ECB Youth Dialogue

Tudjuk, hogy döntéseink kihathatnak a fiatalok mindennapi életére. Ezért gondoskodni szeretnénk róla, hogy ne csak halljanak felőlünk, illetve rólunk, hanem közvetlenül is szólhassanak hozzánk, beszélhessenek velünk.

Az EKB Youth Dialogue (Ifjúsági Párbeszéd) nevű kezdeményezése éppen erre teremt esélyt. Európa-szerte – és az interneten is – sorra szervezünk olyan rendezvényeket, amelyeken a fiatalok közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek az EKB döntéshozóival, feltehetik az őket foglalkoztató kérdéseket, megoszthatják velünk gondolataikat.

A Youth Dialogue központi banki témájú beszélgetései

Youth Dialogue Danièle Nouy-vel és Sabine Lautenschlägerrel, Frankfurt, 2018. november

A Frankfurt School of Finance and Management hallgatói és öregdiákjai eszmét cserélhettek az európai bankfelügyelet vezetőivel a mindannyiunk érdekében végzett munkáról, amelynek célja, hogy megőrizzék a bankok biztonságát, Európa pénzügyi szférájának stabilitását és szilárdságát.

Hivatali idejük végéhez közeledvén, a Felügyeleti Testület elnöke, Danièle Nouy, és alelnöke, Sabine Lautenschläger, visszatekintett az európai bankfelügyelet 2014-es megalapítása óta elért eredményekre. Elmondják, milyen volt olyasmivel foglalkozni, amit még senki nem csinált korábban.

Ízelítő a beszélgetésből:

Az EKB bankfelügyeletének felállításáról

Egy apró startup voltunk egy nagy erejű inkubátorban. – Danièle Nouy

Igénybe tudtuk venni például az EKB-ban már működő emberi erőforrás osztályt és informatikai szolgáltatásokat. – Sabine Lautenschläger

A felügyeletről mint életpályáról

Ha az ember jó iskolába járt, a többit már meg tudja tanulni. A munka egyáltalán nem unalmas – néha azt kívántam, hogy bárcsak unalmasabb lenne. Mindig van tennivaló. – Danièle Nouy

A kriptodevizákról

Ezek nem devizák, hanem digitális eszközök. – Sabine Lautenschläger

Egyfajta szerencsejáték. – Danièle Nouy

A következő válságról

Az a feladatunk, hogy gondoskodjunk a bankok alkalmazkodóképességéről, hogy készen álljanak a következő válságra, bármikor következzen is be. – Danièle Nouy

A bürokráciáról

Ha 26 hatóságot és 3000 fős gárdát az egyenlő bánásmód tiszteletben tartásával kell irányítani, ahhoz szabályokra van szükség. Ez nem bürokrácia, hanem a hitelesség fenntartásának eszköze. – Sabine Lautenschläger

Az eddigi legnagyobb kihívásról

Az európai bankok kétes hitelállománya a kezdeti 1 billióról mára 650 milliárd euróra apadt, mert a megfelelő eszközöket vetettük be. – Danièle Nouy

A pénteki napokról

Péntekenként szeretem a legjobban a munkám! Aznap sokan gyűlünk össze a rendszeres üléseken, és mindig rendkívül elégedett vagyok, hogy láthatom, mindenki elkötelezett a feladatunk iránt, tanulhatok a különféle felhalmozott tapasztalatokból, és együtt alakíthatjuk az európai bankfelügyelet jövőjét. – Sabine Lautenschläger

A gyakornoki programról

Az EKB számos különböző szak hallgatóinak kínál felügyeleti gyakornoki pozíciót. Érdemes rendszeresen figyelni a honlapot! – Danièle Nouy

Bővebb információ

A teljes rendezvény megtekintése

Fényképek

Régebbi rendezvények

Youth Dialogue Danièle Nouy-vel, Madrid (Spanyolország), 2018. május

Danièle Nouy, a Felügyeleti Testület elnöke pénzügyi területen dolgozó fiatal szakemberekkel találkozott Madridban. Számos kérdést tettek fel neki, nem csupán az európai bankrendszerről és pénzügyi stabilitásról, hanem a pénzügyi etikáról, a digitalizációról és más, személyesebb témákról is, például arról, miből merít motivációt a munkájához.

A Banco de Españával közösen szervezett rendezvény remek alkalmat nyújtott arra, hogy a fiatalabb szakemberek eszmét és tapasztalatot cseréljenek egy vezető döntéshozóval, és megismerjék egymás nézőpontját.

Ízelítő a beszélgetésből:

Az etikáról

A válság következtében csorbult a bankok jó híre. Hogyan nyerjük vissza a lakosság bizalmát?

Ennek az etika a kulcsa. A bankoknak hosszú távú érdekeiket szem előtt tartva etikus magatartást kell tanúsítaniuk. Önök is segíthetnek a biztonságosabb és jobb banki tevékenység kialakításában.

A digitalizációról

Keményen dolgozunk azon, hogy alkalmazkodjunk az új környezetünkhöz. A szabályozó szervek is ezt teszik?

Igen, mi is ugyanolyan kemény erőfeszítéseket teszünk ezen a téren. Negyven éve dolgozom felügyeleti területen, de minden nap tanulok újat. Ez ennek a pályának a szépsége. Emellett szellemileg is nagyon serkentőleg hat!

A fintechről

Véleményem szerint az európai bankrendszerre az új szereplők piacra lépése jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést. Milyen álláspontot képvisel a fintech cégekkel kapcsolatban?

Szerintem az innováció nélkülözhetetlen. Mindig lesznek olyan ügyfelek, akik hagyományos banki szolgáltatást vesznek igénybe, míg mások – köztük az unokám is – mindent telefonon intéznek. Mindegyiknek megvan a létjogosultsága. A banki szolgáltatást nyújtó fintech vállalkozásokat azonban bankként fogjuk felügyelni.

A fúziókról

Ön szerint több fúziónak, felvásárlásnak kellene végbemennie Európában?

Kevesebb bankra van szükségünk, de a probléma másként is megoldható. A bankok felszámolhatók, de össze is olvadhatnak. Az egyesülésnek azonban stratégiai szempontok alapján kell lezajlania, és fenntartható bankot kell eredményeznie. Két verébből még nem lesz túzok – különösen nem két beteg verébből!

Danièle Nouy a fiatal szakemberekkel rendezett találkozóról

Nagyon élveztem a fiatalokkal folytatott párbeszédet – sokféle témakörben nagyon találó kérdéseket tettek fel. Nem voltak szégyenlősek.

A fiatal szakmabeliek a Danièle Nouy-vel való találkozóról

Nagyon szabatosan fogalmazott; igen tanulságos, pozitív élmény volt számomra. Közvetlen, természetes volt minden, jól éreztem magam. – Marcela Nario

Szerintem ez csodálatos lehetőség a bankban dolgozó fiatalokkal való eszmecserére. – Federico Power Esteban

Fényképek a rendezvényről

Bővebben

Szeretnél többet megtudni az EKB aktuális Ifjúsági Párbeszédének témáiról? Ha igen, nézd meg a következő oldalakat.

Európai bankok
Pénzügyi stabilitásKiberreziliencia