Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A tőkeáttétel-mutatóra vonatkozó 2. pillér szerinti követelmény

A banki tőkeáttétel-mutatót úgy számítják ki, hogy az elsődleges alapvető tőkét elosztják a bank teljes tőkeáttételi kitettségének mérőszámával, amely magában foglalja – kockázatosságtól függetlenül – a bank eszközállományát és a mérleg alatti tételeket. Mivel a tőkeáttétel-mutató ennek megfelelően nem kockázatalapú, a 2021. június 28-tól minden bank számára kötelező 3%-os tőkeáttétel-mutató követelmény egyszerű védőintézkedés a kockázattal súlyozott tőkekövetelményekhez.

Amennyiben az EKB bankfelügyelete megállapítja, hogy valamely felügyelt bank megemelkedett tőkeáttétel-kockázattal szembesül, akkor az adott bankra a 3%-os követelményen felül a tőkeáttétel-mutatóra vonatkozó 2. pillér szerinti követelményt is kiszabhatnak. Ennek a célja a kontingens tőkeáttételi kockázat megragadása, amely olyankor áll fenn, ha a bank túlzott mértékben használ származtatott termékeket, értékpapír finanszírozási ügyleteket és mérleg alatti tételeket, valamint ha szabályozói arbitrázst és „közbelépési” támogatást alkalmaz. 

A 2. pillér szerinti követelményhez hasonlóan a tőkeáttétel-mutatóra vonatkozó, 2. pillér szerinti követelmény is jogilag kötelező erejű, tehát ha a bankok nem tartják tiszteletben, akkor felügyeleti intézkedés, akár szankció is kiszabható. A tőkeáttétel-mutató 2. pillér szerinti követelményének való megfelelésenfelül a bankokkal szemben elvárás az EKB által kiadott, 2. pillér szerinti tőkeáttétel-mutatóról szóló útmutatás is.

Az EKB 2022 óta értékeli, hogy a felügyelt bankoknak mekkora kockázatot jelent a túlzott mértékű tőkeáttétel. Ez idáig egyetlen közvetlenül felügyelt bankra sem szabott ki a tőkeáttétel-mutatóra vonatkozó 2. pillér szerinti követelményt, viszont néhány bank esetében kvalitatív intézkedéseket hozott.

A kiszabott tőkeáttétel-mutató 2. pillér szerinti követelményeinek áttekintése

Néhány bank esetében kvalitatív intézkedéseket is hoztunk.

Visszaélés bejelentése