ECB Youth Dialogue

We weten dat onze besluiten van invloed kunnen zijn op je dagelijks leven. Daarom willen we ervoor zorgen dat je niet alleen van of over ons hoort, maar ook de kans hebt om direct met ons te praten.

Dat is precies waar de ECB Youth Dialogue voor bedoeld is. We organiseren evenementen in heel Europa – en online – en brengen je zo rechtstreeks in contact met beleidsmakers van de ECB. Zij kunnen je vragen beantwoorden en zijn benieuwd naar je standpunten.

Youth Dialogues over onderwerpen die betrekking hebben op centraal bankieren

Youth Dialogue met Danièle Nouy en Sabine Lautenschläger, Frankfurt, november 2018

(Oud-)studenten van de Frankfurt School of Finance kregen de gelegenheid om met beide hoofden van het Europees bankentoezicht te praten over hun werk: het bankwezen veilig en de Europese financiële sector sterk en stabiel houden, in het belang van ons allemaal.

Nu hun termijn bijna afloopt, kijken Voorzitter van de Raad van Toezicht Danièle Nouy en Vicevoorzitter Sabine Lautenschläger terug op wat er bereikt is sinds de oprichting van het Europees bankentoezicht in 2014 en delen zij hun ervaringen over hoe het was om iets te doen wat nog nooit eerder gedaan was.

Hier heb je een indruk van de discussie!

... over het opzetten van ECB-Bankentoezicht

We waren een piepkleine start-up in een grote, sterke incubator. – Danièle Nouy

We konden voor bijvoorbeeld HR en IT gebruikmaken van bestaande diensten binnen de ECB. – Sabine Lautenschläger

...over werken bij het bankentoezicht

Als je een goede opleiding hebt, kun je de rest leren. En het is absoluut niet saai, ik zou soms wel willen dat het wat saaier was! Er is altijd werk te doen. – Danièle Nouy

...over cryptovaluta's

Dat zijn geen valuta's maar digitale activa. – Sabine Lautenschläger

Een soort casino, eigenlijk! – Danièle Nouy

...over de volgende crisis

Het is onze taak ervoor te zorgen dat de banken sterk genoeg zijn, zodat ze bestand zijn tegen de volgende crisis, wanneer die ook mag komen. – Danièle Nouy

...over bureaucratie

Om 26 autoriteiten en 3000 personeelsleden in beweging te krijgen en een gelijke behandeling voor iedereen te garanderen heb je procedures nodig. Dat is dan geen bureaucratie, maar een manier om je geloofwaardigheid te garanderen. – Sabine Lautenschläger

...over de grootste uitdaging tot nu toe

De Europese banken begonnen met 1 biljoen euro aan slechte leningen. Dat is nu 650 miljard omdat we de juiste instrumenten hebben ingevoerd. – Danièle Nouy

...over vrijdagen

Op vrijdag vind ik mijn werk het leukst! We komen dan met een hele hoop mensen bij elkaar voor onze vaste vergadering en het is altijd ongelooflijk bevredigend om te zien hoe betrokken iedereen is, om uit alle verschillende hoeken de ervaringen te horen en om samen de toekomst van het Europese bankentoezicht vorm te geven. – Sabine Lautenschläger

...over stages

De ECB heeft stageplaatsen op het gebied van toezicht voor studenten uit allerlei verschillende studierichtingen. Houd de website in de gaten! – Danièle Nouy

Meer informatie

De hele bijeenkomst bekijken

Foto's

Eerdere evenementen

Youth Dialogue met Danièle Nouy, Madrid/Spain, mei 2018

Danièle Nouy, Voorzitter van de Raad van Toezicht, ontmoette een groep jonge professionals werkzaam in de financiële sector in Madrid. Ze hadden veel vragen voor haar, en niet alleen over de Europese banksector en financiële stabiliteit, maar ook over ethiek in de financiële sector, digitalisering en andere, persoonlijker onderwerpen, zoals wat haar drijft in haar werk.

Het evenement, dat samen met de Banco de España georganiseerd werd, was voor jonge professionals een mooie gelegenheid om van gedachten te wisselen met een hooggeplaatste beleidsmaker en van elkaars ervaringen en gezichtspunten te leren.

Hier heb je een indruk van de discussie!

...over ethiek

De crisis heeft de reputatie van banken beschadigd. Hoe herwinnen we het vertrouwen van het publiek?

Ethiek speelt hierbij een cruciale rol. Banken moeten zich meer op de lange termijn richten en zich ethisch verantwoord gedragen. Jullie kunnen helpen de banksector veiliger en beter te maken.

...over digitalisering

Wij zijn druk bezig ons aan onze nieuwe omgeving aan te passen. Doet de toezichthouder dat ook?

Ja, wij werken net zo hard als jullie om ons aan te passen. Ik werk al 40 jaar in het toezicht, maar ik leer elke dag iets nieuws. Dat is het mooie van dit werk. Het is intellectueel zeer uitdagend!

...over fintech

Naar mijn mening vormt de toetreding van nieuwe marktpartijen een van de grootste bedreigingen voor de Europese banksector. Hoe denkt u over fintech?

Ik denk dat het uiteindelijk om innovatie draait. Er zullen altijd klanten zijn die voor traditionele bankdiensten zullen betalen, terwijl anderen, zoals mijn kleindochter, alles via hun telefoon regelen. Er is ruimte voor allerlei soorten banken. Maar vanuit toezichtsperspectief zal er geen verschil zijn tussen banken en fintechbedrijven die bankdiensten aanbieden.

...over fusies

Vindt u dat er in Europa meer fusies en overnames zouden moeten plaatsvinden?

We hebben minder banken nodig, maar dit kan op verschillende manieren worden bereikt. Banken kunnen worden geliquideerd of ze kunnen fuseren. Maar fusies moeten strategisch zinvol zijn en tot levensvatbare banken leiden. Twee eendjes die samengaan, maken nog geen mooie zwaan – vooral twee kwakkelende eendjes!

...Danièle Nouy over de ontmoeting met de jonge professionals

Ik vond het erg leuk deze jonge mensen te ontmoeten – ze hadden uitstekende vragen over allerlei onderwerpen. Ze waren zeker niet terughoudend!

...de jonge professionals over hun ontmoeting met Danièle Nouy

Ze was zeer duidelijk en ik vond de ontmoeting een verrijkende en positieve ervaring. De ontmoeting was informeel, ongedwongen, waardoor ik me erg op m'n gemak voelde. – Marcela Nario

Ik denk dat dit een geweldige manier is om van gedachten te wisselen met jonge mensen die bij een bank werken. – Federico Power Esteban

Foto's van het evenement

Meer informatie

Wil je meer weten over de onderwerpen van deze ECB Youth Dialogue? Bekijk dan de volgende pagina's!

Europese banksector
Financiële stabiliteitCyberweerbaarheid