Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Az ABoR bemutatása

2015.03.25.

Jean-Paul Redouin, az adminisztratív felülvizsgálati testület (ABoR) elnöke válaszol kérdéseinkre arról, hogy milyen feladatokat lát el az ABoR az EKB bankfelügyeletének új korszakában.

Adminisztratív Felülvizsgálati Testület (2015. március 25-i állapot)

The ABoR

Felvázolná, hogy milyen szerepet tölt be az ABoR a bankfelügyeleti rendszerben?

Szívesen, hisz nem árt, ha az emberek tudják, mi fán termünk. Nem vagyunk tanácsadói a Kormányzótanácsnak, de bírák sem vagyunk. A testületet öt állandó és két póttag alkotja. Más-más országból jövünk, és eltér a hátterünk is. Van tapasztalatunk központi banki, bankfelügyeleti és bankjogi téren, sőt ketten közülünk egyetemi professzorok. Kinevezésünk tavaly augusztustól öt évre szól.

Miből áll pontosan az ABoR szerepe?

Bármely természetes vagy jogi személy kérheti az olyan EKB által hozott felügyeleti határozatok felülvizsgálatát, amelyeknek ő a címzettje, vagy amelyek közvetlenül és személy szerint érintik. Ha ilyen kérés érkezik, elvégezzük az adott EKB-határozat belső adminisztratív felülvizsgálatát, majd szaktudásunk és megítélésünk alapján véleményezzük. A kérelmező úgy is dönthet, hogy az EKB-határozatot közvetlenül az Európai Unió Bírósága előtt támadja meg.

A Felügyeleti Testületnek és a Kormányzótanácsnak muszáj-e elfogadnia az ABoR véleményét?

A véleményünk nem kötelező érvényű. A Felügyeleti Testületen múlik, hogy elfogadja-e vagy sem, és hogy javasolja-e a Kormányzótanácsnak az eredeti határozat módosítását, illetve jóváhagyását. Az EKB Kormányzótanácsának joga van eldönteni, hogy követi-e a véleményt vagy sem, és hogy mit cselekszik.

Mi történik, ha a tanács úgy dönt, hogy nem fogadja el az ABoR véleményét?

Ebben az esetben a bankok megtámadhatják a határozatot az Európai Unió Bíróságán, amely ezzel egy időben minden ezzel kapcsolatos ténykedésünkbe betekintést kap. A bíróság látja majd, ha nem követték a javasolt eljárást, és rákérdezhet ennek okára.

Tehát valódi hatalmuk van?

Igen. A testület létezése az EKB megalapítása mögötti alapelvekre és a monetáris unió bevezetésére vezethető vissza. Mivel az EKB jogköre kiterjed az euroövezeti országok monetáris politikájának meghatározására, elszámoltathatónak kell lennie.

Most a bankunió egy újabb nagy pillérét alkottuk meg, ahol a Felügyeleti Testület, majd pedig a Kormányzótanács hoz döntéseket a bankokról. A bankoknak sok alkalmazottjuk van, a határozatok pedig befolyásolhatják, hogyan működnek.

Emiatt az EU jogalkotói olyan bankfelügyeleti rendszert hoztak létre, amely beépített ellensúlyokat és fékeket tartalmaz. A bankok tehát felülvizsgálatot kérhetnek, ha nem értenek egyet egy határozattal.

Az EKB tehát függetlenül dönt ebben a rendszerben, de a független tagokból álló ABoR-nak a bankok kérésére jogában áll felülvizsgálni és véleményezni a döntéseket.

Találkoznak is a bankok képviselőivel?

Igen, nem csupán a feljegyzéseik és érveik alapján dolgozunk, hanem időt fordítunk a személyes meghallgatásokra is, tehát a bankok képviselői eljönnek hozzánk Frankfurtba. Párszor előfordult, hogy egy-egy bank ügyvezetője vagy vezérigazgatója személyesen tárta elénk az érveit. Ez lehetőséget nyújt arra, hogy megértsük, mi a háttere az EKB-határozat megtámadásának.

Hogy dolgoztak eddig, milyen a munkabeosztás?

Elég feszített a tempó. A személyes megbeszélések között telekonferenciákon tartjuk a kapcsolatot, és vizsgáljuk meg a dokumentumokat. Ez a folyamat időigényes, mivel véleménycseréről van szó. Különböző nézőpontok figyelembevételével kell elvégeznünk az értékelést. A rendelet előírja, hogy szavazzunk. Elnökként elengedhetetlennek tartom a nyílt és szabad vitát. Ez igazi csapatmunka, és egyelőre minden rendben megy.

Whistleblowing