Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Ce reprezintă recapitalizarea preventivă și cum funcționează aceasta?

27 decembrie 2016 (updated 2 May 2018)

Ce reprezintă recapitalizarea preventivă?

Recapitalizarea preventivă este procesul prin care statul injectează fonduri proprii într-o bancă solvabilă atunci când acest lucru este necesar pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru și pentru a menține stabilitatea financiară. Aceasta constituie o măsură excepțională care este condiționată de aprobarea finală în temeiul cadrului privind ajutoarele de stat al Uniunii Europene. Recapitalizarea preventivă nu declanșează rezoluția băncii.

Care este rolul BCE în procesul de recapitalizare preventivă?

Măsurile de recapitalizare preventivă sunt disponibile numai pentru băncile solvabile. În cadrul procesului de recapitalizare preventivă, BCE, în calitate de autoritate competentă pentru băncile semnificative, i se solicită să confirme solvabilitatea băncilor pe care le supraveghează direct.

Mai mult, recapitalizarea preventivă se limitează la injecțiile de capital necesare pentru a soluționa un deficit de capital în cadrul scenariului nefavorabil utilizat pentru o testare la stres. BCE i se solicită să confirme că banca înregistrează un deficit de capital – și să stabilească valoarea deficitului – în cadrul scenariului nefavorabil al celui mai relevant exercițiu de testare la stres al Autorității bancare europene/din cadrul procesului de supraveghere și evaluare, confirmând totodată că banca nu înregistrează niciun deficit în cadrul scenariului de bază în acest caz.

Cum poate o bancă să obțină recapitalizare preventivă?

Banca solicită recapitalizare preventivă din partea autorităților guvernamentale.

BCE, în calitate de autoritate competentă, este informată în acest sens și i se solicită să confirme că banca este solvabilă. De asemenea, BCE i se solicită să stabilească valoarea deficitului de capital în cadrul scenariului nefavorabil al testării la stres relevante.

După primirea acestei confirmări, autoritățile pot demara procesul de recapitalizare preventivă. Măsurile de recapitalizare preventivă sunt condiționate de aprobarea finală a Comisiei Europene (Direcția Generală Concurență) în temeiul normelor privind ajutoarele de stat.

Avertizările de integritate