Az EKB Ifjúsági Párbeszéde

Tudjuk, hogy döntéseink kihatnak a fiatalok mindennapi életére. Ezért gondoskodni szeretnénk róla, hogy ne csak halljanak felőlünk, illetve rólunk, hanem közvetlenül is szólhassanak hozzánk, beszélhessenek velünk.

Az EKB Ifjúsági Párbeszéde éppen erre teremt esélyt. Európa-szerte – és az interneten is – sorra szervezünk olyan rendezvényeket, amelyeken a fiatalok közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek az EKB döntéshozóival, feltehetik az őket foglalkoztató kérdéseket, megoszthatják velünk gondolataikat.

Az Ifjúsági Párbeszéd központi banki témájú beszélgetései

Ifjúsági Párbeszéd Danièle Nouy-vel

Spanyolország, Madrid – 2018. május 23.

Danièle Nouy, a Felügyeleti Testület elnöke pénzügyi területen dolgozó fiatal szakemberekkel találkozott Madridban. Számos kérdést tettek fel neki, nem csupán az európai bankrendszerről és pénzügyi stabilitásról, hanem a pénzügyi etikáról, a digitalizációról és más, személyesebb témákról is, például arról, miből merít motivációt a munkájához.

A Banco de Españával közösen szervezett rendezvény remek alkalmat nyújtott arra, hogy a fiatalabb szakemberek eszmét és tapasztalatot cseréljenek egy vezető döntéshozóval, és megismerjék egymás nézőpontját.

Ízelítő a beszélgetésből:

Az etikáról

A válság következtében csorbult a bankok jó híre. Hogyan nyerjük vissza a lakosság bizalmát?

Ennek az etika a kulcsa. A bankoknak hosszú távú érdekeiket szem előtt tartva etikus magatartást kell tanúsítaniuk. Önök is segíthetnek a biztonságosabb és jobb banki tevékenység kialakításában.

A digitalizációról

Keményen dolgozunk azon, hogy alkalmazkodjunk az új környezetünkhöz. A szabályozó szervek is ezt teszik?

Igen, mi is ugyanolyan kemény erőfeszítéseket teszünk ezen a téren. Negyven éve dolgozom felügyeleti területen, de minden nap tanulok újat. Ez ennek a pályának a szépsége. Emellett szellemileg is nagyon serkentőleg hat!

A fintechről

Véleményem szerint az európai bankrendszerre az új szereplők piacra lépése jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést. Milyen álláspontot képvisel a fintech cégekkel kapcsolatban?

Szerintem az innováció nélkülözhetetlen. Mindig lesznek olyan ügyfelek, akik hagyományos banki szolgáltatást vesznek igénybe, míg mások – köztük az unokám is – mindent telefonon intéznek. Mindegyiknek megvan a létjogosultsága. A banki szolgáltatást nyújtó fintech vállalkozásokat azonban bankként fogjuk felügyelni.

A fúziókról

Ön szerint több fúziónak, felvásárlásnak kellene végbemennie Európában?

Kevesebb bankra van szükségünk, de a probléma másként is megoldható. A bankok felszámolhatók, de össze is olvadhatnak. Egy egyesülésnek azonban stratégiai szempontok alapján kell lezajlania, és fenntartható bankot kell eredményeznie. Két verébből még nem lesz túzok – különösen nem két beteg verébből!

Danièle Nouy a fiatal szakemberekkel rendezett találkozóról

Nagyon élveztem a fiatalokkal folytatott párbeszédet – sokféle témakörben nagyon találó kérdéseket tettek fel. Nem voltak szégyenlősek.

A fiatal szakmabeliek a Danièle Nouy-vel való találkozóról

Nagyon szabatosan fogalmazott; igen tanulságos, pozitív élmény volt számomra. Közvetlen, természetes volt minden, jól éreztem magam. – Marcela Nario

Szerintem ez csodálatos lehetőség a bankban dolgozó fiatalokkal való eszmecserére. – Federico Power Esteban

Fényképek a rendezvényről

Bővebben

Szeretnél-e többet megtudni az EKB aktuális Ifjúsági Párbeszédének témáiról? Ha igen, nézd meg a következő oldalakat.

Európai bankok
Pénzügyi stabilitásKiberreziliencia