Mogućnosti pretraživanja
Početna stranica Mediji Objašnjenja Istraživanje i publikacije Statistika Monetarna politika €uro Plaćanja i tržišta Zapošljavanje
Prijedlozi
Razvrstaj po:

Odgovornost

Povjeravanjem nadzornih zadaća ESB‑u bitno je prošireno područje njegove odgovornosti, što za sobom povlači odgovarajuće povezane zahtjeve.

Odgovornost je ključna za transparentnost, legitimnost i neovisnost nadzornih odluka.

Europski parlament i Vijeće EU‑a

Uredbom o SSM‑u utvrđen je sveobuhvatan i pouzdan okvir odgovornosti. Načini na koji se zahtjevi povezani s odgovornošću ispunjavaju u praksi objašnjeni su u sljedećim dokumentima:

  • međuinstitucijski sporazum između Europskog parlamenta i ESB‑a
  • memorandum o razumijevanju između Vijeća EU‑a i ESB‑a.
Glavni kanali odgovornosti
saslušanja i razmjena mišljenja Predsjednik Nadzornog odbora prisustvuje redovitim saslušanjima i razmjenama mišljenja u Europskom parlamentu i u Euroskupini u nazočnosti svih država članica koje sudjeluju u SSM‑u.
pismena pitanja Zastupnici Europskog parlamenta i članovi Euroskupine mogu predsjedniku Nadzornog odbora uputiti pismena pitanja.
godišnja izvješća ESB podnosi godišnja izvješća o provedbi nadzornih zadaća Europskom parlamentu, Vijeću EU‑a, Euroskupini i Europskoj komisiji te nacionalnim parlamentima država članica koje sudjeluju u SSM‑u.

Izjave članova Nadzornog odbora

Izjave o sukladnosti Izjave o interesima

Sve stranice u ovom odjeljku

Whistleblowing