Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Jogérvényesítés

Ha a jelentős besorolású bank nem teljesíti a prudenciális követelményeket vagy az egységes felügyeleti mechanizmus (SSM) által a jogkövetés visszaállítását elrendelő intézkedéseket, az EKB jogérvényesítő intézkedéseket hozhat, továbbá hatékony, arányos és visszatartó erejű szankciókat róhat ki.

Az intézkedések célja, hogy a felügyelt bankok megfeleljenek a felügyeleti határozatokban vagy rendeletekben meghatározott prudenciális követelményeknek. Ezek az intézkedések csak folyamatban levő szabályszegés esetén alkalmazhatók.

Milyen jogérvényesítő lépéseket tehet az EKB?

Időszakos kényszerítő bírság

Az EKB részére közvetlenül elérhető, anyagi jellegű intézkedés az ún. időszakos kényszerítő bírság. Az érintett banknak az átlagos napi forgalma legfeljebb 5%-ában megszabott összeget kell naponta fizetnie maximálisan hat hónapon keresztül azokra a napokra, amikor a jogsértő magatartás fennáll.

Egyéb jogérvényesítő intézkedések

Az EKB a mechanizmusban részt vevő tagállam országos végrehajtási jogszabályainak a közvetítésével is érvényesítheti a szabályokat. Emellett utasíthatja az illetékes nemzeti hatóságot (INH) kizárólag országos hatályú jogérvényesítő lépések megtételére is.

Az arányosság elve

Az EKB a jogérvényesítői hatáskörének gyakorlása során a hatékonyság és arányosság alapelveit követi.

Adminisztratív felülvizsgálat

A Felülvizsgálati Testület az érintett bank kérésére felülvizsgálhatja az EKB jogérvényesítő intézkedéseket előíró határozatait.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése