Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Végrehajtás

Ha egy jelentősnek nyilvánított bank nem teljesíti a prudenciális követelményeket, vagy az EKB valamely határozatában elfogadott felügyeleti intézkedéseket, az EKB a jogsértéstől függően végrehajtási intézkedéseket és/vagy hatékony, arányos és visszatartó erejű szankciókat alkalmazhat (a szankciókról további információ a felügyeleti szankciókról szóló oldalon található).

A végrehajtási intézkedések célja, hogy a felügyelt bankokat kötelezzék arra, hogy megfeleljenek a felügyeleti határozatokban vagy rendeletekben meghatározott prudenciális követelményeknek. Ezek az intézkedések csak folyamatban levő szabályszegések esetén alkalmazhatók.

Milyen végrehajtási intézkedéseket tehet az EKB?

Időszakos kényszerítő bírság 

Az időszakos kényszerítő bírságok az EKB számára közvetlenül rendelkezésre álló végrehajtási intézkedések. Az időszakos kényszerítő bírságokat az EKB határozataiból vagy rendeleteiből eredő kötelezettségek folyamatos megszegése miatt szabják ki a bankoknak. A cél a kötelezettségeknek való mielőbbi megfelelés, mivel ebben az esetben az érintett banknak az átlagos napi forgalma legfeljebb 5%-ában megszabott összeget kell naponta fizetnie maximálisan hat hónapon keresztül azokra a napokra, amikor a jogsértő magatartás fennáll (hat hónap után pedig további lépések tehetők). 

Az EKB által egy adott bankra kiszabott időszakos kényszerítő bírságok teljes összege az EKB bankfelügyeleti oldalán kerül közzétételre, ismertetve a jogsértés típusát, jellegét és a felügyelt szervezet azonosítására szolgáló adatokat.

Egyéb végrehajtási intézkedések

Az EKB a mechanizmusban részt vevő tagállam országos végrehajtási jogszabályainak a közvetítésével is érvényesítheti a szabályokat. Az EKB utasíthatja az illetékes nemzeti hatóságot kizárólag országos hatályú jogérvényesítő lépések megtételére is. 

Adminisztratív felülvizsgálat

Az EKB végrehajtási intézkedések elrendelésével járó döntéseit a Felülvizsgálati Testület az érintett bank kérésére felülvizsgálhatja.

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

Jogi keretrendszer

Szabályozói környezet

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése