Prezentare generală a cadrului nostru de supraveghere
Un cadru clar stă la baza activității noastre
Rolul nostru de supraveghetori ai băncilor europene, în cooperare cu autoritățile naționale de supraveghere, este prezentat în mod clar în legislația bancară a UE. Supravegherea noastră se bazează pe metodologii și standarde derivate din reglementările și politicile bancare. De asemenea, aceasta ține cont de modificarea riscurilor și priorităților băncilor.
Priorități și riscuri în materie de supraveghere
În fiecare an, identificăm principalele riscuri cu care ne așteptăm ca băncile să se confrunte în următorii trei ani. Rezultatele verificărilor anuale ale solidității băncilor reprezintă un factor major în identificarea acestor domenii de interes și ne ajută să decidem cum să ne alocăm resursele și să ne planificăm activitățile.
Mai multe despre riscurile și prioritățile în materie de supraveghereBaza supravegherii noastre
Ne desfășurăm activitatea într-un cadru juridic și de politică bine definit și transparent. De exemplu, documentele noastre de orientare în materie de supraveghere explică modul în care ne îndeplinim activitatea de supraveghere și prezintă așteptările noastre față de băncile pe care le supraveghem.
Vezi documentele noastre privind politica în materie de supraveghereColaborarea în beneficiul băncilor europene
Împreună cu autoritățile naționale de supraveghere, supraveghem direct băncile semnificative, de regulă prin intermediul echipelor comune de supraveghere. Aceste echipe asigură consecvența practicilor de supraveghere la nivelul băncilor prin efectuarea unei supravegheri continue, prin propunerea și implementarea de evaluări și prin efectuarea de inspecții la fața locului.
Află mai multe despre echipele comune de supraveghereAsigurarea conformității
Ne asigurăm că băncile respectă deciziile de supraveghere și cerințele prudențiale. În acest scop, dispunem de o serie de instrumente pentru a determina băncile să acționeze: de la recomandări la măsuri obligatorii și sancțiuni.
Consultă măsurile noastre de supravegherePrevenirea și gestionarea crizelor
Dacă o bancă se află în dificultate, este esențial ca autoritățile de supraveghere să intervină cât mai timpuriu posibil și să își coordoneze răspunsurile în mod eficace. Aceasta contribuie la menținerea stabilității financiare și reduce la minimum dependența de fondurile publice.
Află mai multe despre gestionarea crizelorRolul autorităților naționale de supraveghere
Unul dintre rolurile noastre în cadrul BCE este de a monitoriza modul în care autoritățile naționale competente relevante supraveghează instituțiile financiare mai puțin semnificative. Le sprijinim în procesul de supraveghere de zi cu zi și le încurajăm să aplice practici consecvente, adaptându-și totodată abordarea la nivelul fiecărei bănci.
Află când se consideră că o bancă este semnificativă