Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

EKB Youth Dialogue

Tudjuk, hogy döntéseink kihathatnak a fiatalok mindennapjaira. Ezért gondoskodni szeretnénk róla, hogy ne csak halljanak felőlünk, illetve rólunk, hanem közvetlenül is szólhassanak hozzánk, beszélhessenek velünk.

Erre teremt esélyt az EKB Youth Dialogue (Ifjúsági Párbeszéd) nevű kezdeményezése. Európa-szerte – és az interneten is – sorra szervezünk olyan rendezvényeket, amelyeken a fiatalok közvetlenül kapcsolatba kerülhetnek az EKB döntéshozóival, feltehetik az őket foglalkoztató kérdéseket, megoszthatják velünk gondolataikat.

A Youth Dialogue központi banki témájú beszélgetései

Youth Dialogue Andrea Enriával, Róma, 2019. december

A római Sapienza Egyetem jelenlegi és volt hallgatói a Felügyeleti Testület elnökével, Andrea Enriával beszélgettek az európai bankfelügyeletről, az átláthatóságról, a digitalizációról és egyéb témákról. Az elnök arról is megkérdezte a résztvevőket, hogy fiatal szakemberként milyen kihívásokkal kerülnek szembe a pénzügyi ágazatban.

Az egyetem közgazdaság-tudományi karával közösen szervezett rendezvény kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy a résztvevők egy vezető döntéshozó előtt adjanak hangot az európai bankfelügyelet jövőjével kapcsolatos aggályaiknak és nézeteiknek. Emellett gyakorlati tanácsokat és javaslatokat is kaptak a bankfelügyeleti karrierlehetőségekről. Válogatás a beszélgetés témáiból:

Az átláthatóságról

A válság óta a nyilvánosság nagyobb figyelemmel kíséri a bankvilág eseményeit, ezért bankfelügyelőként átláthatóbban kell bemutatnunk munkánkat, beleértve azt is, ahogy a bankokat értékeljük.
– Andrea Enria

Arról, mi motiválja Európai bankfelügyelőként

Európa komoly inspirációt nyújt számomra. A közös munka mindig is lenyűgözött, gazdagított és nagymértékben motivált. A felügyelet lehetővé teszi, hogy a köz érdekében, a világban zajló történések élvonalában dolgozhassam.
– Andrea Enria

A bankokra váró kihívásokról

A digitalizáció a jövőben komoly feladatok elé állítja a bankokat.
– Andrea Enria

Arról, mit tehetünk az éghajlatváltozás ellen

Bankfelügyelőként többek között stresszteszteket végezhetünk, amelyek segíthetik a bankokat a hosszú távú kockázatkezelésben.
– Andrea Enria

Az Európa jövőjéről alkotott képéről

Az euro bevezetése történelmi jelentőségű pillanat volt. Most az a feladatunk, hogy megtegyünk minden erőfeszítést a bankunió kiteljesítéséért, és hogy felkészüljünk a jövőbeli bankválságok kezelésére.
– Andrea Enria

Fiatal szakembereknek szóló tanácsairól

Munkánkhoz fontos az erkölcsi tartás, hogy vállaljuk a felelősséget és a kockázatot, ha úgy gondoljuk, hogy javítani lehet valamin. Hosszú távon kifizetődik, ha szót emelünk.
– Andrea Enria

A teljes rendezvény megtekintése

Régebbi rendezvények

Youth Dialogue Andrea Enriával és Elisa Ferreirával, Lisszabon, 2019. július

Pénzügyi ágazatban dolgozó, fiatal lisszaboni szakemberek beszélgettek a Felügyeleti Testület elnökével, Andrea Enriával, és a Banco de Portugal alelnökével, Elisa Ferreirával az európai bankfelügyeletről, a pénzügyi etikáról, a digitalizációról és egyéb témákról.

