Opțiuni de căutare
Pagina inițială Media Materiale explicative Studii și publicații Statistici Politică monetară Euro Plăți și piețe Cariere
Sugestii
Sortează în funcție de

Cerința din Pilonul 2 privind indicatorul efectului de levier

Indicatorul efectului de levier al unei bănci se calculează împărțind fondurile proprii de nivel 1 la indicatorul de măsurare a expunerii totale pentru calcularea indicatorului efectului de levier, care include activele sale și elementele sale extrabilanțiere, indiferent de gradul de risc al acestora. Întrucât indicatorul efectului de levier nu se bazează așadar pe risc, cerința privind un indicator al efectului de levier de 3%, care a devenit obligatorie pentru toate băncile la data de 28 iunie 2021, servește drept simplu mecanism de sprijin pentru cerințele de capital ponderate în funcție de risc.

În cazul în care Supravegherea bancară a BCE stabilește că o bancă supravegheată prezintă un risc ridicat de efect de levier excesiv, banca respectivă poate face obiectul unei cerințe din Pilonul 2 cu privire la indicatorul efectului de levier, pe lângă cerința de 3%. Această măsură vizează să surprindă riscul de efect de levier contingent provenind de la o bancă ce utilizează pe scară largă instrumente financiare derivate, operațiuni de finanțare prin instrumente financiare și elemente extrabilanțiere, precum și recurge la arbitraj de reglementare și oferă sprijin pentru intervenție. 

Similar cerinței din Pilonul 2, cerința din Pilonul 2 privind indicatorul efectului de levier este obligatorie din punct de vedere juridic, ceea ce înseamnă că băncile care nu o respectă ar putea face obiectul unor măsuri de supraveghere, inclusiv al unor sancțiuni. Pe lângă respectarea cerinței din Pilonul 2 privind indicatorul efectului de levier, băncilor li se cere să respecte orientarea din Pilonul 2 privind indicatorul efectului de levier emisă de BCE.

BCE a evaluat, din 2022, riscul de efect de levier excesiv în rândul băncilor supravegheate.

Cerințele impuse din Pilonul 2 privind indicatorul efectului de levier

Unele bănci au făcut, de asemenea, obiectul unor măsuri calitative.

Avertizările de integritate