνα, Ιούλιος 2019

Νέοι επαγγελματίες που εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα στη Λισαβόνα συζήτησαν με τον Andrea Enria, Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου, και την Elisa Ferreira, Υποδιοικήτρια της Banco de Portugal, σχετικά με την ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία, τη δεοντολογία στα χρηματοοικονομικά, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και άλλα θέματα.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Banco de Portugal, έδωσε στους νέους μια θαυμάσια ευκαιρία να μοιραστούν τις απόψεις τους, τις εμπειρίες τους και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν με ανώτατους υπευθύνους χάραξης πολιτικής και να μάθουν μέσω της ανταλλαγής απόψεων. Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από τη συζήτηση.

... σχετικά με την ισότιμη εκπροσώπηση των φύλων

Η συμμετοχή ανθρώπων που εκφράζουν διαφορετικές απόψεις και που μπορούν να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας έχει καίρια, νομίζω, σημασία για την καλή διακυβέρνηση.
– Andrea Enria

... σχετικά με τις μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας

Οι μεγάλες επιχειρήσεις τεχνολογίας διαθέτουν τεράστιο όγκο πληροφοριών και αριθμό πελατών που τις ακολουθούν πιστά. Αυτά είναι κάποια θέματα που με ανησυχούν: πληρωμές, συνάλλαγμα, καταναλωτική πίστη – και πώς μπορούν να επηρεάσουν τις τραπεζικές εργασίες.
– Andrea Enria

... σχετικά με την αναγκαιότητα του ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης των καταθέσεων

Μέχρι να υπάρξει η απαραίτητη πολιτική βούληση για τη συμπλήρωση του παζλ της τραπεζικής ένωσης – που θα συμπεριλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο κοινό σύστημα για τις καταθέσεις – θα πρέπει να αρκεστούμε σε μικρά, τεχνικής φύσης βήματα προκειμένου να περιορίσουμε τους μεγάλους κινδύνους που απειλούν τη σταθερότητα, οι οποίοι απορρέουν από το γεγονός ότι το σύστημα είναι επί του παρόντος ελλιπές.
– Elisa Ferreira

...σχετικά με το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να στηρίξει τις τραπεζικές εργασίες

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τους σκοπούς της εποπτείας. Θα μπορούσαμε να την αξιοποιήσουμε για τον εντοπισμό απαγορευτικών ενδείξεων, πράγμα που βοηθά τις τράπεζες στη διαχείριση των κινδύνων τους.
– Andrea Enria

Στόχος μας θα πρέπει να είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη με διαφάνεια και να είμαστε ικανοί να την εξηγήσουμε έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι δίκαια, διαφανή και αξιόπιστα για την ευρύτερη κοινωνία.
– Bernardo Caldas, συμμετέχων (επικεφαλής επιστήμης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης στην Novo Banco)

... σχετικά με κινδύνους που συνδέονται με το κλίμα

Οι τραπεζίτες δεν πρέπει να περιορίζονται στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κατά τη διαχείριση κινδύνων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει την εμμονή στη βραχυπρόθεσμη θεώρηση των πραγμάτων.
– Andrea Enria

... σχετικά με τις σημερινές προκλήσεις για νέους επαγγελματίες του τραπεζικού τομέα

Η γενιά σας χτυπήθηκε ιδιαίτερα από τη χρηματοπιστωτική κρίση και το να μπει κανείς στον στίβο των χρηματοοικονομικών εκείνη την εποχή πρέπει να ήταν πραγματικά δύσκολο. Η κυριότερη αλλαγή που χρειάζεται αφορά τη νοοτροπία, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο οι τραπεζίτες αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους – και έναντι της ευρύτερης κοινωνίας. Η νοοτροπία δεν μπορεί να καθοριστεί με κανόνες, αλλά πρέπει να καλλιεργηθεί εντός του ίδιου του τομέα.
– Andrea Enria

Παρακολουθήστε ολόκληρη την εκδήλωση

Φωτογραφίες
Διάλογος με την Danièle Nouy και την Sabine Lautenschläger, Φρανκφούρτη, Νοέμβριος 2018

Φοιτητές και απόφοιτοι της Σχολής Χρηματοοικονομικών και Διοίκησης της Φρανκφούρτης (Frankfurt School of Finance and Management) είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τις επικεφαλής της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας σχετικά με το έργο που επιτελούν προκειμένου να διατηρούν τις τράπεζες ασφαλείς και τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό τομέα εύρωστο και σταθερό προς όφελος όλων μας.

