Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

Elszámoltathatóság

Az egységes felügyeleti mechanizmus (SSM) által előírt felügyeleti munka az EKB egyik fő feladata, amelyhez megfelelő elszámoltathatósági követelmények társulnak.

Ismerje meg közelebbről az elszámoltathatóságot az EKB-ban

Az elszámoltathatóság a felügyeleti határozatok átláthatóságának, legitimitásának és pártatlanságának záloga.

Európai Parlament, az EU Tanácsa, Európai Számvevőszék

Az SSM-rendelet átfogó és szilárd elszámoltathatósági keretrendszert ír elő. Az alábbi két dokumentumban részletesen bemutatjuk az elszámoltathatósági követelmények gyakorlati megvalósításának módját:

Az elszámoltathatóság fő csatornái
Meghallgatások, eszmecserék A Felügyeleti Testület elnöke rendszeres meghallgatásokon és eszmecseréken vesz részt az Európai Parlamentben, valamint – az összes SSM-tag tagállam részvételével ülésező – eurocsoportban.
Írásbeli kérdések Az Európai Parlament és az eurocsoport tagjai írott kérdéseket tehetnek fel a Felügyeleti Testület elnökének.
Éves jelentés Az EKB felügyeleti tevékenységéről éves jelentésben számol be az Európai Parlament, az EU Tanácsa, az eurocsoport, az Európai Bizottság és az SSM-tagállamok nemzeti parlamentjei előtt.

Ellenőrzési jelentések

Az Európai Számvevőszéknek lehetősége van ellenőrzéseket végezni az EKB felügyeleti feladatai kezelésének működési hatékonysága tárgyában. Az EKB-nak az ellenőrzési jelentésben foglalt megfigyeléseire adott válaszait az ellenőrzési jelentés mellékletében teszik közzé.

A felügyeleti testületi tagok nyilatkozatai

LÁSD MÉG

További kapcsolódó tartalom

Jogi dokumentumok

Szabályozói környezet

Ebben a szekcióban található oldalak

Visszaélés bejelentése