Executare
În cazul în care o bancă semnificativă nu îndeplinește cerințele prudențiale sau măsurile de supraveghere adoptate într-o decizie a BCE, aceasta din urmă poate, în funcție de natura încălcării, să impună măsuri de executare și/sau sancțiuni eficiente, proporționale și disuasive (pentru mai multe informații privind sancțiunile, a se verifica pagina web privind sancțiunile în materie de supraveghere).
Măsurile de executare vizează să oblige băncile supravegheate să respecte cerințele prudențiale prevăzute în deciziile sau regulamentele de supraveghere. Aceste măsuri pot fi impuse numai în cazul unor încălcări în curs.
Ce măsuri de executare poate impune BCE?
Penalități cu titlu cominatoriu
Penalitățile cu titlu cominatoriu sunt măsuri de executare aflate la dispoziția directă a BCE. Acestea sunt impuse băncilor care încalcă în mod continuu obligații pe care trebuie să le respecte în conformitate cu decizii sau regulamente ale BCE. Obiectivul este de a asigura conformitatea cât mai curând posibil, întrucât, în acest caz, banca vizată trebuie să achite o sumă zilnică – care poate fi echivalentă cu 5% din cifra de afaceri zilnică medie – pentru fiecare zi în care încălcarea continuă, pe o perioadă de cel mult șase luni (după care pot fi adoptate măsuri suplimentare).
Valoarea totală a penalităților cu titlu cominatoriu acumulate va fi publicată pe website-ul BCE privind supravegherea bancară, inclusiv tipul și natura încălcării, precum și identitatea entității supravegheate vizate.
Alte măsuri de executare
BCE poate aplica, de asemenea, măsurile de executare disponibile în legislația națională de implementare a statului membru participant relevant. Aceasta poate solicita autorităților naționale competente să adopte măsuri de executare pur naționale.
Controlul administrativ
Deciziile BCE care impun măsuri de executare pot fi verificate de Comitetul administrativ de control, la solicitarea băncii vizate.