Keresési lehetőségek
Kezdőlap Média Kisokos Kutatás és publikációk Statisztika Monetáris politika Az €uro Fizetésforgalom és piacok Karrier
Javaslatok
Rendezési szempont

A kevésbé jelentős intézmények EKB általi felvigyázása

Mik azok a kevésbé jelentős intézmények?

A kevésbé jelentős intézmények (LSI) olyan bankok, amelyek nem felelnek meg az SSM-rendeletben foglalt jelentőségi kritériumoknak, szemben a jelentős hitelintézetekkel (SI), amelyek legalább egy kritériumnak megfelelnek. A jelentőségi kritériumok közé tartozik többek között a bank mérete, a saját országában vagy az egész EU gazdaságában betöltött szerepének fontossága, valamint a nemzetközi tevékenységének a jelentősége. Az LSI-k többsége a gyakorlatban olyan kisebb bankok, amelyeknek az eszközállománya nem haladja meg a 30 milliárd eurót.

Ki felügyeli a kevésbé jelentős hitelintézeteket?

Az LSI-k felügyeletét az országos felügyeletek látják el az EKB felvigyázása mellett, a jelentős intézményeket pedig közvetlenül az EKB felügyeli.

Valamely bank besorolását és illetékes felügyeletét úgy ellenőrizhetjük, hogy megkeressük a nevét az EKB által publikált felügyelt szervezetek jegyzékében. Az EKB minden bank jelentőségét legalább évente egyszer felülvizsgálja.

Mi az EKB szerepe?

Az EKB a felelős az őt és a részt vevő országok nemzeti bankfelügyeleteit tömörítő európai bankfelügyeleti rendszer egészének hatékony és konzisztens működéséért. Felvigyázóként szorosan együttműködik az országos felügyeletekkel, hogy még jobban összehangolják a bankfelügyeletre vonatkozó szabályok érvényesítését, és eközben gondoskodik róla, hogy rendszerszerte következetesen alkalmazzák a közös felügyeleti standardokat. Ezzel elősegíti, hogy az összes bank azonos versenyfeltételek mellett működjön. Kivételes helyzetben, szükség esetén az EKB átveheti az LSI-k közvetlen felügyeletét (lásd az SSM-rendelet 6. cikke (5) bekezdése (b) pontját) a felügyelet magas színvonalának biztosítása érdekében.

Ebben a szekcióban található oldalak

Whistleblowing