Καθώς πλησιάζει το τέλος της θητείας τους, η Danièle Nouy και η Sabine Lautenschläger, Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου αντίστοιχα, ανέτρεξαν σε όσα επιτεύχθηκαν από το 2014 που ιδρύθηκε η ευρωπαϊκή τραπεζική εποπτεία και μοιράστηκαν με τους νέους την εμπειρία που απέκτησαν κάνοντας κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν.

Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από τη συζήτηση.

... σχετικά με τη σύσταση της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ

Ήμασταν μια νεοφυής επιχείρηση σε ένα ισχυρό φυτώριο επιχειρήσεων. – Danièle Nouy

Είχαμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε, για παράδειγμα, υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού και πληροφορικής οι οποίες προϋπήρχαν στην ΕΚΤ. – Sabine Lautenschläger

... σχετικά με την εποπτεία ως επαγγελματική σταδιοδρομία

Εάν έχεις ισχυρό εκπαιδευτικό υπόβαθρο, τα υπόλοιπα τα μαθαίνεις στην πορεία. Και δεν είναι καθόλου βαρετά. Μάλιστα, κάποιες φορές εύχομαι να ήταν πιο βαρετά. Πάντα υπάρχει δουλειά που πρέπει να γίνει. – Danièle Nouy

... σχετικά με τα κρυπτονομίσματα

Δεν είναι νομίσματα, είναι ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία. – Sabine Lautenschläger

Είναι ένα είδος καζίνου. – Danièle Nouy

... σχετικά με την επόμενη κρίση

Η δουλειά μας είναι να σιγουρευτούμε ότι οι τράπεζες είναι ανθεκτικές, έτσι ώστε να είναι προετοιμασμένες για την επόμενη κρίση, όποτε αυτή εκδηλωθεί. – Danièle Nouy

... σχετικά με τη γραφειοκρατία

Αν πρέπει να κινητοποιήσεις 26 αρχές και 3.000 υπαλλήλους και να διασφαλίσεις ισότιμη μεταχείριση για όλους, πρέπει να διαθέτεις τις κατάλληλες διαδικασίες. Σε αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται για γραφειοκρατία, αλλά για έναν τρόπο διασφάλισης της αξιοπιστίας. – Sabine Lautenschläger

... σχετικά με τη μεγαλύτερη πρόκληση μέχρι σήμερα

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες ξεκίνησαν με επισφαλή δάνεια ύψους 1 τρισεκ. ευρώ. Τώρα βρισκόμαστε στα 650 δισεκ. ευρώ επειδή θεσπίσαμε τα κατάλληλα εργαλεία. – Danièle Nouy

... σχετικά με τις Παρασκευές

Η δουλειά μού αρέσει περισσότερο τις Παρασκευές. Πολλοί από εμάς βρισκόμαστε κάθε Παρασκευή στο πλαίσιο τακτικής συνάντησης και είναι πάντοτε απίστευτα ικανοποιητικό να βλέπεις τη δέσμευση όλων, να αντλείς γνώση από τις διαφορετικές δεξαμενές εμπειρίας και να σχεδιάζεις από κοινού το μέλλον της ευρωπαϊκής τραπεζικής εποπτείας. – Sabine Lautenschläger

... σχετικά με τη μαθητεία

Η ΕΚΤ προσφέρει ευκαιρίες μαθητείας στην εποπτεία σε φοιτητές από πολλά διαφορετικά γνωστικά πεδία. Να παρακολουθείτε τις σχετικές ανακοινώσεις στον δικτυακό μας τόπο. – Danièle Nouy

Μάθετε περισσότερα
Δείτε ολόκληρη την εκδήλωση Φωτογραφίες
Διάλογος με την Danièle Nouy, Μαδρίτη/Ισπανία, Μάιος 2018

Η Danièle Nouy, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, συνάντησε ομάδα νέων επαγγελματιών του χρηματοπιστωτικού κλάδου στη Μαδρίτη. Οι συμμετέχοντες της έκαναν πολλές ερωτήσεις, όχι μόνο για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και για τη δεοντολογία στον χρηματοοικονομικό τομέα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και άλλα πιο προσωπικά θέματα, όπως ποια είναι η πηγή έμπνευσης στη δουλειά της.

Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Banco de España, ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για νεότερους επαγγελματίες να μοιραστούν τις απόψεις και τις εμπειρίες τους μ' έναν ανώτατο υπεύθυνο χάραξης πολιτικής και να μάθουν μέσω της ανταλλαγής απόψεων.

Διαβάστε εδώ αποσπάσματα από τη συζήτηση.

... σχετικά με τη δεοντολογία

Η φήμη των τραπεζών επιδεινώθηκε με την κρίση. Πώς μπορούμε να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ανθρώπων;

Η δεοντολογία είναι κρίσιμο στοιχείο. Οι τράπεζες πρέπει να βλέπουν τα πράγματα από πιο μακροπρόθεσμη σκοπιά και να ενεργούν με βάση τους κανόνες δεοντολογίας. Μπορείτε να βοηθήσετε ώστε οι τραπεζικές υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες και ασφαλέστερες.

... σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Εργαζόμαστε σκληρά για να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. Ισχύει το ίδιο και για τους φορείς ρύθμισης;

Ναι, εργαζόμαστε κι εμείς εξίσου σκληρά για να μπορέσουμε να προσαρμοστούμε. Εργάζομαι στον χώρο της εποπτείας εδώ και 40 χρόνια, όμως κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούργιο. Αυτή είναι άλλωστε η γοητεία της δουλειάς. Από πνευματική άποψη πρόκειται για μια δουλειά συναρπαστική!

... σχετικά με τη χρηματοοικονομική τεχνολογία

Κατά την άποψή μου, μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα είναι η είσοδος νέων παικτών. Ποια είναι η άποψή σας για τη χρηματοοικονομική τεχνολογία;

Νομίζω ότι η καινοτομία είναι το βασικό ζητούμενο. Πάντα θα υπάρχουν πελάτες που πληρώνουν για παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες, ενώ άλλοι, όπως η εγγονή μου, κάνουν τα πάντα από το κινητό τους. Υπάρχει χώρος για όλα τα είδη τραπεζών. Όμως οι εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας που παρέχουν τραπεζικές υπηρεσίες θα εποπτεύονται ως τράπεζες.

... σχετικά με τις συγχωνεύσεις

Πιστεύετε ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ευρώπη;

Χρειαζόμαστε λιγότερες τράπεζες, αλλά υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Οι τράπεζες μπορούν να εκκαθαριστούν ή να συγχωνευθούν. Όμως οι συγχωνεύσεις πρέπει να είναι στρατηγικού χαρακτήρα και το αποτέλεσμά τους να είναι βιώσιμες τράπεζες. Δυο πάπιες δεν κάνουν έναν κύκνο – ειδικά δυο άρρωστες πάπιες!

... η Danièle Nouy για τη συνάντηση με τους νέους επαγγελματίες
... οι νέοι επαγγελματίες για τη συνάντηση με την Danièle Nouy

Χάρηκα πολύ που συνάντησα τους νέους αυτούς ανθρώπους – μου έκαναν πολύ ωραίες ερωτήσεις για πολλά θέματα. Δεν ήταν καθόλου επιφυλακτικοί!

Ήταν ξεκάθαρη και νομίζω ότι ήταν μια εποικοδομητική και πραγματικά θετική εμπειρία. Η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή, απλή, αισθάνθηκα πολύ άνετα. – Marcela Nario

Νομίζω ότι ήταν μια θαυμάσια ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων με νέους που εργάζονται σε τράπεζες. – Federico Power Esteban

Φωτογραφίες από την εκδήλωση

Μάθετε περισσότερα

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα θέματα που συζητήθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας ECB Youth Dialogue; Ρίξτε μια ματιά στις ακόλουθες σελίδες.

Όλες οι σελίδες σε αυτήν την ενότητα

Μηχανισμός καταγγελίας παραβάσεων