Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Odgovornost

Među glavnim područjima odgovornosti ESB‑a provedba je nadzornih zadaća u sklopu jedinstvenog nadzornog mehanizma (SSM), iz čega proizlaze odgovarajući zahtjevi povezani s odgovornošću.

Više o odgovornosti u ESB-u

Odgovornost je ključna za transparentnost, legitimnost i neovisnost nadzornih odluka.

Europski parlament, Vijeće EU‑a i Europski revizorski sud

Uredbom o SSM‑u utvrđen je sveobuhvatan i pouzdan okvir odgovornosti. Načini na koji se zahtjevi povezani s odgovornošću ispunjavaju u praksi objašnjeni su u sljedećim dokumentima:

Glavni kanali odgovornosti
saslušanja i razmjena mišljenja Predsjednik Nadzornog odbora prisustvuje redovitim saslušanjima i razmjenama mišljenja u Europskom parlamentu i u Euroskupini u nazočnosti svih država članica koje sudjeluju u SSM‑u.
pisana pitanja Zastupnici u Europskom parlamentu i članovi Euroskupine mogu predsjedniku Nadzornog odbora uputiti pisana pitanja.
godišnja izvješća ESB podnosi godišnja izvješća o provedbi nadzornih zadaća Europskom parlamentu, Vijeću EU‑a, Euroskupini i Europskoj komisiji te nacionalnim parlamentima država članica koje sudjeluju u SSM‑u.

revizijska izvješća

Europski revizorski sud može provoditi revizije operativne učinkovitosti upravljanja ESB‑ovim nadzornim zadaćama. Odgovori ESB‑a na primjedbe iznesene u revizijskom izvješću objavljuju se u prilogu tom izvješću.

Izjave članova Nadzornog odbora

MOGLO BI VAS ZANIMATI

Povezani sadržaji

Pravni dokumenti

Regulatorno okružje

Sve stranice u ovom odjeljku

Prijava povreda, tzv. zviždanje