ECB Youth Dialogue

We weten dat onze besluiten van invloed kunnen zijn op je dagelijks leven. Daarom willen we ervoor zorgen dat je niet alleen van of over ons hoort, maar ook de kans hebt rechtstreeks met ons te communiceren.

Dat is precies waar de ECB Youth Dialogue voor bedoeld is. We organiseren evenementen in heel Europa – en online – en brengen je zo rechtstreeks in contact met beleidsmakers van de ECB. Zij kunnen je vragen beantwoorden en zijn benieuwd naar jouw standpunten.

Youth Dialogues over onderwerpen met betrekking tot centraal bankieren

Youth Dialogue met Danièle Nouy

Madrid, Spanje – 23 mei 2018

Danièle Nouy, Voorzitter van de Raad van Toezicht, ontmoette een groep jonge professionals werkzaam in de financiële sector in Madrid. Ze hadden veel vragen voor haar, en niet alleen over de Europese banksector en financiële stabiliteit, maar ook over ethiek in de financiële sector, digitalisering en andere, persoonlijker onderwerpen, zoals wat haar drijft in haar werk.

Het evenement, dat samen met de Banco de España georganiseerd werd, was voor jonge professionals een mooie gelegenheid om van gedachten te wisselen met een hooggeplaatste beleidsmaker en van elkaars ervaringen en gezichtspunten te leren.

Hier heb je een indruk van de discussie!

...over ethiek

De crisis heeft de reputatie van banken beschadigd. Hoe herwinnen we het vertrouwen van het publiek?

Ethiek speelt hierbij een cruciale rol. Banken moeten zich meer op de lange termijn richten en zich ethisch verantwoord gedragen. Jullie kunnen helpen de banksector veiliger en beter te maken.

...over digitalisering

Wij zijn druk bezig ons aan onze nieuwe omgeving aan te passen. Doet de toezichthouder dat ook?

Ja, wij werken net zo hard als jullie om ons aan te passen. Ik werk al 40 jaar in toezicht, maar ik leer elke dag iets nieuws. Dat is het mooie van dit werk. Het is intellectueel zeer uitdagend!

...over fintech

Naar mijn mening vormt de toetreding van nieuwe marktpartijen een van de grootste bedreigingen voor de Europese banksector. Hoe denkt u over fintech?

Ik denk dat het uiteindelijk om innovatie draait. Er zullen altijd klanten zijn die voor traditionele bankdiensten zullen betalen, terwijl anderen, zoals mijn kleindochter, alles via hun telefoon regelen. Er is ruimte voor allerlei soorten banken. Maar vanuit toezichtsperspectief zal er geen verschil zijn tussen banken en fintechbedrijven die bankdiensten aanbieden.

...over fusies

Vindt u dat er in Europa meer fusies en overnames zouden moeten plaatsvinden?

We hebben minder banken nodig, maar dit kan op verschillende manieren worden bereikt. Banken kunnen worden geliquideerd of ze kunnen fuseren. Maar fusies moeten strategisch zinvol zijn en tot levensvatbare banken leiden. Twee eendjes die samengaan, maken nog geen mooie zwaan – vooral twee lelijke eendjes!

...Danièle Nouy over de ontmoeting met de jonge professionals

Ik vond het erg leuk deze jonge mensen te ontmoeten – ze hadden uitstekende vragen over allerlei onderwerpen. Ze waren zeker niet terughoudend!

...de jonge professionals over hun ontmoeting met Danièle Nouy

Ze was zeer duidelijk en ik vond de ontmoeting een verrijkende en positieve ervaring. De ontmoeting was informeel, ongedwongen, waardoor ik me erg op m'n gemak voelde. – Marcela Nario

Ik denk dat dit een geweldige manier is om van gedachten te wisselen met jonge mensen die bij een bank werken. – Federico Power Esteban

Foto's van het evenement

Meer informatie

Wil je meer weten over de onderwerpen van deze ECB Youth Dialogue? Bekijk dan de volgende pagina's!

Europese banksector
Financiële stabiliteitCyberweerbaarheid