A portugál jegybankkal közösen szervezett rendezvény kiváló alkalmat nyújtott arra, hogy az ifjú szakemberek vezető döntéshozókkal oszthassák meg gondolataikat, tapasztalataikat, beszélhessenek az előttük álló kihívásokról, és megismerjék egymás nézőpontját. Ízelítő a beszélgetésből:

A nemek közötti egyensúlyról

Szerintem a jó szervezetirányításhoz elengedhetetlen a különféle szemléletek figyelembevétele, a vezetői döntésekkel vitába szállni tudó munkatársak alkalmazása.
– Andrea Enria

A technológiai óriásokról

A technológiai nagyvállalatok rengeteg információval és lelkes fogyasztóval rendelkeznek. Ez a terület nagyon foglalkoztat: a fizetésforgalom, a devizakereskedés és a fogyasztói hitel – és hogy mindez hogyan befolyásolja a banki ágazatot.
– Andrea Enria

Az európai betétbiztosítási rendszer szükségességéről

Amíg nincs meg a kellő politikai akarat a bankunió hiányzó elemeinek kialakítására – beleértve a teljes körű, közös betéti rendszert – apró technikai lépésekkel kell a még kiépítetlen rendszerből eredő, nagymértékű stabilitási kockázatokat enyhítenünk.
– Elisa Ferreira

A mesterséges intelligenciának a bankrendszerben betöltendő szerepéről

A mesterséges intelligencia (MI) felügyeleti téren is felhasználható. Segíthet felismerni a figyelmeztető jeleket, így megkönnyíti a banki kockázatkezelést.
– Andrea Enria

Világos, könnyen magyarázható MI-t kell létrehoznunk, amelynek az eredményei az egész társadalom számára igazságosak, átláthatóak és megbízhatóak.
– Bernardo Caldas, résztvevő (a Novo Banco adattudományi és mesterséges intelligenciáért felelős vezetője)

A klímával kapcsolatos kockázatokról

A bankároknak az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatkezelés során hosszabb távon kell gondolkodniuk. Egyelőre még nem küzdöttük le a rövid távú szemléletet.
– Andrea Enria

A fiatal banki szakemberekre váró kihívásokról

Az Önök generációját különösen súlyosan érintette a pénzügyi válság. Akkoriban nagyon nehéz lehetett pénzügyi pályára lépni. Alapvető kulturális változásra van szükség, azaz a bankszakmában dolgozóknak másként kell tekinteniük a felelősségükre – a társadalom egészével szemben is. Ez nem oldható meg szabályokkal, hanem magában az ágazatban kell a feltételeit létrehozni.
– Andrea Enria

A teljes rendezvény megtekintése

Fényképek
Youth Dialogue Danièle Nouy-vel és Sabine Lautenschlägerrel, Frankfurt, 2018. november

A Frankfurt School of Finance and Management hallgatói és öregdiákjai eszmét cserélhettek az európai bankfelügyelet vezetőivel a mindannyiunk érdekében végzett munkáról, amelynek célja, hogy megőrizzék a bankok biztonságát, Európa pénzügyi szférájának stabilitását és szilárdságát.

Hivatali idejük végéhez közeledvén, a Felügyeleti Testület elnöke, Danièle Nouy, és alelnöke, Sabine Lautenschläger, visszatekintett az európai bankfelügyelet 2014-es megalapítása óta elért eredményekre. Elmondják, milyen volt olyasmivel foglalkozni, amit még senki sem csinált előtte.

Ízelítő a beszélgetésből:

Az EKB bankfelügyeletének felállításáról

Apró startup voltunk egy nagy erejű inkubátorban. – Danièle Nouy

Igénybe tudtuk venni például az EKB-ban már működő emberierőforrás- és informatikai szolgáltatásokat. – Sabine Lautenschläger

A felügyeletről mint életpályáról

Ha az ember jó iskolába járt, a többit már meg tudja tanulni. A munka egyáltalán nem unalmas – néha azt kívánom, hogy bárcsak unalmasabb lenne. Mindig van tennivaló. – Danièle Nouy

A kriptodevizákról

Ezek nem devizák, hanem digitális vagyonelemek. – Sabine Lautenschläger

Egyfajta szerencsejáték. – Danièle Nouy

A következő válságról

Az a feladatunk, hogy gondoskodjunk a bankok rugalmasságáról, hogy készen álljanak a következő válságra, bármikor következzen is be. – Danièle Nouy

A bürokráciáról

Ha 26 hatóságot és egy 3000 fős állományt az egyenlő bánásmód tiszteletben tartásával kell irányítani, ahhoz követni kell egy eljárásrendet. Ez tehát nem bürokrácia, hanem a hitelesség fenntartásának egyik módja. – Sabine Lautenschläger

Az eddigi legnagyobb kihívásról

Az európai bankok kétes hitelállománya a kezdeti 1 billióról mára 650 milliárd euróra apadt, mert a megfelelő eszközöket vetettük be. – Danièle Nouy

A pénteki napokról

Péntekenként szeretem a legjobban a munkám. Aznap sokan össze szoktunk gyűlni a rendszeres üléseken; mindig nagy öröm látni a résztvevők elkötelezettségét, tanulni az összegyűlt tapasztalatokból, és együtt alakítani az európai bankfelügyelet jövőjét. – Sabine Lautenschläger

A gyakornoki programról

Az EKB számos tudományág hallgatóinak kínál felügyeleti gyakornoki pozíciót. Érdemes rendszeresen figyelni a honlapot! – Danièle Nouy

Bővebb információ
A teljes rendezvény megtekintése Fényképek
Youth Dialogue Danièle Nouy-vel, Madrid (Spanyolország), 2018. május

A Felügyeleti Testület elnöke, Danièle Nouy pénzügyi területen dolgozó fiatal szakemberekkel találkozott Madridban. Számos kérdést kapott, nem csupán az európai bankrendszerről és pénzügyi stabilitásról, hanem a pénzügyi etikáról, a digitalizációról és más, személyesebb témákról is, például arról, miből merít motivációt a munkájához.

A Banco de Españával közösen szervezett rendezvény remek alkalmat nyújtott arra, hogy a fiatalabb szakemberek eszmét és tapasztalatot cseréljenek egy vezető döntéshozóval, és megismerjék egymás nézőpontját.

Ízelítő a beszélgetésből:

Az etikáról

A válság következtében csorbult a bankok jó híre. Hogyan nyerjük vissza a lakosság bizalmát?

Ennek az etikus viselkedés a kulcsa. A bankoknak érdemes hosszabb távon gondolkodniuk, és etikusan eljárniuk. Önök is segíthetnek a biztonságosabb és jobb banki tevékenység kialakításában.

A digitalizációról

Szorgalmasan dolgozunk azon, hogy alkalmazkodjunk az új környezetünkhöz. A szabályozó szervek is ezt teszik?

Igen, mi is ugyanolyan kemény erőfeszítéseket teszünk ezen a téren. Negyven éve dolgozom felügyeleti területen, de minden nap tanulok újat. Ez ennek a pályának a szépsége. Emellett szellemileg is nagyon serkentőleg hat.

A fintechről

Véleményem szerint az európai bankrendszer számára az új szereplők piacra lépése az egyik legnagyobb veszély. Milyen álláspontot képvisel a fintech cégekkel kapcsolatban?

Szerintem az innováció nélkülözhetetlen. Mindig lesznek olyan ügyfelek, akik hagyományos banki szolgáltatást vesznek igénybe, míg mások – köztük az unokám is – mindent telefonon intéznek. Mindegyiknek van létjogosultsága. A banki szolgáltatást nyújtó fintech vállalkozásokat azonban bankként fogjuk felügyelni.

A fúziókról

Ön szerint több fúziónak, felvásárlásnak kellene végbemennie Európában?

Kevesebb bankra van szükségünk, de a probléma másként is megoldható. A bankok felszámolhatók, de össze is olvadhatnak. Az egyesülésnek azonban stratégiai szempontok alapján kell lezajlania, és fenntartható bankot kell eredményeznie. Két verébből még nem lesz túzok – különösen nem két beteg verébből!

Danièle Nouy a fiatal szakemberekkel rendezett találkozóról
A fiatal szakmabeliek a Danièle Nouy-vel való találkozóról

Nagyon élveztem a fiatalokkal folytatott eszmecserét – sokféle témakörben nagyon találó kérdéseket tettek fel. Nem voltak szégyenlősek.

Nagyon szabatosan fogalmazott; igen tanulságos, pozitív élmény volt számomra. Közvetlen, természetes volt minden, jól éreztem magam. – Marcela Nario

Szerintem ez csodálatos lehetőség a bankban dolgozó fiatalokkal való eszmecserére. – Federico Power Esteban

Fényképek a rendezvényről

Bővebben

Szeretne többet megtudni az EKB aktuális Ifjúsági Párbeszédének témáiról? Ha igen, nézze meg a következő oldalakat.

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése